Vylučovací soustava člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Advertisements

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Vylučovací soustava člověka
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_93_MOČOVÁ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Vylučovací soustava 5. ročník
Močová soustava člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Stavba těla živočichů Savci
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Anotace: Podzim – viditelné proměny, co dělá člověk na podzim Autor: Mgr. Renata Hacaperková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Očekávaný.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
LIDSKÝ ORGANISMUS VYLUČOVACÍ SOUSTAVA. Šablona : V/2 Sada: 2/35 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Trávicí soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Dýchací soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Onemocnění vylučovací soustavy
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vylučovací soustava II.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Voda + Vylučovací ústrojí.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Lidské tělo.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA (opakování)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_10_MOČOVÁ SOUSTAVA
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Jaro na zahradě - jarní práce - jarní květiny.
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obvod obdélníku VY_32_Inovace_09KJ-1
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
VY_52_INOVACE_23_01_hygiena vylučovací soustavy
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
VY_32_INOVACE_17_STROMY, KEŘE, BYLINY_BLECHOVÁ
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vylučovací soustava člověka
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Vylučovací soustava člověka

DUM_0010_ / KOMENSKÉHO / LUKOVSKÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/2012 Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Vylučovací soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých orgánů jsou popsány tak, aby odpovídalo schopnostem a vědomostem žáka navštěvujícího ZŠS. Závěr prezentace tvoří zopakování učiva. Autor Mgr. Hana Lukovská Sada DUM Člověk a příroda Předmět Přírodopis Očekávaný výstup Žák by měl znát jednotlivé části lidského těla a umět je pojmenovat, vědět o základních životních funkcích Klíčová slova Vylučovací soustava Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák základní školy speciální Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – II. stupeň Ověřeno Datum: 10. 4. 2012 třída: IX. C pracoviště: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Zdroj Microsoft Office klipart , Wikipedia.org (citace viz. níže)

Co patří do vylučovací soustavy? ledviny močovody --- močový měchýř močová trubice ---

Jak to vypadá v těle? ledviny močovody močový měchýř močová trubice

Jak to vlastně funguje?

ledviny Vypadají jako fazole. Je to párový orgán – to znamená, že je máme v těle 2. Jsou velké 12cm. Tvoří se v nich moč. V moči jsou látky, které tělo nepotřebuje a pomocí vylučovací soustavy jdou tyto látky z těla pryč.

močovody Močovod je trubice. Je dlouhá 30 cm. V těle ji máme proto, aby odváděla moč z ledvin do močového měchýře.

Močový měchýř Močový měchýř je jako sáček, který sbírá moč. Když se naplní množstvím jedné až dvou skleniček, chce se nám čůrat.

Močová trubice Odvádí moč z močového měchýře pryč z těla. U žen je dlouhá asi 3 cm. U mužů je dlouhá 12 – 20 cm.

Teď už to všechno víš a můžeme si zopakovat, co jsme se dozvěděli.

Fazole Moč Ne, delší močovou trubici mají muži Co patří do vylučovací soustavy? Co svým tvarem připomínají ledviny? Co se tvoří v ledvinách? Je pravda, že ženy mají delší močovou trubici? Ledviny, močovody, močový měchýř, močová trubice Fazole Moč Ne, delší močovou trubici mají muži

Odvádí moč z ledvin do močového měchýře Co dělá močová trubice? Je pravda, že v moči jsou látky, které tělo nepotřebuje? Odvádí moč z ledvin do močového měchýře Ano KONEC!

Upravené a sloučené obrázky CITACE 3D náhled LENNERT B. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], 12. 5. 2006, 17:19 [cit.2012/04/01], Soubor:Urinary tract la.png Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Org%C3%A1nov%C3%A9_soustavy_obratlovc%C5%AF#Org.C3.A1ny_vylu.C4.8Dovac.C3.AD_soustavy Upravené a sloučené obrázky Vyluč. Soustava ARCADIAN. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], 21. 10. 2006, 20:50 [cit.2012/04/01], Soubor:Illu urinary system.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Vylu%C4%8Dovac%C3%AD_soustava

Trup MANSKE Magnus. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], 1. 6. 2008, 19:31 [cit. 2012/04/01], Soubor:Grays Anatomy image1219.gif Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Trup_(anatomie) Vylučovací soustava LENNERT B. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], 12. 5. 2006, 17:19, [cit. 2012/04/01] Soubor:Urinary tract la.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatomie_obratlovc%C5%AF