Přístupnost , univerzální design a přístupnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Advertisements

Michal Neuwirth Partner Technical Readiness Microsoft s.r.o.
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření
SAP Best Practices Odvětvové a meziodvětvové know-how v jednom paketu Dostupnost pro zákazníky SAP a partnery SAP.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
Plánování zaměřené na člověka v podporovaném zaměstnávání Thematic network Meeting Prague, 14th November 2011 Implementation of the European trends in.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public ITE PC v4.0 Chapter 1 1 Operating Systems Networking for Home and Small Businesses – Chapter.
E-Praha a interoperabilita. © 2006 KPMG Česká republika, s.r.o., the Czech member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.
© 2009 IBM Corporation Lotus SW Přehled produktů Petr Kunc,
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Jak být či nebýt bit na Internetu? Pro firmy stále důležitější a stále složitější otázka.
Facility management včera, dnes a zítra
Jiří Karpeta Platform Strategy Advisor Microsoft Czech Republic
This presentation, including any supporting materials, is owned by Gartner, Inc. and/or its affiliates and is for the sole use of the intended Gartner.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Version 4.0 OSI Physical Layer Network Fundamentals – Chapter 8.
Jak využít Office 365? Několik scénářů. | Copyright© 2010 Microsoft Corporation.
 DAQUAS  Microsoft Gold Certified Partner › Networking Solutions › Information Worker Solutions › Licensing Delivery Solutions  Microsoft Developer.
Heterogenní serverové prostředí, správa, bezpečnost a interoperabilita Jak zajistit interoperabilitu v hererogenním serverovém prostředí? Jak spolupracuje.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
CIP (2007 – 2013) Ing. Tomáš Skuček 5. března 2009.
BOXING DAY. Boxing Day is a public holiday celebrated in the United Kingdom and most other Commonwealth countries on December 26, the day after Christmas.
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
Normalizace v oblasti environmentálního managementu
Partnerská konference Solution Partners Clarion Congress Hotel Prague 1. října 2009.
Internet Explorer 8 Štěpán Bechynský Developer Evangelist Microsoft s.r.o.
Liška a ježek - bajka A Fox swimming across a rapid river was carried by the force of the current into a very deep ravine, where he lay for a long time.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Windows 7 & Internet Explorer 8 vývoj aplikací a kompatibilita Štěpán Bechynský, Ondřej Štrba Developer Evangelists
Jak postupujeme vpřed v testování? Jak se nám daří vytvářet denní buildy? Stíháme opravovat chyby? Jak kvalitně chyby opravujeme?
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Jakub Kvaček Segment Manager – Breadth Microsoft Česká republika
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Gender Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Gay / LGBT rights Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Podpora pro partnery zdroje pro obchodníky, studie návratnosti, případové studie atd. René Klčo Partner Account Manager.
Potřebujete vybudovat business aplikaci? Pokryje dílčí obchodní potřeby určité skupiny zaměstnanců, jednoho nebo více týmů Bude vytvořena / připravena.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
SPRINGER – POLITIKA OPEN ACCESS Publikování v režimu Open Access v biomedicíně Judita Kinkorová Lékařský Dům
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Tvůrce anglické verze: ThMgr. Ing. Jiří Foller Projekt: S anglickým jazykem do dalších.
CZECH STATISTICAL OFFICE Na padesátém 81, CZ Praha 10, Czech Republic Blind Friendly Website Helena Koláčková Czech Statistical Office.
Scanservice a.s. | Náchodská 2397/23 | Praha 9 | Česká republika | D O C U M E N T I M A G I N G
Chytrá volba pro podnikání René Keyzlar Operator Channel Lead 1/3/2012.
DAC III Milena Hrdinková IFA Praha, říjen Pozadí BEPS/ OECD/ G20 Luxembourg Leaks Transparentnost daňového plánování Tax rulings Výměna informací.
INTEGRATED RESCUE SYSTEM Střední průmyslová škola Hranice Mgr. Radka Vorlová 02_Integrated Rescue System CZ.1.07/1.5.00/
ICM Jindřichův Hradec z.s. NGO Jindřichův Hradec.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
CO JE ARCHITEKTURA? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Internal | Department | 12/02/2005 | © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Karel Roubík, Jakub Ráfl, Thomas Bachman ČVUT FBMI
Bariéry, které musí překonávat lidé s mentálním postižením
Elektronický archiv v ÚMV
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Humanitární aplikace informatiky
e-Gov a přístupy k jeho hodnocení
Lesk a bída normalizace
Ministry of Labour and Social Affairs,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Komunikační plán IOP 2008 – vyhodnocení představení
GDPR & ePrivacy
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
Prognóza Exportu Raiffeisenbank a Asociace exportérů Praha
Transkript prezentace:

Přístupnost , univerzální design a přístupnost Barbora Uhlířová Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s.

