Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Lubomír Šára: Na louce
Advertisements

HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
VY_32_INOVACE_Př.5.05_Včela medonosná-prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Hmyz Motýli.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis
Plazi pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_17.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
 podle nového systému se rozdělují do dvou řádů  Saranče (Caelifera)  Kobylky (Ensifera)  kobylky, cvrčci, krtonožky.
Volně žijící zvířata III bezobratlí
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Bezobratlí živočichové travních společenstev
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
Bezobratlí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Živočichové našich polí Hmyz 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Motýli.
VČELA MEDONOSNÁ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Hmyz s proměnou dokonalou
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s běžnými druhy hmyzu, vyskytujícími.
Denní motýli (hmyz). Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO3.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
LOUKA živočichové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Ekosystém les Živočichové
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_PRVOUKA
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_10_PŘV_OBRATLOVCI A BEZOBRATLÍ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hradec Králové
DENNÍ MOTÝLI.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_71_Živočichové travních společenstev- učební text
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_III.PR17 Vytvořeno: 1. 3. 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Na louce - živočichové Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s několika živočichy, se kterými se mohou setkat na loukách. Inovace – využití ICT (interaktivní tabule). Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic, či skupiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

Na louce - živočichové Na Louce

Někteří živočichové, kteří žijí na poli, mohou žít i na loukách. Kromě drobných savců, plazů a obojživelníků zde žijí především bezobratlí živočichové. (Otázka zní: Co jsou bezobratlí?  Za chvilku si to připomeneme.) Jak už jsem se dozvěděli, louka slouží lidem, především jako pastvina pro chovaná zvířata, ale některým poskytuje i domov. Ukažme si alespoň pár příkladů.

Bezobratlí Jsou to živočichové, kteří nemají páteř – především hmyz. Poletují tu motýli, čmeláci a včely, kteří se živí nektarem a pylem. Rostliny jsou potravou pro sarančata, housenky a mšice. Objevíme tu pavučiny mnoha pavouků. Žijí tu draví střevlíci, ploštice, mravenci, kobylky.

Motýli Babočka paví oko Otakárek fenyklový Jeden z našich nejhojnějších denních motýlů, často na květech saje nektar. Jeho černé housenky s bílými tečkami najdeme od dubna do září na kopřivách či ostružiníku. Přezimují ve sklepích nebo na půdách. Otakárek fenyklový Patří mezi dobré a vytrvalé letce. Vzrostlá housenka je světle zelená s černými proužky a červenými skvrnami. Má na zadečku vidlici, kterou v ohrožení vztyčí a zároveň vyloučí nepříjemně páchnoucí látky.

Včely a čmeláci Čmelák zemní Včela medonosná Samice, která jako jediná přezimuje, si zjara zakládá hnízdo hluboko v zemi. Čmeláci jsou velmi užiteční, protože jsou výborní opylovači různých rostlin. Včela medonosná Včely žijí ve společnosti, kterou nazýváme včelstvo. Včelstvo je zpravidla složeno z jedné matky, mnoha dělnic a určitého množství trubců . Jednotliví členové včelstva jsou na sobě závislí tak, že jeden bez ostatních nedovede plnit svou funkci a následně zahyne. Mezi včelami funguje dokonalá dělba práce.

Kobylka zelená Je velmi rozšířená na travnatých stráních. Samička klade kladélkem do země 70 až 100 vajíček. Kobylka létá, ale jen na krátké vzdálenosti. Večer vylézají samečkové na vyvýšená místa, odkud slyšíme za teplých večerů jejich hlasité cvrčení. Zvuk vzniká třením křídel o sebe. Živí se hlavně hmyzem a jeho larvami.

Saranče obecná Je velmi rozšířená na suchých loukách a travnatých stráních. Nejsnadněji ji poznáme podle cvrkotu, který připomíná tikající budík. Cvrká pomocí předních křídel a zadních stehen. Saranče se živí rostlinami.

Střevlík Je značně rozšířený. Obývá spíše vlhčí místa. Můžeme ho spatřit v dubnu až říjnu. Je aktivní ve dne i v noci. Loví především housenky. Jeho larvy jsou dravé a vyzbrojené mocnými kusadly.

Pavouk - běžník Jeho kořistí se stává různý hmyz. Objevuje se hlavně v květnu. Samičky mohou měnit barvu a zdržují se na stejně barevných květech. Jsou tak pro nepřítele prakticky neviditelné.

K opakování: Se kterými živočichy se můžeme na louce setkat? Co jsou bezobratlí? Jaký je rozdíl mezi kobylkou a sarančí?

K opakování – řešení: Se kterými živočichy se můžeme na louce setkat? Kromě drobných savců, plazů a obojživelníků zde žijí především bezobratlí živočichové. Co jsou bezobratlí? Jsou to živočichové, kteří nemají páteř – především hmyz motýli, čmeláci, včely, sarančata, housenky a mšice,pavouci, střevlíci, ploštice, mravenci, kobylky, … Jaký je rozdíl mezi kobylkou a sarančí? Kobylka se živí hlavně hmyzem a jeho larvami – je dravá. Saranče se živí rostlinami – je býložravec.

Snímek Použité zdroje Louka 1 Fotografie autorky. Louka 2 Housenka Babočka paví oko http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Tagpfauenauge.jpg Otakárek fenyklový http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Otak%C3%A1rek_fenyklov%C3%BD%2C_Lovo%C5%A1%2C_2009-07-12.jpg Housenka babočky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Thomas_Bresson_-_Inachis_io_caterpillar_%28by%29_%281%29.jpg Housenka otakárka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Chenille_de_Grand_porte_queue_%28macaon%29.jpg Čmelák http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Bumblebee_October_2007-3a.jpg Včela medonosná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Apis_mellifera_bi.jpg Kobylka zelená http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Heupferd_fg01.jpg Saranče obecná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Chorthippus_parallelus.jpg Střevlík http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Carabus_coriaceus1.jpg Běžník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/MisumenaVatia_roqqy.jpg Splynutí běžníka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Misumena.vatia.beute.wespe.1771.jpg