Základy evropského práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Revize Nového přístupu
Lisabonská smlouva Evropa států a Evropa občanů … Evropa států a Evropa občanů … © JUDr. Lenka Pítrová, CSc. © JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D
Správní právo Pojem správního práva.
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Přehled orgánů Evropské unie
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Historické milníky evropského práva
Legislativní proces J.Kožiak.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Tato prezentace byla vytvořena
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Charakteristika práva EU Přednost před vnitrostátním právem
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská občanská iniciativa
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropská dimenze legislativního procesu JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Odbor koncepční a institucionální Úřad vlády ČR
P RÁVO E VROPSKÉ UNIE 2 Prezentace ES A EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957.
Právo Evropské unie 2 Prezentace ES a EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957 –
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Sociální zabezpečení v EU
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Rozpočet Evropské unie
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Charakteristika práva EU Přednost před vnitrostátním právem
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Přehled orgánů Evropské unie
Digitální učební materiál
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Lisabonská smlouva Evropa států a Evropa občanů …
Transkript prezentace:

Základy evropského práva Martin Matějec Zima 2015

Základní zásady pravomocí EU Zásada svěření pravomocí Zásada loajality Zásada subsidiarity Zásada proporcionality

Zásada svěření pravomocí Pravomoc EU je odvozena od ČS Ústava ČR čl. 10a odst. 1 „Mezinárodní smlouvou mohou být některé pravomoci orgánů České republiky přeneseny na mezinárodní organizaci nebo instituci“ Rozsudek Costa C 6/64– významný i z hlediska aplikační přednosti práva EU „Přenos práv a povinností, odpovídajících ustanovením Smlouvy, učiněný státy z jejich vnitřního právního řádu do práva Společenství, vytváří tedy definitivní omezení jejich suverénních práv, jemuž nemůže odporovat pozdější jednostranný akt neslučitelný s pojmem Společenství“. Čl. 48 SEU stanoví možnost změny smluv vedoucí jak k rozšíření nebo omezení svěřených pravomocí (tzv. oboustranná flexibilita)

Zásada loajální spolupráce Členské státy musejí přijmout veškerá vhodná opatření, aby splnily své povinnosti vyplývající ze Smlouvy, a nesmějí dělat nic, co by bránilo řádnému fungování Evropské unie Cílem zajištění plné účinnosti unijního práva Rozsudek C-265/95 Komise vs Francie (ničení zemědělských produktů a násilné akce vůči dovozcům – nečinnost francouzských orgánů) Vzájemná povinnost spolupráce i mezi ČS a EU Rozsudek C-2/88 Zwartveld (trestní řízení a zpřístupnění závěru Komise ohledně kontrol rybolovu)

Zásada subsidiarity Vylučuje zásah Unie, pokud nějakou záležitost mohou účinně upravit členské státy a Unii opravňuje k výkonu pravomoci, pokud členské státy nemohou uspokojivě dosáhnout cílů zamýšlené činnosti a pokud může mít opatření na unijní úrovni přidanou hodnotu. Protokol o používání zásad subsidiarity a proporcionality - lhůta 8 týdnů pro vnitrostátní parlament, návrh přezkoumán pokud odůvodněná stanoviska představují 1/3 hlasů všech parlamentů (tzv. „žlutá karta“), v případě prosté většiny je projednávání návrhu zastaveno pokud se k takovému rozhodnutí vysloví 55% hlasů Rady EU nebo Parlamentu (tzv. „oranžová karta“) Nedodržení zásad subsidiarity lze napadnout u Soudního dvora EU C 58/08 – nařízení o roamingu

Zásada proporcionality Podle této zásady nepřekročí obsah ani forma činnosti Unie rámec toho, co je nezbytné pro dosažení cílů Smluv. Stejně jako u zásady subsidiarity musí být bráno v úvahu již při přípravě legislativního aktu Rozsudek C 37/06 a C/58/06 – nařízení ohledně vývozních náhrad a směrnice upravující ochranu zvířat během přepravy Cílem je zajištění toho, aby předmětná činnost Unie byla přiměřená danému účelu a nadměrně nezatěžovala občany, podniky a jiné subjekty – zvýšení nákladů pro soukromé subjekty (např. nedávná směrnice AML)

