Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Dvojná vazba C=C (více dvojných vazeb dieny, polyeny)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Alkeny.
Projekt Škola do života
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Alkany acyklické uhlovodíky se samými jednoduchými vazbami
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ALKENY, ALKADIENY písemné opakování
Alkany, alkeny alkyny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Uhlovodíky 2. Alkeny RZ –
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ALKENY.
Písemka lineární uhlovodíky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Halogenderiváty uhlovodíků
Alkadieny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Alkeny, cykloalkeny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Dieny. Dieny s izolovanými dvojnými vazbami Příprava analogická jako při přípravě alkenů.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
jsou to uhlovodíky, které obsahují v otevřeném řetězci právě jednu násobnou-dvojnou vazbu uhlík- uhlík v názvu je koncovka -en Př. mezi alkeny (uhlíkaté.
ALKENY.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_05_Významné alkany II Téma.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_04_Významné alkany I Téma.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_03_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ALKENY Chemie 9. třída.
Účinky kyseliny mravenčí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ALKENY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/14
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Alkeny a alkadieny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Alkeny.
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami.
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
VY_32_INOVACE_Slo_III_01 Organická chemie ppt.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vzorce Výskyt a použití
Transkript prezentace:

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_11_Významné alkeny a alkadieny Téma sady: Organická chemie Datum vzniku: únor 2014 Třída: Sexta Autor: Mgr. Miroslav Pražienka

ANOTACE Materiál slouží k aktivní výuce o významných alkenech a alkadienech. Fakta psána písmem žluté barvy jsou pro žáky povinné poznámky k zápisu do jejich sešitů, bílé písmo označuje doplňující údaje. Aktivita je připravena pro druhý ročník středních škol či odpovídající ročníky víceletých gymnázií.

Významné alkeny

Ethen CH2=CH2 = ethylen bezbarvý plyn polymerací vzniká polyethylen PE (do 80°C!) chlorací a polymerací vzniká polyvinylchlorid PVC

fytohormon: způsobuje vadnutí řezaných květina, urychluje dozrávání ovoce a opad listů využití: dozrávání ovoce výroba sáčků, lina, nádobí, textilních vláken, trubek…

ethen

http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/jak-se-kouzli-s-rajcaty-a-jablky_173742.html#.UwNbK2J5OSM

Propen CH2= CH – CH3 = propylen slabě zapáchá po česneku polymerací vzniká polypropylen PP (do 140°C!) výroba izolací el. vodičů, varných konvic, plovoucích provazů…

Alkadieny obsahují dvě dvojné vazby: kumulované izolované konjugované významný: 2-methylbut-1,3-dien (= izopren), výroba pneumatik a pryže, jeho polymery - izoprenoidy (menthol, karoten…)

U následujících výroků rozhodni o jejich pravdivosti ANO/NE: Fytohormony nalezneme i mezi alkeny. Ethylen je významný plyn způsobující tuhnutí textilních vláken, který se používá na výrobu plastů. PVC je plast, který obsahuje pouze atomy chlóru. Polypropylen je tepelně méně stabilnější plast než PE. K alkadienům patří izopren.

U následujících výroků rozhodni o jejich pravdivosti ANO/NE: Fytohormony nalezneme i mezi alkeny. ANO Ethylen je významný plyn způsobující tuhnutí textilních vláken, který se používá na výrobu plastů. NE PVC je plast, který obsahuje pouze atomy chlóru. NE Polypropylen je tepelně méně stabilnější plast než PE. NE K alkadienům patří izopren. ANO

Použitá literatura: Zdroje obrázků: Kotlík B., Růžičková K. Chemie I v kostce, Havlíčkův Brod: Fragment, 1996. ISBN 80-7200-056-X Beneš.P, Pumpr V., Banýr J. Základy praktické chemie 2.díl pro 9.ročník základní školy. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-879-7 archiv autora Zdroje obrázků: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PVC-polymerisation-2D.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vinyl_Einmalhandschuhe.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PVC-3D-vdW.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plastic-recyc-02.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plastic-recyc-04.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kugelmodell_Ausschnitt_Polyethylen.png?uselang=cs http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hdpe_pipe_installation.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LDPE_bottle.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Banana_and_cross_section.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Studless_tire_2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vitamin_A.gif?uselang=cs archiv autora s pomocí freewarového programu ChemSketch pro tvorbu chemických vzorců