GO XIV S. LEM LEM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Více…. Modrá planeta Představuje ve vesmíru vysoce nepravděpodobný, ale jak se ukazuje, v zásadě možný stav: ve vesmíru zatím unikátní nastavení fyzikálních.
Merkur,Venuše,Země,Mar s
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Stvoření světa, vznik člověka
Salesiáni spolupracovníci ASC
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Osvícenství.
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Právo jako filozofický pojem
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
PLANETA ZEMĚ.
Vesmír v koncích.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Vesmír.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Zdravá škola.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013.
VY_32_INOVACE_PSYPS10660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Filosofie náboženské výchovy
Epikurejská a stoická etika
Od antiky ke středověku Od antického myšlení ke křesťanské kultuře  další změna otázky Co je svět? Jaké je místo člověka? Jak žít? Jak žít, abych byl.
Biotické podmínky života
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Filosofie křesťanského středověku
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Věnováno příteli... Už nesvítí pro Tebe slunce, už nevnímáš tento svět, byls na této planetě zázraků, něžný a převzácný květ.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Planeta Země Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA. Okolní svět vnímáme smysly vysvětlujeme rozumem necháváme působit na sebe ovlivňujeme svou činností 1/8.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Oddělení domova se zvláštním režimem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Stát Definice, funkce, typy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VESMÍR.
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Od antiky ke středověku
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

GO XIV S. LEM LEM

Antické východisko svět je malý člověk sousedí se zá–světím humanita je dcerou božskosti život má smysl, člověk naplňuje svůj osud

Kvantová detronizace

1. Astronomický šok Země je jedna z planet a není středem Slunce je jedna z hvězd zcela obyčejných Naše Galaxie je jedna z miliard chladný vesmír bez hranic netečný k člověku

2. Biologický šok a) konec mýtu o původu člověka  Inter faeces et urinam  nascimur b) Přísný determinismus fyzikálního vesmíru vs. biologická náhoda vzniku života  Racionální dialog s antickým řádem vesmíru vs. (ne)pochopení biologického chaosu

3. Psychologický šok kácení tradičních model a) Freud — více než vesmír a nebesa určují naš život nereflektované zážitky uchované v podvědomí b) Nietzsche — "Bůh již neexistuje protože jsme pochopili, jak byl stvořen lidskou bytostí." (Nad)Člověk se stává Bohem c) Marx — konec boha jako duchovní autority, garanta společenského pořádku, pro všechny společnosti

Další šoky? Výsady, které nám zbývají: Rozum (péče o duši) Svoboda a soukromí (péče o společenství) Zdravý životní styl (péče o tělo)

Golemova pohádka Nalevo se dáš – ztratíš hlavu Napravo vykročíš – zahyneš … a není cesty zpět

Ztratit hlavu Rozum přestane stačit, rozhodovat budou umělé expertní systémy  Člověk – nesvéprávné dítě, bez vlastního rozumu  antropologické zahrady

Zahynout Ponechat si rozum – překonat to, co jej omezuje – † přirozený člověk

4. Racionální šok Rozum není naše výsada není jenom naše není to jenom výsada

5. Somatický šok Zbavování se závislosti na přírodě (vnějším těle) Zbavování se organického těla

6. Právní šok Identifikační a sledovací technologie Umělé tělo Sdílený rozum  ztráta svobody a soukromí