Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Afrodita Venuše.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
V. Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka
Nejstarší formy náboženství
Starověká Kréta 6. ročník.
Staré řecké báje, tak trochu jinak
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Odyssea The Odyssey.
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
Řecko Jana Kalusová.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_01
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Olympijské hry.
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Řecké náboženství.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
7 starověkých divů světa
Starověké Řecko 6. ročník.
Egyptští bohové.
Digitální učební materiál VY_32_INOVACE_CJL_1061
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Slovanští bohové = Přírodní bohové.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Aischylos Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Husitské zbraně Dějepis – 7. třída.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
ŘECKÉ BOŽSTVO Tereza Hůrská 1.C.
DOBÝVÁNÍ TRÓJI Hra Pravidla Citace
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Husitské osobnosti Dějepis – 7. ročník.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška

Doplň správné informace z pověstí… Slavná antická dvojice je Psyche a _______ Chlapec, který se zamiloval do své matky, se jmenoval _______ Muž, který usekl hlavu čarovné Medusy, se jmenoval _______ Žena, která otevřela bájnou skříňku a vypustila z ní tak pohromy, se jmenovala _______ Co zlatého vezl Iason s Argonouty do Řecka? Slavná dvojice, která alespoň na chvíli létala, byl Ikaros a _______ Muž, který daroval lidu oheň a poté byl přikován na skálu, byl _______ Manžel krásné Penelopy a statečný král se jmenoval _______ Město, před kterým spočinul zrádný kůň, se jmenovalo _______ Muž, který si nevážil Bohů a byl odsouzen k valení ohromného balvanu na kopec, se jmenoval _______ Bájný syn vládce bohů Dia a smrtelné ženy Alkmeny, jenž už v dětství měl větší sílu než dospělý muž, se jmenoval _______ Oficiální manželka boha Dia se jmenovala _______

Informace doplň do tajenky

Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška 14.5 1924 (Praha) – 6.6. 1987 (Mariánské Lázně) PhDr. = doktor filosofie Během okupace pracoval jako dělník v továrně Specializoval se na dětskou literaturu Překladatel z němčiny Nejslavnější dílo: Staré řecké báje a pověsti . .

Kdo byl kdo? Jak se jmenuje tento odvážný muž? Protože na světě nežili lidé, tento osamocený muž si uhnětl z hlíny a děšťové vody sochu svého druha. Bohyně moudrosti jí vdechla ducha, ale lidé pak dlouho nevěděli jak ducha užívat. Proto je tento muž naučil práci, vědám i umění a na přání Dia i obětování bohům. Lidé však bohovi neobětovali tolik, kolik si přál a tak jim Zeus vzal oheň, avšak tento muž šel a přinesl lidem oheň z paláce vládce bohů na Olympu. Za to nechal Zeus samotného muže přikovat ke skále, kam každý den přilétal orel a vyjídal mu játra, která přes noc zase narostla. Jednou ho však zachránil jiný statečný muž, když orla zabil. Tento muž pak musel nosit prsten s kouskem kamenu ze skály. Na jeho památku lidé nosí prsteny s kameny. Jak se jmenuje tento odvážný muž? Jak se jmenuje bohyně moudrosti, jež měla ve znaku sovu? Jak se jmenuje zachránce, který skolil orla? Prometheus Athéna Hérakles

Hrdinové bájí Prométheus

Kdo byl kdo? Tento muž byl synem Hélia a pozemšťanky, žil však na zemi a lidé mu jeho božský původ nevěřili. Chtěl jim to však dokázat, a tak se vydal za otcem a ten mu slíbil splnění jakéhokoliv přání. Tento muž chtěl řídit otcův sluneční vůz, naneštěstí však syn neměl pevnou ruku a zvířata se splašila. Zeus musel tohoto muže srazit z nebe k zemi. Sestry pro jeho smrt tak truchlily, že se proměnily v jeden smuteční strom. A otec pro něj také truchlil, což se projevuje ranní rosou. Jak se jmenoval syn Hélia? Jaké zvíře táhlo sluneční vůz? Jak se jmenuje strom, ve který se proměnily jeho sestry? Faethón Kůň Olše

Hrdinové bájí . Faethón

Kdo byl kdo? Tento muž byl výborný pěvec, jehož zpěvu nikdo neodolal. Zamiloval se do vodní víly Eurydiky, která pak ale zemřela na uštknutí hadem. Tento muž pro ni tak truchlil, že se vydal přímo za bohem podsvětí požádat ho o její propuštění. Ten opojen jeho zpěvem svolil, ale při cestě z podsvětí se nesměl za ní ohlédnout, což bohužel nevydržel a jeho milovaná žena zemřela podruhé. Truchlícího muže pak zabily opité ženy, za což je bůh Dionýsos potrestal - proměnil je ve stromy. Jak se jmenuje tento výborný pěvec? Jak se nazývá bůh podsvětí? Jak se nazývá tajemná řeka, kterou se dostáváte do podsvětí? Orfeus Hádes Styx

Hrdinové bájí Orfeus a Euridika

Najdi v osmisměrce jména deseti řeckých bohů

Doplň správně názvy bohů z osmisměrky Světla Lovu Války Vína Moře Podsvětí Moudrosti Větru Červánků Pomsty ohně Nejvyššího z bohů Nejmocnější bohyni Appolon Artemis Ares Dionýsos Poseidon Hades Athena Ailos Eos Erinye Zeus Hera

Řešení - křížovka

Zdroje odkazů Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-01-20]. Není-li uvedeno jinak - dostupné pod licencí Public domain na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eduard-petiška.jpg (obrázek E. Petišky, str. 4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gustave_Moreau_006.jpg (obrázek Prométhea, str. 5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GustaveMoreau04.jpg (obrázek Faethón, str. 7) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gustave_Moreau_Orphée_1865.jpg (obrázek Orfea a Euridiky, str. 9) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zeus_Otricoli_Pio-Clementino_Inv257.jpg (busta Dia, str. 11) Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)