Starověká Indie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Starověká Čína 1.A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Starověká Indie.
STAROVĚKÁ INDIE.
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Východní náboženství Petr Machala.
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Staří Sumerové Barbora Broncová.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Starověká Indie 6. ročník
JIŽNÍ ASIE.
VY_52_INOVACE_03/2/12_ZEMĚPIS
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Starověká Indie Petr Machala.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Jižní Asie.
Kultura starověké Indie
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověk.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Indie Uč. str
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Starověká Indie

O Indii Indický poloostrov se rozprostírá v jižní Asii. Vládlo zde teplé a suché podnebí.Pravidelné jarní záplavy Indu a Gangy však přinášely dostatek nezbytné vláhy. Nížiny v povodí řek byly ve starověku částečně pokryty hustou zelenou džunglí, ve které žili tygři,nosorožci a divocí sloni.  

Řeky Nezávisle na okolním světě se zde vyvíjela společnost v povodí dvou řek:      INDUS GANGA

Zemědělství Znalost zemědělství se do této oblasti rozšířila z Mezopotámie -  závlahové zemědělství.Nížiny v povodí Indu dávaly bohatou úrodu. Pěstovala se pšenice,ječmen, bavlna, luštěniny a rýže. Indie měla dostatek stavebního dříví, vzácných barevných dřev, drahokamů a polodrahokamů.

Prvotní staroindická kultura Zeměpisná odloučenost a uzavřenost oblasti, která byla obklopena mohutným pásmem hor (zejména Himaláje) a pouští, ovlivnila vytváření vlastní indické kultury. Ta se začala rozvíjet v povodí řeky Indu.Vyvíjela se od poloviny 3.tisíciletí př.n.l a dostala název harappská podle výstavného a rozsáhlého města Harappy.   Domy ve staroindických městech byly vybaveny koupelnami, a dokonce i splachovacími záchody. Odkryté pozůstatky ukazují, že města byla budována podle předem vypracovaného plánu. Ulice se protínaly v pravém úhlu. Hlavní třídy byly tak široké, že jimi mohly současně projet i čtyři vozy. Hlavními třídami bylo město rozděleno na městské čtvrti. Čistou pitnou vodou byli obyvatelé zásobováni vodovodem. Ve městě byly vybudovány stoky, které odváděly splašky.

Pád indoevropských kmenů Vývoj původního obyvatelstva v povodí Indu byl přerušen kolem roku 1500 př.n.l. vpádem indoevropských kmenů Árjů (t.j. Vznešených, Urozených). Dobyvatelé si osvojili vzdělanost původního obyvatelstva a vytvořili nový stát. Jádrem se stalo povodí řeky Gangy.

Písmo Původní obyvatelé vytvořili také vlastní písmo.Zachovalo se málo písemných památek, a proto nemohlo být rozluštěno. Psalo se na březovou kůru, kůži či destičky z hlíny, kamene a slonoviny. Nové písmo se vytvořilo v průběhu 1. tisíciletí př.n.l. Řadu písemných záznamů však známe, neboť žáci se učili ve školách texty nazpaměť. Ty se pak ústně uchovaly v dalších generacích a byly zapsány.

Rozdělení obyvatelstva  Společnost se dělila do čtyř vrstev, které také nazýváme kastami. Příslušnost k nim byla dědičná. 1.nejvyšší postavení zaujímali kněží, rádci králů 2.z druhé vrstvy náčelníků a bojovníků byli voleni králové 3. svobodní zemědělci, řemeslníci a obchodníci 4. do čtvrté vrstvy patřilo původní porobené obyvatelstvo - bezprávné

Kultura starověké Indie Starověká Indie položila samostatné základy vědním oborům: astronomii matematice - vytvořili desetinnou číselnou soustavu s využitím nuly, tu převzali Arabové a jejich prostřednictvím se dostala do dalších zemí světa a dnes ji užíváme i my.(tzv.arabské číslice) lékařství - prováděli složité chirurgické zákroky, předepisovali vodoléčbu, různé byliny a diety.Snažili se především nemocem předcházet tzv. vědy (vědění,vědy) byly rozsáhlým souborem vědomostí staré indické společnosti.  Jsou nejstaršími literárními památkami Indie.Obsahují hymny, modlitby a vyprávění o vzniku světa. hrdinské eposy - Mahábháratam -líčí bratrovražedné boje mezi znepřátelenými rody, Rámájanam - vypráví o útrapách lásky i šťastném shledání indického princ a jeho ženy

Architektura Nejstarší architektura měla světský charakter, jak dokazují města harappské kultury.Náboženské stavby jsou v Indii zastoupeny buddhistickými chrámy kupolovitého tvaru. Říkáme jim stúpy.Nejvýznamější součástí jejich výzdoby tvoří reliéfy a sochy s výjevy ze života Buddhy.  

Náboženství  Buddhismus - jeden z nejrozšířenějších náboženských směrů na světě.Za zakladatele je považován Buddha (Osvícený). Toto jméno dostal indický princ Siddhárta Gautama (563 - 483 př.n.l.). Snažil se odpovědět na otázky, které lidstvo zajímaly od dávných dob a které si kladou i dnešní lidé. Tázal se po smyslu lidského života, postavení člověka ve vesmíru a společnosti a zkoumal vztah lidí k nim.

Hinduismus Hinduismus - stal se převládajícím náboženským směrem v Indii. Udržel si své postavení až do dnešní doby. Jeho vyznavači uctívali mnoho nejrůznějších bohů.Obvykle se zobrazují se čtyřma nebo i více rukama. To vyjadřuje jejich několikanásobné poslání a umožňuje jim držet znaky jejich povahy :  Bůh Višnu -  lastura, disk, kyj a lotos  Bůh Šiva - trojzubec, sekyra, antilopa, růženec ( na obrázku Šiva Natarádža - vesmírný tanečník)  Bůh Brahma - růženec, kniha  Bůh Déví - lotos, harfa, zbraně

Jak ste dávali pozor I A G B H L 1 S A S 2 S 4 Y 3 4 L Y 1.Dvě řeky 2.náboženství(1) 3.Náboženství(2) 4.Pěstovali.......co????????

KONEC