Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
HardwareMgr. Karel Fischer1 Hardware počítače Jsou to fyzické komponenty počítače. Sestava počítače se skládá ze tři částí: Počítač Počítač Vstupní zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zvuková karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/10 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Petr Novák Název:VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:MB Konektory Anotace:Prezentace.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Počítač zepředu a zezadu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Architektura operačních systémů
Osnova Počítačové bedny Druhy PC beden
VY_32_INOVACE_HW_17 Číslicový počítač.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zvuková karta
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
WORD Číslování stránek
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mikroprocesor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
1.6 Čipová sada chip set.
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
WORD Vkládání obrázků a klipartů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HISTORIE POČÍTAČŮ III. VY_32_INOVACE_A3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Informatika Počítačové sítě.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Přídavné karty.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Opakování učiva pro 9. ročník
Informatika Počítačové sítě.
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – základní deska, procesor Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Jazyk: čestina Datum vytvoření: 3. 10. 2012 Cílová skupina: studenti vyššího gymnázia, 15–16 let Druh učebního materiálu: studijní materiál + kontrolní otázky na dané téma Očekávaný výstup: student se seznámí se základními komponentami počítačové sestavy – základní deskou a procesorem Anotace: výklad + kontrolní otázky k probrané látce

Základní deska Základní stavební prvek osobního počítače Umožňuje komunikaci mezi všemi komponentami počítače Nazývaná rovněž motherboard, mainboard, zkratka MB Deska o velikosti cca 30 x 30 cm s plošnými spoji s množstvím konektorů a slotů připravených pro vložení dalších komponentů (operační paměti, procesoru, přídavných karet, …) Je upevněna pomocí šroubů ve skříni počítače, jednotlivé komponenty se připojují přímo do základní desky (např. RAM, CPU) nebo se propojují pomocí kabelů (např. HDD, DVD mechanika, …)

Typy základních desek Existují různé typy MB pro různé typy procesorů s podporou dvou a více procesorů s různým počtem a druhy slotů, portů některé mají integrované zvukové karty síťové karty grafické karty, …

Části základní desky Socket – jedná se o „zástrčku“, do které se vkládá procesor. Každá deska má své parametry a rozsah typů procesorů Rozšiřující sloty – slouží pro připojení různých přídavných karet PCI slot (např. pro zvukovou a síťovou kartu) AGP slot (pro graf. kartu – dnes se již nevyužívá) PCI Express X1, …, X16 slot (pro graf., síťovou kartu) Sloty pro operační paměť RAM (banky) CHIPSET (čipová sada) – sada čipů, která řídí chod desky Vstupy/výstupy z řadiče – konektory pro připojení IDE konektror – pro připojení HDD, CD/DVD mechaniky SATA konektor – pro připojení HDD, CD/DVD mechaniky SCSI konektor, …

Části základní desky – pokr. Napájení MB – připojeno k zdroji napájení BIOS (Basic Input/Output System) – základní program uložený v paměti typu ROM (paměť pouze pro čtení), zprostředkovává komunikaci mezi HW a SW na nejnižší úrovni (poskytuje informace o HDD, FDD, RAM, …) UEFI (nástupce BIOSu, př. podpora velkých disků nad 3 TB) Rozhraní/porty – konektory pro připojení dalších vstup/výstupních zařízení Audio konektory (pro připojení reproduktorů, mikrofonu, …) RJ-45 konektor – pro připojení k počítačové síti USB konektory – pro připojení myši, klávesnice, foťáku, kamery PS/2 konektory – pro připojení počítačové myši, klávesnice Paralelní port (LPT, pro připojení tiskárny – starší typ) Sériový port (COM, např. analogový měřič (např. teploměr))

Základní deska – obrázek Napájení MB Socket (v něm procesor a na něm větrák) Paměťové banky Zezadu počítačové skříně pak vystupují další konektory a porty AGP slot IDE konektor PCI slot

Sběrnice Je součástí základní desky Jde o vodiče, kterými proudí data (informace, signály, adresy) mezi jednotlivými komponentami počítače Závisí na ní podstatně rychlost celého počítače, dělíme sběrnici na: Lokální – připojena přímo na procesor a spojuje jej s ostatními obvody na MB Systémová – spojuje procesor se sloty (PCI, …)

Procesor „mozek“ počítače Bez něj to nefunguje – počítá prostě vše Označován jako mikroprocesor – byl kladen důraz na mikro- (miniaturizaci) Součástka velká několik cm2, vkládá se do základní desky (konektor socket) Podstatně ovlivňuje rychlost počítače, na rychlost počítače ale mají vliv i jiné parametry – velikost RAM, MB, HDD, … Výrobci: Intel, AMD, IBM, VIA, Motorola, …

Parametry procesoru (rok 2015) Počet jader: dnes 1–16 jader Rychlost jádra – počet operací provedených za 1 s (0–340 MIPS – milionů operací provedených za sekundu) Výrobní proces – velikost tranzistorů (65-22 nm, čím méně tím lépe) Šířka slova (maximální bitová šířka operandů instrukcí, 32 b, 64 b, 128 b) Velikost interní vyrovnávací paměti cache (L1, L2, L3, udává se v MiB) Taktovací frekvence (dnes již není rozhodujícím faktorem při nákupu, dnes do cca 4 GHz)

Chlazení procesoru Procesor se při činnosti velice zahřívá, je nutné jej chladit, jinak by shořel a nepracoval by (běžná teplota okolo 70 °C) Pasivní chlazení – na procesor se umístí železný žebrovaný chladič, který odvádí teplo z procesoru do okolí skříně počítače, použitelné u méně výkonných procesorů Aktivní chlazení – na procesoru je namontovaný ventilátorek, dnes nejpoužívanější a nejspolehlivější, je možné použít i chladící kapalinu

Ukázky chlazení procesoru Pasivní chladič Aktivní chladič – ventilátorek Aktivní chladič – kapalina – viz vyhledávání pomocí Google - http://www.google.cz/search?q=vodn%C3%AD+chlazen%C3%AD+pc&hl=cs&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=IAkAUOGmLtTS4QTNq82ACA&sqi=2&ved=0CEIQ_AUoAQ&biw=1152&bih=749

Kontrolní otázky Jaké typy chlazení procesoru se dnes používá? Řešení viz snímek č. 10. Uveď základní parametry procesoru. Řešení viz snímek č. 9. Uveď základní části základní desky. Řešení viz snímek č. 4. Kde se nachází a k čemu slouží sběrnice? Řešení viz snímek č. 7. Uveď základní porty a rozhraní na základní desce. Řešení viz snímek č. 5. Co je to BIOS a k čemu slouží?

Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-07-13]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Pasivní chladič: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pasivni_chladic.jpg Aktivní chladič – ventilátorek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aktivni_chladic.jpg Vlastní fotografie [2012-07-13] – fotografie jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá licenci Creative Commons, BY-NC-SA: Procesor: Pavel Dvořák, Gymnázium Velké Meziříčí Základní deska: Pavel Dvořák, Gymnázium Velké Meziříčí Rozhraní a porty MB: Pavel Dvořák, Gymnázium Velké Meziříčí