Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Reakce alkanů a cykloalkanů.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Uhlovodíky (Cyklo)Alkeny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Uhlovodíky 2. Alkeny RZ –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ALKENY.
Písemka lineární uhlovodíky
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
VY_32_INOVACE_18_2_7 Ing. Jan Voříšek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Alkeny, cykloalkeny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.
jsou to uhlovodíky, které obsahují v otevřeném řetězci právě jednu násobnou-dvojnou vazbu uhlík- uhlík v názvu je koncovka -en Př. mezi alkeny (uhlíkaté.
ALKENY.
VY_32_INOVACE_11_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je zemní plyn?  Odkud je?  A k čemu nám slouží?
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
VY_32_INOVACE_6_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách stále hovoříme o organických látkách. Odkud ale tyto látky jsou? Dokáže někdo říct, odkud.
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
VY_32_INOVACE_18_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách jsme se zabývali názvoslovím uhlovodíků s jednoduchými vazbami. Alkeny jsou uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ALKENY Chemie 9. třída.
Základy organické chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ALKENY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/14
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
Příprava a izolace arenů.
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
VY_32_INOVACE_10_2_7 Ing. Jan Voříšek
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Transkript prezentace:

Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami. VY_32_INOVACE_12_2_7 Ing. Jan Voříšek

Alkeny i jejich polymery patří mezi velmi důležité průmyslové látky. Ethen a propen jsou nejdůležitějšími průmyslovými velkotonážně vyráběnými organickými látkami. (Například v USA se každý rok produkuje cca 25 miliónů tun ethenu, v ČR cca 500 tisíc tun).

Ethen (ethylen) CH2=CH2 je bezbarvý plyn Ethen (ethylen) CH2=CH2 je bezbarvý plyn. Jeho směs se vzduchem je výbušná. Získává se při zpracování ropy nebo zemního plynu. Z ethenu se vyrábí polyethylen, ethanol, octová kyselina, acetaldehyd, ethylenglykol a celá řada dalších organických látek. Ethen je nejjednodušší rostlinný hormon, urychlující zrání ovoce, ovlivňuje odbourávání chlorofylu a opadávání listů a květů.

Následující rovnice naznačují některé důležité výroby z ethenu: CH2=CH2 + H2O H2SO4 CH3CH2OH CH2=CH2 O2 CH2-CH2 H2O CH2-CH2 O OH OH ethylenoxid ethylenglykol CH2=CH2 + Cl2 500 oC CH2=CH-Cl + HCl vinylchlorid

Propen neboli propylen CH3-CH=CH2 se podobně jako ethen získává při zpracování ropy. Využívá se k syntéze polypropylenu CH3 n(CH3-CH=CH2) -CH-CH2-n

Taktéž propen se využívá k řadě chemických syntéz: CH2=CH-CH3 O2 CH2=CH-COOH kyselina akrylová CH2=CH-CH3 O2,NH3 CH2=CH-CN akrylonitril

Buten má 4 izomery: - but-1-en - cis-but-2-en - trans-but-2-en - 2-methylprop-1-en Poslední slouží jako surovina pro výrobu syntetických leteckých benzínů.

Velmi významnou oblastí použití alkenů jsou tzv. kaučuky. Základní složkou přírodního kaučuku je 2-methylbuta- 1,3-dien – triviálním názvem izopren. Kaučuk je v přírodě se vyskytující polymer. Je produkován více než 400 různými rostlinami. Jeho hlavním zdrojem je strom zvaný kaučukovník (Hevea brasiliensis), z něhož se zskává odkapáváním z tenkého řezu v kůře stromu. Surový kaučuk zvaný latex se sbírá ze stromu v podobě vodné disperze, která se promývá, suší a sráží zahříváním.

Obr.1: Získávání kaučuku

Surová sraženina je příliš měkká a lepkavá, proto se musí vytvrzovat zahříváním se sírou postupem zvaným vulkanizace. Síra vytváří mezi uhlíkovými řetězci tzv. polysulfidové můstky a materiál tuhne a tvrdne, přičemž získává pružnost-elasticitu. Požadovaná tvrdost se může měnit. Vyrábí se materiál měkký pro automobilové pneumatiky nebo dostatečně tvrdý např. pro kuželkářské koule (ebonit).

Významnou oblastí použití alkenů jsou také polymery. Již bylo zmíněno, že z ethenu (ethylenu) získáváme polyethylen, který používáme na obaly, láhve, izolace kabelů, fólie atd. Z propylenu (CH2=CHCH3) vyrábíme polypropylen na výlisky pro automobily, provazy, koberce atd. Vinylchlorid (CH2=CHCl) je výchozí surovinou pro polyvinylchlorid PVC na izolace, filmy, roury, podlahové krytiny atd.

Ze styrenu (CH2=CHC6H5) se vyrábí polystyren na pěnové a lisované výrovky. Tetrafluorethylen (CF2=CF2) je monomerem pro teflon, ze kterého se vyrábí ventily a ucpávky a hlavně známé povlaky nádobí. Obr.2: PTFE

Na následujících obrázcích vidíte ukázky výrobků, kde na začátku výroby stály alkeny. Zkuste určit, které?

Obr.3: PET

Obr.4: Polypropylen

Obr.5: Teflonová pánev

Obr.6: Polystyren

Zdroj informací: McMURRY, John. Organická chemie. Vydání první. Vydalo Vysoké učení technické v Brně – nakl. VUTIUM, Brno, 2007. Počet stran 1260. ISBN 978-80-214- 3291-8 (VUT v Brně). VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Třetí doplněné vydání. Vydalo SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., Praha, 1996. Počet stran 368. ISBN 80-85937-08-5. HONZA, Jaroslav, MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 2.díl. Druhé přepracované vydání. Vydalo Nakladatelství Olomouc, 1998. Počet stran 232. ISBN 80-7182-056-3.

Obr. 1: Získávání kaučuku http://cs. wikipedia Staženo 21.4.2012 Obr.2: Polytetrafluorethylen http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PTFE-3D-vdW.png Obr.3: PET http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mattoni_sport.JPG Staženo: 21.4.2012, autor: Rur at cs.wikipedia Obr.4: Polypropylen http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Samonosny_bazen_oval.jpg Obr.5: Teflonová pánev http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pfanne_(Email).jpg Obr.6: Polystyren http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Waste_-_Polystirene.jpg Staženo: 21.4.2012, autor: User:Nino Barbieri

Metodické pokyny Téma sady: Studium uhlovodíků Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Organická chemie   Autor: Ing. Jan Voříšek Rok vytvoření materiálu: 2012 Název materiálu: Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami. Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák vyjmenuje nejdůležitější alkeny a popíše jejich použití. Klíčová slova: organická chemie, alkeny, použití, teflon, izopren, polyethylen, polypropylen, kaučuk. Druh učebního materiálu: prezentace s aktivizací žáka Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: gymnaziální vzdělávání Typická věková skupina: 16 -19 let Pokyny pro práci s materiálem: Prezentace je využitelná jako výklad učiva na dané téma. V materiálu jsou začleněny otázky, které aktivizují žáky a umožňují žákům zamyšlení nad jednotlivými body tématu.