Sedimentární ložiska Robb: kap Evans: kap. 18 – 21

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukládají se na níže položených místech
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_99.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
PORCELÁN A KERAMIKA.
Žáruvzdorné materiály a výrobky
HORNINY USAZENÉ.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Redoxní děje = oxidačně redukční
Chemické složení slitin železa
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
Distribuce prvků v litosféře
CZ.1.07/1.1.10/
RUDY A NERUDY Anna Kadaníková
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Zkušebnictví a technologie Ing. Radomír Sokolář, Ph. D
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Společenské a hospodářské prostředí
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Salinita – iontové složení vody a
Usazené horniny.
Usazené horniny - chemické
POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ.
nejdůležitější minerály
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
CHEMICKY USAZENÉ HORNINY
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Obecná chemie (i pH i jednoduchý výpočet z chem. rovnice):
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Metabolismus bakterií
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
Mineralogický systém Uhličitany
Mineralogický systém Křemičitany
Metamorfogenní ložiska Rozložník: kap Evans: kap. 22.
Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be, Mg)
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Systematická mineralogie Oxidy - hydratované
Výroba kovů.
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Geosféry a horninový cyklus
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Keramika.
Hořčík.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Třídění podle chemického složení
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Transkript prezentace:

Sedimentární ložiska Robb: kap. 5.1 - 5.3 Evans: kap. 18 – 21 Rozložník: kap. 2.8

Klasifikace klastická (mechanická) - rýžoviska - lož. klastických sedim. rud lož. přeplavených a převátých zvětralin pyroklastických sedimentů chemická + biochemická evapority - vápence - silicity Fe, Fe-Mn - fosfority organogenní - vápence - silicity - fosfority - guano literatura: Rozložník

Klastická lož. - rýžoviska podle místa a prostředí vzniku rýžoviska (aluviální: korytová, terasová, …) hypotézy akumulace těžkých minerálů typy minerálů, vlastnosti bedrock aluvia: Kolyma příbřežní: Malajsie (Sn), Austrálie

Ložiska klastických sedimentárních rud Fe Mn fosfátové písky Al-bauxity mediteránního typu

Ložiska přeplavených a převátých zvětralin sedimentární horniny štěrkopísky (i se živci) jíly lom Krákorka, trias

Jíly Žáruvzdorné a keramické jíly žáruvzdorné bohaté kaolinitem, tepelná deformace vlastní hmotností nad 1580°C (často 1670-1790°C) vysoký obsah Al2O3 , příp. i MgO (zemitý magnezit, i Al (diaspor, boehmit, gibbsit) flint-clay – tvrdý neplastický jílovec podle použití: vazné, výroba šamotového ostřiva Keramické jíly a jílovce (ball clays) z technologického hlediska: pórovinové – hl. kaolinit, vaznost, litelnost, po vypálení 1250-1300°C, dostatečná nasákavost střepu, bílá barva nebo stejnoměrné zbarvení kameninové – polyminerální složení, nižší obsah kaolinitu – nižší žáruvzdornost, vysoká plastičnost, snadné slinutí (do 1280°C), teplota deformace v žáru nejméně o 100° vyšší ne T slinutí (aby se nedeformovaly výrobky při vypalování) šamot keramika – z porovinových jílů (musí se glazovat), kameninová Bělicí jíly (valchářské hlinky) ....montmorilonitové

Ložiska pyroklastických sedimentů pemza perlit hydraulické tufy: trasa, puzolána

Chemogenní sedimentární ložiska (a biochemická) Na tvorbě chemických ložisek se podílí sloučeniny, které jsou dobře rozpustné ve vodě a v podobě roztoků jsou transportovány na určité vzdálenosti. Faktory sedimentace jsou závislé na vývoji atmosféry, biosféry i hydrosféry v geologické historii Země.

Evapority vznik v závěru tektogenetického cyklu v různých geologických obdobích

Evaporace mořské vody

Minerály evaporitů

Další chem.ložiska lož. vápenců lož. silicitů lož. barytu lož. Al - chemogenní Ca+2 + 2HCO3- + H2O   CaCO3 + CO2 + H2O CCD vytváří rudé či hnědé jíly, které obsahují: 20% Al, 13% Fe, 7% CaCO3, 1-3% Mn, 0,2% Cu, stopy Ni, Co, V. Jíly jsou tvořeny hlavně minerály smektitové skupiny, především Fe-montmorillonitem

Chemogenní lož. Fe Prvky jsou uvolňovány ze zvětrávajích hornin a také ze zvětralinových plášťů. Jsou transportovány nejčastěji v podobě koloidů nebo suspenzí (také závislost na klimatu). Ukládají se jako bahenní, jezerní a mořské rudy. Železo může být transportováno jako koloid-sol Fe(OH)3+3 , který je chráněn organickým koloidem nebo solem SiO2. Méně často se pohybuje jako organické sloučeniny FeO, Fe2O3, karbonátu, bikarbonátu, FeSO4, FeCl2.

BIF

Geneze BIF rozklad uhlovodíků, NO2, CO2, … a uvolnění kyslíku

Fe-Mn konkrece

Biochemická ložiska fosfority síra

Fosfority pobřeží J.Afriky, Namibie vznik fosforitů: 2(NH4)3PO4 + 3CaCO3 ® Ca3(PO4)2 + 3(NH4)2CO3

Biogenní ložiska vápence silicity (např. diatomity) fosfority - guano

Diatomit A scanning electron microscope image of diatom skeletons clearly showing their porous nature (image by Dr. Rick Behl). Monterey Formation diatomite

Fosfority (guano) sedimentární biogenní ložiska, akumulace exkrementů ptáků, netopýrů V M.krasu těženo v jeskyni Výpustek lokální těžba, často ve spolupráci speleologů a archeologů guano má vysoký obsah organických látek, P, Ca, K, stopových kovů apatit Ca5(PO4)3(OH,F,Cl)