Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CO JE ARCHITEKTURA? Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CO JE ARCHITEKTURA? Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 CO JE ARCHITEKTURA? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 DEFINICE podle Princetonu 1. [online] c2006 [20.9.2007] WordNet Search - 3.0 dostupné na www: an architectural product or work - architektonický produkt nebo (architektonická) práce the discipline dealing with the principles of design and construction and ornamentation of fine buildings; "architecture and eloquence are mixed arts whose end is sometimes beauty and sometimes use" – obor zabývající se principy designu, konstrukce a ornamentálností budov. „Architektura a řečnictví jsou umění na jejichž konci může být krása nebo funkce.“ the profession of designing buildings and environments with consideration for their esthetic effect - profese zabývající se tvarem a funkcí (designem) budov a jejich vnějším prostředím s ohledem na jejich estetický účinek 1.

3 Etymologie 1. [online] aktualizováno 17:37, 5. 10. 2007 [8.10.2007] dostupné na www: Slovo architektura pochází patrně z řeckého slova architekton odkud proniklo do latiny a později i ostatních jazyků. Původní význam tohoto slova byl patrně tesař a teprve později se změnil na stavitele stavby a teprve starověký Řím chápal architekta jako autora návrhu stavby. 1.

4 Definice podle WIKI 1. [online] aktualizováno 17:37, 5. 10. 2007 [8.10.2007] dostupné na www: Architektura je v nejobecnějším pojetí synonymem pro stavitelství a zabývá se tak jak globálním pohledem na urbanismus či krajinu přes klasické stavitelství budov až po design jednotlivých detailů jako je zahradní či bytová architektura V užším významu slova pak označuje stavbu, která je nositelem nějakého uměleckého pojetí či názoru. Tím vyjadřuje umělecké ztvárnění staveb, jejich styl a způsob, jakým byly postaveny. Architektura je tak chápána jako umělecké dílo, které je zároveň kulturním a politickým symbolem doby. 1.

5 Je architektura umění nebo řemeslo? Odůvodněte 20 slovy proč? Jaké funkce, podle Vás, musí splňovat kvalitní architektura. Napište jich alespoň deset. Vhodně doplňte citát pana Courbusiera: „Architektura znamená vytvářet surovými materiály působivé vztahy. Architektura přesahuje užitkové věci. Architektura je..............................................................“ 1. 1. LE CORBUSIER – SAUGNIER. Za novou architekturu. 1.vyd. Přel. P. Halík. 2005. kapitola Argumenty, s.IX


Stáhnout ppt "CO JE ARCHITEKTURA? Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google