AUTOR: Mgr. Václava Horniková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Advertisements

ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
Opakování členovci - pavoukovci
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLENOVCI.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
PAVOUCI.
PAVOUKOVCI.
Základní škola Kladruby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Sklípkani.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Třída: Stonožky.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Pavouci a Štíři.
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
Rak říční 12 – 25 cm.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Taxonomie klepítkatců
Prezentace Kmen:Členovci.
Hmyz domácí Karolína Černá.
Patří do skupiny členovců! Má přibližně druhů.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Členovci  nejpočetnější živočišný kmen  mají nestejnocenně článkované tělo a článkované končetiny  tělo většiny členovců členíme na hlavu,hruď a zadeček,
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Stehlíková Název: VY_32_INOVACE_09_PRIRODOPIS_RISK_OPAKOVANI_BEZOB.
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PAVOUCI 2. ledna 2014 VY_52_INOVACE_210222
Členovci Pavouci.
PAVOUKOVCI 1.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_122_Plži
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Kmen: ČLENOVCI.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Kmen: Členovci.
PAVOUKOVCI.
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_126_Členovci - pavouci TÉMA: Živá příroda 2 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2598

ČLENOVCI PAVOUCI Žáci se v tomto materiálu dozví o výskytu pavouků, osvojí si členění jejich těla, seznámí se s různými druhy pavouků a poznají i zajímavosti o pavoucích.

InFORMACE - ČLENOVCI jsou nejrozsáhlejší skupinou živočichů vyskytují se ve všech přírodních prostředích tělo je členěno na tělní články mají článkované končetiny, kusadla a tykadla mají různý počet končetin tělo je kryté pokožkou

KŘIŽÁK OBECNÝ zámotek s kořistí očka klepítka hlavohruď končetiny zadeček snovací bradavky

INFORMACE – KŘIŽÁK žije v lese, na louce má hlavohruď, zadeček a čtyři páry končetin na zadečku má bílý kříž klepítky s jedovými žlázami zabíjí kořist živí se hmyzem většinou si tká pavučiny má osm očí dýchá plicními vaky je odděleného pohlaví rozmnožuje se vajíčky je užitečný

OTÁZKY Kde žijí pavouci? Čím se živí? Jsou užiteční? Kolik mají nohou? K čemu slouží klepítka s jedovými žlázami? Jak poznáš křižáka obecného?

DOPLŇ ŠIPKY zadeček končetiny hlavohruď očka klepítka

Další pavouci, žijící u nás Vodouch stříbřitý Sekáč domácí Skákavka pruhovaná Pokoutník domácí

ZAJÍMAVOSTI Solifugy žijí v pouštích (Afrika, Asie). Nespřádají pavučinu. Kořist rozdrtí ve svých silných čelistech. Živí se ještěrkami, štíry, ptáky. Snovačka americká (černá vdova). Jed je nebezpečný pro lidi.

Sklípkan je největší pavouk na světě. Je ukrytý v doupěti. potrava sklípkana Sklípkan je největší pavouk na světě. Je ukrytý v doupěti. Když ucítí kořist, vyskočí, pak zaútočí.

POUŽITÉ ZDROJE http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Araneus_diadematus_%28Gartenkreuzspinne_ mit_Wespe%29.jpg/258px-Araneus_diadematus_%28Gartenkreuzspinne_mit_Wespe%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Katnik_domowy_Tegenaria_domestica2.jpg/258 px-Katnik_domowy_Tegenaria_domestica2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Agryroneta_aquatica_Weibchen_cropped.jpg/20 0px-Agryroneta_aquatica_Weibchen_cropped.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Solifugae_2005_Mongolia_Gobi_Desert.JPG/258 px-Solifugae_2005_Mongolia_Gobi_Desert.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Black_Widow_11-06.jpg/258px- Black_Widow_11-06.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/House_cricket_cvrcek_domaci.jpg/220px- House_cricket_cvrcek_domaci.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Tarantula_IMG_9229g.JPG/258px- Tarantula_IMG_9229g.JPG http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_bezobratli/foto08/foto_014.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Araneus_diadematus_(aka).jpg/225px- Araneus_diadematus_(aka).jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Salticus.scenicus.6916.jpg/258px-Salticus.scenicus.6916.jpg