Přístupnost “Accessibility is a precondition for persons with disabilities to live independently and participate fully and equally in society. Without access to the physical environment, to transportation, to information and communication, including information and communications technologies and systems, and to other facilities and services open or provided to the public, persons with disabilities would not have equal opportunities for participation in their respective societies.” - General comment no.2 (2014) of Committee on the Rights of Persons with Disabilities on Article 9: Accessibility of Convention of Rights of People with Disabilities Přístupnost je hlavní předpoklad k tomu aby byli lidé s postižením plně a plnohodnotně zapojeni do společnosti

Proč se tím zabývat? V roce 1995 bylo v ČR 2,5 miliónů lidí, kteří berou důchod (starobní či invalidní) V roce 2012 téměř 2,9 miliónu Každého z nás jednou bude mít nějaký hendikep Je to tedy otázka kvality života nás všech

Může to přijít dřív, než si myslíte

Co je to přístupnost? Accessibility Co všechno by mělo být přístupné? Budovy Veřejný prostor Služby Veřejné služby Informace MHD

Přístupnost Architektonické bariéry Fyzické bariéry Bariéry v přístupu k informacím Komunikační bariéry Přístup lidí (bez postižení) k lidem (s postižením)

Pozor děláme chyby! To, že je odstraněn jeden druh bariér, ještě nedělá budovu, veřejný prostor, službu atd. přístupnou To, že jsou odstraněny bariéry pro určitou skupinu lidí, neznamená, že je budova, služba, veřejný prostor přístupný.

Web přístupný pro lidi se zrakovým postižením

Univerzální design Universal Design means the design of products, environments, programmes and services to be usable by all people, to the greatest extent possible, without the need for adaptation or specialized design. “Universal design” shall not exclude assistive devices for particular groups of persons with disabilities where this is needed. Univerzální design znamená, že produkty, prostředí, programy a služby jsou co nejvíce použitelné pro všechny, bez toho, že by bylo potřeba je speciálně upravovat.

???

Univerzální design

Univerzální design a přístupnost Je univerzální design a přístupnost luxus? V roce 2005 dělalo OSN výzkum v oblasti přístupnosti ve 114zemích světa. Více jak polovina zemí nemá v rozpočtu kapitolu určenou na zlepšování přístupnosti 44% nemá žádná pravidla ohledně přístupnosti veřejných budov atd.

Luxus? U velkých investic, jako třeba stavba nové budovy nemocnice tvoří opatření vedoucí k přístupnosti kolem 1% rozpočtu

Přístupnost a univerzální design voleb v Norsku

Jak to udělat? Jak zpřístupnit konkrétní službu, prostor, informace? Jak vytvořit univerzální design?

Slepice nebo vejce? Pracovat na přístupnosti a univerzálním designu i když uživatelů, kteří ho vyžadují zatím tolik není? NEBO Dostat nejdříve lidi s hendikepem do společnosti mezi ostatní a pak jim prostředí přizpůsobit?

Konkrétní příklady Czechdesign – www.czechdesign.cz

Přístupnost pro lidi s mentálním postižením Informace Komunikace Celkový přístup lidí bez postižení k lidem s mentálním postižením Fyzické bariéry Architektonické

Co jsou to snadno srozumitelné informace Informace zpracované podle určitých pravidel tak aby byly co nejvíce srozumitelné pro lidi s mentálním postižením (nejen jim) Ve spolupráci s lidmi s mentálním postižením Doplněné obrázky, piktogramy, ilustracemi, fotkami

Příklady

Příklady

Příklady

Příklady

Pravidla pro zpracovávání snadno srozumitelných informací

Spolupráce s lidmi s mentálním postižením Přístup zaměřený na uživatele Users centered approach

Brožury ke stažení

Projekt Cesty Více informací na www.spmpcr.cz

Letiště Reykjavík