NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Advertisements

Vznik státních útvarů V.
Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.
Identifikátor materiálu: EU
* KOLONIZACE= osídlování nových území
Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu? Co může dělat člověk odlišného od jiných lidí?
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
KRITICKÝ REALISMUS V ČECHÁCH. CHARAKTERISTIKA časové zařazení: 80. léta 19. stol. snaha co nejrealističtěji, nejvěrněji popsat obraz společnosti výrazná.
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
Plzeňský kraj Název školy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
VY_32_INOVACE_1D.7.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Plzeňský kraj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
24. srpna 2013 KČT Nepomuk zajistil autobusový zájezd na setkání na Čerchově.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Svatá říše římská, Rusko
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.4 Města Plzeňského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_15 Téma: Pravopis – psaní velkých písmen Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_17_Chodsko_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Kateřina.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_36_Chodsko Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
1. Základní informace 2. Navštěvované oblasti 3. Zdroje.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika Plzeňský kraj.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Technika má zlaté dno 2016.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov
Habsburská monarchie a české země – porážka revoluce
Pátrání po chodských pověstech
Bouřlivý rok 1848.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Habsburská monarchie po třicetileté válce
SITUACE V PROTEKTORÁTU
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
VY_32_INOVACE_18_07_hora Říp – praotec Čech
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Úvodní opakování Odpověz na otázky, použij mapu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Poloha České republiky
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Doba Pobělohorská.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Středověké městské právo
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Plzeňsko a Chodsko VY_12_INOVACE_Rů_II_14
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV AUTOR: Mgr. Hana Halamová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČJ5_Boží soud TÉMA: Boží soud ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

Anotace Materiál je určen pro výuku českého jazyka a literatury v 5. ročníku ZŠ. Žáci pracují s textem Aloise Jiráska – Čítanka pro 5. ročník, ALTER 1996, str. 14 - 20 Postup- seznámení s krajem Chodsko /sl. 3, 4/ - vyhledat na mapě některá uvedená místa - po přečtení pověsti /po částech/ se řeší úkoly /sl. 6,7,8/ - sestavením odstavců ve správném pořadí vznikne z červených písmen název Trhanov - sl. 11 je určen pro možné nakopírování

http://cs.wikipedia.org/wiki/Chodsko Historie Chodové byli svobodní sedláci, kteří měli za úkol vykonávat ozbrojenou strážní službu české západní hranice. Zajišťovali neměnný průběh hranice a bezpečný provoz na obchodní stezce vedoucí do bavorského městečka Furth im Wald. Za tuto službu získali ve 14. až 17. století panovnické výsady, které jim dávaly výjimečné postavení ve feudálním systému. Ve středověku Chodové obývali oblast od Domažlic na jihu po Bor, Tachov a Planou na severu. V letech 1325–1612 obdrželi Chodové celkem 24 privilegií. Nejdůležitějšími byly osobní svoboda a poddanství pouze králi. Měli i vlastní samosprávu. Odhaduje se, že strážní službu zajišťovalo pouze celkem asi 320 sedláků s rodinami. Po poražení chodského povstání v roce 1695 byl v Plzni popraven vůdce odbojných sedláků Jan Sladký Kozina. Označení Chod má svůj základ ve slově chodit. http://web.quick.cz/chodsko1/kroj.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Chodsko

Hlavním úkolem Chodů bylo obcházet zemskou hranici a zjišťovat, zda nedošlo k nepřátelskému vpádu; pokud došlo k válečnému stavu, pak museli vytvářet lesní přeseky, signalizovat hrozící nebezpečí, resp. bránit průnikům menších oddílů nepřátel. V době míru taktéž kontrolovali, zda kolonizační postup německého obyvatelstva nepřekonal zemskou hranici, resp. zda Němci netěží na českém území dřevo apod. Chodové byli usídleni v celkem 11 vesnicích v okolí Domažlic: Klenčí pod Čerchovem, Chodov, Postřekov, Draženov, Stráž, Újezd, Tlumačov, Starý Klíčov, Mrákov, Chodská Lhota, Pocinovice. http://cs.wikipedia.org/wiki/Chodov%C3%A9

Kde je Chodsko ? Ukažte na mapě, najděte centrum Chodska – Domažlice. http://free-top.tym.cz/download.php?ds=slepa-mapa-cr

Privilegium = výsadní právo, výhoda Přečti si text a odpověz na otázky. 1/ Jaká privilegia měli Chodové od krále po dlouhou dobu zaručena? Privilegium = výsadní právo, výhoda 2/ Co si představuješ pod pojmem robota? Co si myslíš o povinnosti robotovat? 3/ Kdo chtěl Chody o jejich výhody připravit? 4/ Kdo stál v čele chodských sedláků? 5/ Jaký byl osud tohoto vůdce chodské rebelie?

6/ Ve kterém století k těmto událostem došlo? 7/ Vyhledej a vysvětli svými slovy poslední slova Jana Sladkého Koziny? 8/ Naplnilo se Kozinovo proroctví? 9/ Jak rozumíš názvu pověsti Boží soud?

Vyhledej v textu větu, kterou Jan Kozina zvolal před svou popravou. Lomikare! Lomikare! Do roka budeme spolú stát před súdnú stolicí boží! Hin se hukáže, hdo z nás ……! Str. 19 Co už nestačil Kozina dopovědět? Dokonči za něj. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_Sladk%C3%BD_Kozina.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Ujezd_DO_CZ_Hradek.jpg Kozinův pomník na kopci Hrádek nad Újezdem. Poskládej odstavce na dalším snímku tak, abys vystihl obsah celé pověsti. Z červených písmen tak vznikne slovo.

R A O N V T Laminger je chtěl jejich letitého práva zbavit. Lidé na Chodsku se chopili zbraní. Chtěli za svá práva bojovat, avšak byli poraženi. H Vyslali delegaci k císaři, aby jim jejich práva vrátil. Císař ale odmítl a listiny, kde byla práva Chodů zapsána, dal zničit. O Laminger chtěl dokázat, že se Kozinova proroctví nebojí, a proto po roce uspořádal hostinu. N Na plzeňském náměstí, před zraky pokořených Chodů, zemřel Jan Kozina na šibenici. Před smrtí zvolal známou větu. V Uprostřed veliké hostiny ho stihla smrt . T Od nepaměti chránili Chodové šumavské hranice. Za to nemuseli robotovat na panských statcích jako ostatní.

R A O N V T Laminger je chtěl jejich letitého práva zbavit. Lidé na Chodsku se chopili zbraní. Chtěli za svá práva bojovat, avšak byli poraženi. H Vyslali delegaci k císaři, aby jim jejich práva vrátil. Císař ale odmítl a listiny, kde byla práva Chodů zapsána, dal zničit. O Aby dokázal, že se Kozinova proroctví nebojí, uspořádal Laminger po roce velkou hostinu. N Na plzeňském náměstí, před zraky pokořených Chodů, zemřel Jan Kozina na šibenici. Před smrtí zvolal známou větu.. V Uprostřed radovánek ho stihla smrt . T Od nepaměti chránili Chodové šumavské hranice. Za to nemuseli robotovat na panských statcích jako ostatní.

Zdroje http://free-top.tym.cz/download.php?ds=slepa-mapa-cr http://web.quick.cz/chodsko1/kroj.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Chodsko http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_Sladk%C3%BD_Kozina.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Ujezd_DO_CZ_Hradek.jpg