8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Funkce.
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Základy infinitezimálního počtu
Rozcvička Urči typ funkce:.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 11 Kvadratická funkce 3.
Funkce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_106.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_94.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_95.
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
AnotacePrezentace, která se zabývá kvadratickou funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci poznají a sestrojí kvadratickou fúnkci.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
 y= ax 2 + bx + c  a,b,c jsou koeficienty kvadratické funkce  a  0  ax 2 kvadratický člen  bx lineární člen  c absolutní člen - číslo.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A17 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_85.
Lineární funkce Mo no tón nost. Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_147 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Vlastnosti posloupností
Procvičování vlastnosti kvadratické funkce. Určete vlastnosti funkcí z minulého procvičování.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_92.
graf kvadratické funkce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_91.
EU-8-60 – DERIVACE FUNKCE XVI
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A16 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A10 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
FUNKCE 13. Zápis funkční závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
9. Vlastnosti funkcí – rostoucí a klesající funkce - příklady
FUNKCE 16. Nepřímá úměrnost – zadání funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
12. Průsečíky se souřadnými osami
FUNKCE 17. Mocninná funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
FUNKCE 19. Logaritmická funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
6. Graf funkce – kvadratická funkce
FUNKCE 2. Pojem funkce – příklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
FUNKCE 18. Exponenciální funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
VY_32_INOVACE_RONE_08 Rovnice a nerovnice Kvadratická funkce.
Rozcvička Urči typ funkce:
FUNKCE 15. Nepřímá úměrnost
5. Graf funkce – konstantní, lineární (s abs. hodnotou)
Graf kvadratické funkce
Graf a vlastnosti funkce
2.1.1 Kvadratická funkce.
Grafické řešení kvadratických nerovnic
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Matematika Funkce - opakování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_103.MAT.02 Vrchol paraboly.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
FUNKCE 4. Graf funkce - úvod
11. Vlastnosti funkcí – extrémy funkce
Kvadratická funkce Matematika – 9.ročník VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z http://www.oazmoodle.cz/moodle/. Provozuje OA a SZeŠ Bruntál.

Která z funkcí f (x) a g (x) je rostoucí a která klesající?

f (x) Klesající g (x) Rostoucí

Je tato funkce rostoucí či klesající?

Klesající na intervalu x  (; 0 Rostoucí na intervalu x  0; )

Def.: Je dána funkce f a interval I, I  D (f). 1. Funkce f se nazývá rostoucí na intervalu I   x1, x2  I platí: x1 < x2  f (x1) < f (x2). 2. Funkce f se nazývá klesající na intervalu I   x1, x2  I platí: x1 < x2  f (x1) > f (x2). Klesající či rostoucí funkce nazýváme ryze monotónní.

3. Funkce f se nazývá nerostoucí na intervalu I   x1, x2  I platí: x1 < x2  f (x1)  f (x2). 4. Funkce f se nazývá neklesající na intervalu I   x1, x2  I platí: x1 < x2  f (x1)  f (x2). Klesající či rostoucí funkce nazýváme monotónní.

1) Sestrojte grafy funkcí f: y = 2x + 1, g: y = 3x  2, x  R. Určete typ funkce. Určete, která funkce je rostoucí a která klesající. Nalezněte obecné pravidlo, jak určit, zda je daný typ funkce klesající či rostoucí.

LINEÁRNÍ FUNKCE f (x) g (x)

KLESAJÍCÍ f: y =  2x + 1  2 < 0 ROSTOUCÍ g: y = 3x  2 3 > 0

2) Sestrojte grafy funkcí f: y = 2x2 + 1, g: y = 3x2  8x + 2, x  R. Určete typ funkce. Určete, zda je funkce rostoucí či klesající. Nalezněte obecné pravidlo, jak určit, zda je daný typ funkce klesající či rostoucí.

Je nutné určit x-ovou souřadnici vrcholu paraboly. KVADRATICKÁ FUNKCE Je nutné určit x-ovou souřadnici vrcholu paraboly. f (x) g (x)

f (x) je rostoucí na intervalu x  (; 0 a klesající na intervalu x  0; )

f (x) je rostoucí na intervalu x   ; ) a klesající na intervalu x  (; 

Obecně tedy platí: Konstantní funkce y = b není rostoucí ani klesající. Lineární funkce y = ax + b je a) rostoucí pro a > 0; b) klesající pro a < 0. 3. Kvadratická funkce y = ax2 + bx + c je a) pro a > 0 rostoucí na intervalu klesající na intervalu b) pro a < 0 rostoucí na intervalu

3) Sestrojte grafy funkcí f: y = 3  |x + 1|, g: y = |x  3|, x  R. Určete typ funkce. Určete, zda je funkce rostoucí či klesající.

LINEÁRNÍ FUNKCE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU Je nutné určit nulový bod. f (x) g (x)

f (x) je rostoucí na intervalu x  (; 1 a klesající na intervalu x  1; )

f (x) je klesající na intervalu x  (; 3 a rostoucí na intervalu x  3; )

Jaký je rozdíl mezi oběma funkcemi, jejich grafy a předpisy funkce? Pokuste se najít obecné pravidlo. f: y = 3  |x + 1| g: y = |x  3|

Jak určit, zda je funkce rostoucí či klesající, nepamatuji-li si výše uvedená pravidla? Trefíte-li se, je to spíš dílo náhody. Pro určení toho, zda je daná funkce rostoucí či klesají (případně na jakých intervalech), je nutné znát její základní vlastnosti a tvar grafu. Pro ověření znalostí, doplňte následující tabulku.

Jaké body potřebuji k sestrojení grafu? lineární s absolutní hodnotou Příklad funkce Jaké body potřebuji k sestrojení grafu? Graf Rostoucí či klesající? konstantní lineární a > 0 a < 0 lineární s absolutní hodnotou kvadratická

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona číslo: III/2/1/MAT/48 Předmět: Matematika Anotace: Prezentace je zaměřena na určení vlastnosti funkce – monotónnost Autor: Mgr. Jitka Kusendová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: určí, zda je funkce rostoucí či klesající Klíčová slova: monotónnost funkce Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: střední odborná škola Typická věková skupina: 16 – 18 let Celková velikost: 732 kB