Pravomoci EU Výlučná Sdílená Podpůrná, koordinační, doplňková

Pravomoci po Lisabonu Lisabonská smlouva zrušila pilířovou strukturu Tři pilíře zahrnovaly: 1) Evropské společenství; 2) společnou zahraniční a bezpečnostní politika (SZBP); 3) spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti a justice. V této struktuře se překrývalo několik typů pravomocí. V rámci prvního pilíře se akty přijímaly v souladu s legislativními postupy EU. Dva další pilíře naopak spočívaly na mezivládní spolupráci mezi členskými státy

Výlučné pravomoci (článek 3 SFEU) v těchto oblastech smí jako jediná vydávat a přijímat závazné akty pouze EU. Úloha členských států se tu omezuje na pouhé provádění těchto aktů s výjimkou případu, kdy je Unie zplnomocní k přijetí určitých aktů = monopol na výkon pravomocí! Může být přenesena zpět na ČS K nim se řadí: celní unie stanovení pravidel hospodářské soutěže nezbytných pro fungování vnitřního trhu měnová politika pro členské státy, jejichž měnou je euro zachování biologických mořských zdrojů v rámci společné rybářské politiky společná obchodní politika uzavírání mezinárodních smluv

Sdílené pravomoci (článek 4 SFEU) v těchto oblastech je k přijímání závazných aktů oprávněna EU i členské státy. Členské státy ale mohou vykonávat své pravomoci pouze do té míry, do jaké se EU rozhodla v této věci své pravomoci nevykonávat K nim se řadí: vnitřní trh sociální politika hospodářská, sociální a územní soudržnost životní prostředí ochrana spotřebitele doprava + další

Podpůrné pravomoci (článek 6 SFEU) EU může jednat pouze za účelem podpory, koordinace nebo doplnění činností členských států. Nemá tedy v těchto oblastech žádnou zákonodárnou pravomoc a nesmí zasahovat do výkonu pravomocí vyhrazených členským státům Např. kultura, cestovní ruch, vzdělávání Ostatní oblasti zůstávají plně v pravomoci ČS – systém veřejné zprávy, organizace bezpečnostních složek, zdravotnictví atd. Možné problémy z hlediska určení kategorie, do které legislativní akt spadá (C 491/01 British American Tobacco – volný pohyb zboží x ochrana zdraví

Prameny práva EU 1) primární právo 2) sekundární právo 3) judikatura a soft law 4) obecné zásady EU 5) mezinárodní smlouvy

Primární právo Nejvyšší pramen práva v EU, skládá se převážně ze zakládajících Smluv EU, „ústavní charakter“ Tyto smlouvy obsahují formální a věcná ustanovení, která vytvářejí rámec pro provádění politik evropských institucí. Určují také formální pravidla rozdělení pravomocí mezi Evropskou unií a členskými státy. Změny primárního práva řádným postupem a zjednodušeným postupem Řádný postup s konventem nebo bez konventu – lze měnit jakékoli části Smluv Zjednodušený postup 1) úprava části Smluv, které se týkají vnitřních politik a činnosti Unie, nesmí být rozšířeny pravomoci Unii svěřené 2) tzv. obecné přechodové klauzule (Rada rozhoduje kvalifikovanou většinou x jednomyslnost, zvláštní legislativní postup x řádný legislativní postup – kontrola vnitrostátních parlamentů, mohou vyslovit nesouhlas) Klauzule flexibility: bez právního základu, pokud je nutné k dosažení cíle smluv – nesmí změnit nebo rozšířit pravomoci Unie

Sekundární právo Typické (dle čl. 288 SFEU) Atypické nařízení bílé knihy směrnice zelené knihy rozhodnutí víceletý finanční rámec doporučení Sdělení komise stanoviska + další Odvozené od primárního práva, vždy musí být v souladu Obecně je vydání právního aktu vázáno na konkrétní zmocnění ve Smlouvě, musí obsahovat odůvodnění Pokud není stanoveno jinak, vstupuje v platnost dvacátým dne po vyhlášení - př. článek 103 SFEU „Nařízení nebo směrnice potřebné k provedení zásad uvedených v článcích 101 a 102 přijímá Rada na návrh Komise a po konzultaci s Evropským parlamentem.”

