Informatika pro ekonomy přednáška 8

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Advertisements

Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.
Sedm základních nástrojů řízení jakosti. Kontrolní tabulky Vývojové diagramy Histogramy Diagramy příčin a následků Paretovy diagramy Bodové diagramy Regulační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Školení MS Excel 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, listopad-prosinec 2010 Vzdělávání v eGON centru.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Informatika – Úvod do MS Excel Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Úvod do databází MS Access (1).
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Věcné autority v roce 2016
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Číselné množiny - přehled
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Vytvořil: Robert Döring
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt 1 Databázové systémy I
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Lineární rovnice a nerovnice I.
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
standardní alternativní teorie firmy
Algoritmizace - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
8.1 Aritmetické vektory.
Databáze MS ACCESS 2010.
Programovací jazyky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Číslicová technika.
Databázová aplikace 1 Aplikace soubory se sekvenčním přístupem
Inf Vývojový diagram.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
CW-057 LOGISTIKA 34. PŘEDNÁŠKA Lineární programování – 4/G Leden 2017
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Databázové systémy, datové modelování
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Informatika – Grafika.
MNOŽINY.
GDPR: ochrana osobních údajů
Rovnice základní pojmy.
Analogové násobičky.
MS Excel – příklady na databázové funkce
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Ing. Martin Molhanec, CSc. Entitně-vztahové modelování 2. přednáška
Microsoft Office Access
Nový program REZZO1NotationAdmin
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Analýza informačního systému
Požadované vlastnosti E-R modelu
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Lineární funkce a její vlastnosti
Relační databáze na příkladu aplikace Microsoft Access
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Transkript prezentace:

Informatika pro ekonomy přednáška 8 Databázové systémy Informatika pro ekonomy přednáška 8

Typy aplikačních programů Programy pro vědeckotechnické výpočty – minimální vstupy a výstupy – převládá zpracování údajů v procesoru (mnoho výpočtů podle složitých algoritmů) Programy pro hromadné zpracování dat – převažující operací jsou vstupy a výstupy – minimální zpracování údajů (jednoduché operace – průměry, součty, …)

Agendové zpracování dat

Pojem báze dat, SŘBD

Databázový systém Společné označení pro data uchovávaná v centrálně zpracovávané struktuře dat zvané báze dat a pro obslužné speciální programové vybavení nazývané systém řízení báze dat (SŘBD) (Database Management System — DBMS)

Informace v bázi dat Entity – údaje o objektech reálného světa – skládají se z jednotlivých položek (například entita Osoba, položky Jméno, Příjmení, Rodné číslo, Adresa) Vztahy – údaje o vazbách mezi entitami – v mnoha případech jsou důležitější než samotné entity Integritní omezení – podmínky kladené na data

Entity a jejich popis

Modelování vztahů mezi entitami SŘBD se vzhledem k aplikacím chová určitým způsobem – předstírá určité uložení vztahů Vztahy mohou být uloženy explicitním nebo implicitním způsobem Typy vztahů: 1 : 1, 1 : N, M : N SŘBD odpovídá jistým modelům – hierarchický, síťový, relační – klasifikovaným podle realizace vztahů mezi entitami v bázi dat

Hierarchický model SŘBD

Síťový model SŘBD

Relační model SŘBD SŘBD je postaven na matematické definici relace Relace je podmnožinou kartézského součinu doménových množin, reprezentuje tedy univerzální vyjádření vztahů R  D1 × D2 × ... × Dn Relace mohou být reprezentovány množinovým zápisem, tabulkou (řádky představují prvky, sloupce pak atributy) nebo souborovým záznamem (položky každého záznamu jsou stejně uspořádány)

Operace nad relacemi množinové – sjednocení, průnik, rozdíl, doplněk databázové – restrikce, projekce, spojení implementují se ve všech databázových systémech

Restrikce Restrikcí se rozumí výběr prvků relace, vyhovujících určité, tzv. restrikční podmínce vyhodnocované pro každý prvek zvlášť Příklad: výběr zaměstnanců z tabulky ZAM, kteří mají plat menší než 20000 Kč ZAM

Projekce Projekcí se rozumí výběr domén (atributů) ZAM Projekcí se rozumí výběr domén (atributů) Příklad: zobrazení jen příjmení a platu zaměstnanců Příklad: kombinace restrikce a projekce: zobrazení příjmení a platu zaměstnanců, kteří pracují v útvaru 101

Spojení Spojením dvou relací se rozumí relace obsahující atributy původních relací s prvky, které splňují spojovací podmínku ve společném atributu obou relací ODD ZAM Příklad: spojení údajů z obou tabulek tak, aby u každého zaměstnance byl i název oddělení (s projekcí do tří atributů)

Vazby mezi tabulkami Provázání tabulek pomocí identifikátorů Identifikátor řádku – číselný, složený (kandidátní klíč) Primární klíč – jednoznačně určuje prvek relace Cizí klíč – určuje vazbu mezi relacemi pomocí přirozeného spojení E-R diagram (konceptuální schéma) – grafický návrh tabulek a vazeb mezi nimi ZAM ODD

Normální formy báze dat První normální forma – jednotlivé atributy relace musí být atomické Druhá normální forma – neklíčové atributy musí záviset na primárním klíči Třetí normální forma – neklíčové atributy musí být navzájem nezávislé

Implementace databází Stolní systémy relativně malé objemy dat jednoduchá obsluha nízká úroveň zabezpečení důraz na interaktivní ovládání Velké systémy relativně velké objemy dat vzdálený přístup k datům obsluha přes unifikované rozhraní, jazyk SQL zabezpečení dat proti ztrátě, proti narušení ovládání prostřednictvím různých klientů

Charakteristické vlastnosti současných SŘBD Transakční zpracování Zotavení chyb Souběžný přístup více uživatelů Ochrana dat Variabilní architektura dat (centralizované nebo distribuované uložení dat) Zpracování v reálném čase Práce s multimediálními daty

Třívrstvá architektura systémů pro hromadné zpracování dat