Centrální procesorová jednotka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ
Tato prezentace byla vytvořena
POČÍTAČ.
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Procesory Filip Skulník.
ZÁKLADNÍ DESKA.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Procesory.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Von Neumannovo schéma.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Tato prezentace byla vytvořena
Chlazení osobních počítačů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Chladiče a chladící systémy PC
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Architektura počítače
CHLAZENÍ POČÍTAČE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Hardware osobních počítačů
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Výroba procesorů „složitost součástek se každý rok zdvojnásobí při zachování stejné ceny“
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
SKLADBA PC 5 OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Procesory.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_HARDWARE_S1.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Grafická karta je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. je součást počítače, která.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Problematika chlazení počítačových komponent
Základní desky Anna Daňková
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Transkript prezentace:

Centrální procesorová jednotka Pavlo MATSIYEVSKYY 1.a

Zkratka pro procesor je CPU, zkratka anglických slov Central Processing Unit. Je to základní součást počítače, dalo by se říct i mozek počítače. Vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu, který je složen z jednotlivých strojových instrukcí. Procesor je umístěn na základní desce počítače. Řídí všechny funkce počítače

Stavba procesoru Současné procesory zachovávají tradiční vnitřní uspořádání procesoru, které bylo rozpoznatelné i u prvních procesorů.  Hlavní součástí počítače je řadič, který představuje řídící jednotku zajišťující řízení součinnosti jednotlivých částí procesoru podle prováděných strojových instrukcí. Sada registrů pro uchování operandů a mezivýsledků. Přístup k registrům je mnohem rychlejší než přístup do operační paměti připojené k procesoru pomocí sběrnice. Registry dělíme na obecné pracovní, univerzální a řídící

Výkon procesoru Nejčastěji používaným vyjádřením rychlosti procesoru je takt procesoru nebo taktovací frekvence. V jednom taktu jsou uvnitř procesoru provedeny přesně definované operace. Kvůli různým technikám zvýšení výkonu však již dnes není frekvence rozhodujícím faktorem Skutečnou rychlost procesu je kombinace taktovací frekvence a dalších jeho vlastností. 

Architektury CPU X86  procesory navazující na 16bitový procesor Intel 8086. V současné době proto „x86“ označuje tři architektury s třemi různými sadami strojových instrukcí, přičemž novější procesory jsou schopné pracovat v režimech, které za jistých podmínek dovolují zpracovávat strojový kód předchozích architektur. ARM označení architektury procesorů  používaných díky své nízké spotřebě  energie zejména v mobilních zařízeních Globálně je v roce 2013 ARM nejpočetněji zastoupenou architekturou mikroprocesorů 60 % mobilních zařízení na světě obsahuje ARM čip

Chlazení počítače Chlazení počítače je činnost nutná k odvedení přebytečného tepla od součástek počítače.

Typy chlazení Pasivní chlazení Aktivní chlazení Vodní chlazení Kapalina s teplotou pod 0 °C

Pasivní chlazení Pasivní chladič je kovová nepohyblivá součástka, která má na sobě navařená žebra pro zajištění co největší plochy z důvodu lepšího předávání tepla okolnímu vzduchu. U menších verzí chladičů může jít o výrobek zhotovený z jednoho kusu kovu. Pasívní chladiče jsou až na výjimky vyrobeny buďto z mědi (dražší) nebo z hliníku (levnější), případně kombinace obou.

Aktivní chlazení Aktivní chlazení je prováděno proudícím vzduchem. Proud vzduchu je obvykle vytvářen ventilátorem. Nejvíce používané ventilátory v počítačích mívají rozměry o hraně 80, 90/92 nebo 120 mm a 550-4000 otáčkách za minutu, dnes jsou preferovány nízkootáčkové ventilátory 700-1500 RPM a větší velikosti  Aktivní chlazení je použito pro chlazení procesoru, grafické karty, zdroje nebo pevných disků, případně některé součástky mohou být chlazeny proudem vzduchu vytvořeným poblíž některého dalšího větráčku

Vodní chlazení Vodní chlazení vzniklo z nedostatku vhodného chlazení pro počítače s nástupem výkonných sestav někdy po roce 2000.  Vodní chlazení je uzavřená soustava, ve které probíhá chladicí médium – kterým je voda Okruh sestává z čerpadla, chladičů na jednotlivé chlazené komponenty velkého pasivního chladiče který může obsahovat i chladiče aktivní a případně může být v obvodu i expanzní nádoba, díky níž se dá lépe kontrolovat a doplňovat voda.

Kapalina s teplotou pod 0 °C Většinou se používá tekutý dusík pro extrémní chlazení komponent  většinou za dosažením co největšího přetaktování a tak vytvoření rekordu. Nejde o vůbec levné chlazení

Přetaktování Přetaktování nebo overclocking je systematická cílená činnost zaměřená na zvýšení pracovní frekvence procesoru počítače a ostatních komponentů, například grafické karty s cílem zvýšení výkonu počítače na nejvyšší možnou míru.

Důvody přetaktování Počítačové čipy jsou vyráběny s výkonovou rezervou, která dovoluje používat je na vyšších frekvencích. Tato rezerva je z důvodů maximální bezpečnosti  je max. 15% hlavním důvodem jsou různé soutěže Větší překvence zdarma

https://cs.wikipedia.org/wiki/Centrální_procesorová_jednotka#Stavba_procesor u https://www.radirna.cz/hardware/procesor-co-to-je-a-jak-funguje.html https://cs.wikipedia.org/wiki/Přetaktování https://elearning.sumdu.edu.ua/free_content/lectured:1a259358378153792bb86 45df287e86d790fc40d/20160903092057//44865/index.html