Tepelná kapacita tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Advertisements

DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Celek a jeho části Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Záření kolem nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Určení měrných skupenských tepel vody
15. Stavová rovnice ideálního plynu
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Variace bez opakování 25. srpna 2013 VY_42_INOVACE_190202
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Tabulky, grafy – test VY_32_INOVACE_ července 2013
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Vlastnosti látek − hustota
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Přímá tělesa v úlohách z praxe
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Kalorimetrie měření tepla
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Molekulová fyzika Stavové změny ideálního plynu (při stálé hmotnosti) z energetického hlediska.
Měrná tepelná kapacita látky
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Třída 3.A 13. hodina.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Třída 3.A 17. hodina.
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vlastnosti látek − hustota
Informatika – Průměr a min-max
Třída 3.B 15. hodina.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Tepelná kapacita tělesa VY_32_INOVACE_120114 8. května 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Téma: Tepelná kapacita Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Tepelná kapacita Jméno a příjmení: Třída: Datum: Skupina: Spolupracovali: 2

Struktura zápisu do protokolu: Hlavička protokolu Úkol: Změřte tepelnou kapacitu párku Pomůcky: Teorie: Tabulka: Graf 1: Graf 2: Graf 3: Závěr: Poznamenejte si strukturu protokolu a průběžně do ní doplňujte.

Teorie: 𝑪= 𝑸 ∆𝒕 = 𝒎. 𝒄 𝑽 . 𝒕 𝑽 −𝒕 𝒕− 𝒕 𝒑 Při zahřívání těles se zvyšuje jejich vnitřní energie dodáváním tepla. Rychlost jejich zahřívání závisí na fyzikální veličině tepelná kapacita C. Pokud toto zahřívání tělesa probíhá v tepelně izolované nádobě, je teplo Q přijaté jedním tělesem stejné jako teple druhým tělesem (vodou) odevzdané. Tepelně izolovanou nádobu nazýváme kalorimetr. Odevzdané teplo vodou určíme podle vztahu 𝑄= 𝑚 𝑉 . 𝑐 𝑉 . 𝑡 𝑉 −𝑡 . Přitom 𝑚 𝑉 je hmotnost vody, 𝑐 𝑉 =4180𝐽. 𝑘𝑔 −1 . 𝐾 −1 je měrná tepelná kapacita vody, 𝑡 𝑉 je teplota vody v okamžiku, kdy do ní vložíme těleso a 𝑡 je konečná teplota vody (i tělesa). Jestliže těleso přijme teplo Q a zahřeje se o teplotu ∆𝑡, pak jeho tepelná kapacita je rovna 𝑪= 𝑸 ∆𝒕 = 𝒎. 𝒄 𝑽 . 𝒕 𝑽 −𝒕 𝒕− 𝒕 𝒑 4

Pomůcky: Kalorimetr Voda Rychlovarná konvice Rychlé teplotní čidlo PS-2135 Notebook s instalací DataStudio Krátké párky (lze nahradit čímkoli jiným) – počet párků odpovídá počtu žáků v pracovní skupině Digitální váha 5

Postup: Nejprve vyzkoušíme, kolik vody je třeba nalít do kalorimetru, aby byl párek celý ponořený. Postavíme prázdnou konvici na digitální váhu a tu vynulujeme. Do konvice nalijeme určené množství vody a odečteme na váze její hmotnost 𝒎. Konvici zapneme. Spustíme program DataStudio a připojíme teplotní čidlo PS-2135. Pomocí digitálního čidla změříme teplotu vzduchu, která je zároveň i teplotou párku 𝒕 𝒑 . Nalijeme vroucí vodu do kalorimetru a vložíme do něj teplotní čidlo. V grafu sledujeme mírně klesající teplotu 𝒕 𝑽 . Spustíme měření teploty a vložíme kalorimetru párek. Kalorimetr zavřeme. Na grafu sledujeme postupné klesání teploty. Až se teplota ustálí, měření zastavíme. Výsledná teplota je 𝒕. Ofoťte obrazovku, uložte si obrázek. Ten následně vložíte do protokolu. Pokus opakujeme tolikrát, kolik je studentů ve skupině. Změřené hodnoty zaneseme do tabulky. 6

Návrh tabulky 𝑐 𝑉 =4180𝐽. 𝑘𝑔 −1 . 𝐾 −1 č. měření 𝑚 𝑡 𝑝 𝑡 𝑉 𝑡 C kg °C Doplňte tabulku, vypočtěte průměrné hodnoty a určete odchylky. Zapište výsledek ve tvaru 𝐶= 𝐶 ∓∆𝐶 𝐽. 𝐾 −1 , 𝛿𝐶=…% Zhodnoťte své měření v závěru. č. měření 𝑚 𝑡 𝑝 𝑡 𝑉 𝑡 C kg °C 𝐽. 𝐾 −1 1   2 3 součet ar. průměr 7 7

Mnoho úspěchů při měření … a po něm dobrou chuť. Do práce! Mnoho úspěchů při měření … a po něm dobrou chuť. 8 8