IAS 38 Nehmotná aktiva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Advertisements

LEASING z pohledu daně z příjmu
Oceňování aktiv a závazků
Způsoby stanovení ceny
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Oceňování majetku a závazků
IAS 17 - Leasing ..
Výkazy pro měření a řízení zisku
Dlouhodobá aktiva dle IFRS a ČÚS
Ekonomika investic.
Rozvaha.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
IAS 37-Rezervy ..
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Dopady změn směnných kurzů
Kalkulace nákladů.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
IAS 38 – Nehmotná aktiva.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Úvod do podnikových financí
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Ekonomická přidaná hodnota
IAS 37 Rezervy. Definice Rezervy – jsou závazky s neurčitým Rezervy – jsou závazky s neurčitým časovým určením nebo výší časovým určením nebo výší - Závazek.
Finanční výkazy obchodních společností
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Základy firemních financí
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek Majetek pronajatý formou leasingu Pojetí majetku dle IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Výnosy a náklady v pojetí IAS/IFRS a IFRS for SME.
ZÁSOBY - Zásoby dle IAS/IFRS - Zásoby dle IFRS for SME.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Dopady změn směnných kurzů
Výrobní faktory organizace
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Pozemky, budovy, zařízení
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Definice finančního majetku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
5. přednáška.
Transkript prezentace:

IAS 38 Nehmotná aktiva

Cíl standardu Pravidla účetního zobrazení nehmotných aktiv, stanovení jejich hodnoty.

Rozsah působnosti Standard se vztahuje na nehmotný majetek s výjimkou: NA, na které se vztahují jiné standardy (IAS 2, 17, atd.). Těžebních práv a výdajů na výzkum vývoj těžby nerostů. Finančních aktiv (IAS 39).

Definice Nehmotné aktivum je identifikovatelné nepeněžní aktivum, které nemá hmotnou podstatu a které je drženo za účelem použití ve výrobě nebo při dodávkách zboží a služeb, pro účely pronájmu jiným subjektům nebo pro účely správy a řízení.

Definice - pokračování Výzkum je původní a plánované zkoumání prováděné s cílem získat nové vědecké nebo technické poznatky a vědomosti. Vývoj je použití výsledků výzkumu nebo jiných poznatků k navrhování nebo konstruování nových nebo podstatně zdokonalených materiálů, zařízení, výrobků, postupů, systémů nebo služeb, a to před zahájením jejich komerční výroby nebo využití.

Definice - pokračování Aktivní trh je trh, na kterém jsou splněny všechny následující podmínky: Položky, se kterými se na trhu obchoduje jsou stejnorodé. Obvykle je možno kdykoliv najít kupující a prodávající ochotné uskutečnit obchodní transakci. Informace o cenách jsou veřejně dostupné.

Podmínky zobrazení Identifikovatelnost. Ovládání (kontrola) aktiva. Existence budoucího ekonomického prospěchu.

Identifikovatelnost Uznat identifikovatelná aktiva, která je možno jednoznačně odlišit od goodwillu.

Ovládání (kontrola) aktiva Podnik ovládá aktivum, jestliže má pravomoc získat budoucí ekonomický prospěch plynoucí z příslušných zdrojů a může omezit přístup ostatních k tomuto prospěchu.

Uznání nehmotného aktiva Nehmotné aktivum se uznává tehdy a pouze tehdy, když: Je pravděpodobné, že budoucí ekonomický prospěch, který se přičítá tomuto aktivu poplyne do podniku. Je možné spolehlivě vyjádřit náklady spojené s pořízením aktiva.

Pořízení a ocenění aktiva Samostatné pořízení. Pořízení vlastní činností. Součást podnikové kombinace.

Ocenění při samostatném pořízení POŘIZOVACÍ CENA = kupní cena + dovozní cla a nevratné daně + další přímo přiřaditelné výdaje - obchodní slevy a rabaty

Pořízení vlastní činností Goodwill vytvořený vlastní činností – nevykazovat. Ostatní aktiva - Obtížná identifikovatelnost rozpoznat, zda se jedná o identifikovatelné aktivum, které vytvoří budoucí ekonomický prospěch, spolehlivě určit náklady na pořízení tohoto aktiva.

Ocenění při pořízení vlastní činností Do ceny lze zahrnout např: Náklady na použitý materiál nebo služby. Platy, mzdy a ostatní osobní náklady. Poplatky za registraci patentů a autorských práv. Amortizace licence, která je použita při vývojové činnosti atd. Do ceny nelze zahrnout: Odbytová a správní režie. Počáteční provozní ztráty. Výdaje na školeni atd.

Pořízení v rámci podnikové kombinace Pořizovací cena = reálná hodnota. Samostatně uznat ta NA, u kterých lze spolehlivě stanovit reálnou hodnotu.

Příklad Podnik X vyrábí výrobek pod značkou SUPER. V rámci podnikové kombinace nabyvatel, podnik Y získal 100% kapitálu podniku X za 200. Podnik X má síť svých zákazníků, její hodnotu odhaduje na 5. Věrnost zákazníků není zajištěna žádným smluvní vztahem. Reálná hodnota čistých identifikovatelných aktiv podniku X k datu podnikové kombinace je 160, hodnota značky SUPER je oceněna na 10. Rozhodněte, která nehmotná aktiva bude Y vykazovat v konsolidované rozvaze.

Ostatní Náklady které nelze aktivovat, následné výdaje, přecenění, odepisování, ztráta ze snížení hodnoty, vyřazení, zveřejňování údajů.