Nařízení Obecně závazný akt přímo použitelný, s přímým účinkem Využíváno tam, kde je zapotřebí jednotná úprava pro celou Unii (typicky výlučná pravomoc) Závazné ve všech ČS, aplikační přednost vůči vnitrostátnímu zákonu Obecně závazné – jak pro ČS, tak pro subjekty vnitrostátního práva (FO a PO) Přímo použitelné – jeho transpozice do vnitrostátního práva není nutná Přímý účinek vertikální – jednotlivci vůči státu a naopak Přímý účinek horizontální – jednotlivci mezi sebou navzájem Zákaz přenášení obsahu nařízení do vnitrostátních právních norem (34/73 Variola)

Směrnice Unijní právo stanoví základní pravidla a žádoucí výsledek, vlastní úprava a forma zůstává v dispozici ČS „závazná pokud jde o výsledek, jehož má být dosaženo, přičemž volba formy a prostředků se ponechává vnitrostátním orgánům“ Cílem je harmonizace právních řádů Přímý účinek směrnic - jsou-li její ustanovení bezpodmínečná, dostatečně jasná a přesná a pokud příslušná země EU netransponovala směrnici ve stanovené lhůtě (pouze vertikální účinek, pozdější judikatura připouští i horizontální účinek C-144/04 Mangold a C-555/07 Kükükdeveci) Následuje odpovědnost za škodu (C 6/90 Francovich v. Itálie)

Obecné zásady EU Nepsaný pramen unijního práva Abstraktní, obecná pravidla Jsou nalézány ve Smlouvách a v ústavním právu členských států Patří mezi ně: - ochrana základních lidských práv - zásada rovného zacházení - zásada ochrany legitimního očekávání - zákaz retroaktivity + další

Řádný legislativní postup Základní etapy: Návrh Komise (výjimečně i jiný orgán –ECB, SDEU atd.) „Testování“ zainteresovaných subjektů prostřednictvím dotazníků, konzultací atd. Zaslání ČS ke kontrole zásady subsidiarity Provádění Hodnocení dopadů (Regulatory Impact Assessment – RIA) 2) První čtení - EP zaujme postoj a postoupí Radě (72% návrhu přijato v této fázi) Pokud Rada schválí, je návrh přijat Pokud Rada neschválí, přijme společný postoj a návrh postoupen do druhého čtení 3) Druhé čtení EP schválí postoj Rady, návrh je přijat (23%) EP postoj Rady odmítne, návrh je nepřijat EP navrhne změny, pokud Rada přijme, je návrh přijat, pokud nikoliv, následuje tzv. dohadovací řízení

Řádný legislativní postup 4) Dohadovací řízení - zástupci Rady a stejný počet zástupců EP za účasti zástupců Komise - cílem je dosáhnout dohody na kompromisním společném textu - pokud je řízení úspěšné, je jeho výsledkem společný text, ten musí být do 6 týdnů schválen v třetím čtení - pokud není dosažen kompromis je akt nepřijat 5) Třetí čtení (5%) Návrh schválen = akt přijat Návrh neschválen = akt nepřijat

Zvláštní legislativní postup Rada a EP nerozhodují společně Nastupuje, pokud je v příslušném ustanovení Smlouvy „…zvláštním legislativním postupem…“ Legislativní akt přijímá buď EP za účasti Rady, nebo naopak Rada za účasti EP Většinou hlavním činitelem Rada, EP jedná buď na základě konzultace (stanovisko EP není závazné) nebo souhlasu (souhlas podmínkou přijetí aktu, nemůže navrhnout změny)

Komitologie Nelegislativní akty s obecnou působností Jsou přijímané Komisí, jejich počet značně převyšuje počet legislativních aktů Rychlejší, flexibilnější Jsou přijímány v přenesené (delegované) pravomoci Doplňují nebo mění některé prvky legislativního aktu – pokud nejsou podstatné Provádí akty sekundárního práva Také vyhlašovány v Úředním věstníku Evropské unie