O nejstarších dějinách Čech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
České země v pravěku Doba kamenná
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Pravěk Mladší doba kamenná
PRAVĚK.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
Pravěk.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Pravěk I.- Doba kamenná ZŠ JUDr.Josefa Mareše Mgr.Miloslav Hubatka
Pravěk – vymezení pojmu
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Pravěk – člověk zručný Petr Machala.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Nejstarší lidé dnešního typu
6. ročník Pravěk.
Pravěk – člověk rozumný
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Pravěk – doba kamenná VY_32_INOVACE_3C_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Městské muzeum.
Pravěk.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Pravěk Vlastivěda – 4. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
         VY_32_INOVACE_81.19 Jméno autora: Iva Vondrová
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
Doba bronzová VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_3_DOBA BRONZOVÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Pravěk 6.ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ 6.TŘÍDA
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
České země v době kamenné
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
Transkript prezentace:

O nejstarších dějinách Čech VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_1_O NEJSTARŠÍCH DĚJINÁCH ČECH Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/21.0559 Mgr. Ladislava Hofmanová

Pravěk Věda - archeologie Zahrnuje období vzniku a vývoje člověka, lidské společnosti a kultury od nejstarších nálezů do vzniku "vysokých kultur„ a zavedení písma. Lovecké nástroje

Pravěk Periodizace podle materiálů, z nichž si lidé vyráběli nástroje. Doba kamenná Doba železná Doba bronzová

Doba kamenná Nejdelší období pravěku Starší doba kamenná – 500 000př. n. l. žily tlupy lovců na našem území Osadili se poblíž řek – voda, potrava Mladší doba kamenná – 7 000 př. n. l. začali lidé obdělávat půdu a pěstovat na ní obilí

Lovci a sběrači Na začátku doby kamenné se lidé živili lovem zvěře a sběrem rostlin. Na konci období lidé rostliny pěstovali, zvířata ochočili a chovali u obydlí. Z člověka sběrače se stal …. zemědělec

Lovci a sběrači Upravovali valouny údery kámen o kámen. Začali upevňovat různé násady (přivazovali, vsazovali do otvorů).

Lovci Lovili všechna zvířata, která v té době žila v lesích a stepích. vlky nosorožce mamuty medvědy

Sběrači Co sbírali? žaludy ostružiny jahody maliny listy

Lovci a sběrači Člověk v době kamenné nevyráběl pouze z kamene nástroje? Co používali pro výrobu nástrojů? Zvířecí kosti – jehly na šití kožešinových oblekům udičky na lov ryb….

Historické nálezy Nálezy v Dolních Věstonicích na Moravě. Vypovídají o tom, že lidé žili v jeskyních či chatách. Tábořiště bylo oploceno mamutími kly. Pícka na vypalování figurek mamutů, vlků a medvědů.

Věstonická Venuše Je keramická soška nahé ženy vyrobená z pálené hlíny pocházející z mladého paleolitu. Patří tak k vůbec nejstarším ukázkám umělecké tvorby tohoto druhu.

Opakování Označ předměty které byly používány v době kamenné.

Opakování Správná odpověď Proč se lidé v době kamenné usadili kolem řek? Správná odpověď Aby měli co pít a snáze ulovili zvěř Aby se mohli svlažit, když jim bylo teplo Aby si mohli zaplavat

Opakování Jak nazýváme předmět na obrázku? Odkud pochází? Věstonická Venuše

Zdroje http://www.noze.sk/noze/ECHZ/chlzb/sekera/kamenna/paleolit/sekera.html http://www.noze.sk/noze/ECHZ/chlzb/sekeromlat/pravek/neolit/sekeromlat.html http://www.noze.sk/noze/ECHZ/chlzb/ostep/pravek/pravek.html http://dejepis-duskova.blog.cz/0909/obrazky-pravek-doba-kamenna-bronzova-a-zelezna http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Espadon-Morges.jpg Pod licencí: Creative Commons Autor: Rama http://leccos.com/index.php/clanky/doba-bronzova http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/L103.htm http://zstrebivlice.blog.cz/0603/referat-6-trida-doby-ledove-zpusob-obzivy-v-paleolitu http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mal%27ta_%28mamut%29.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse_edit.jpg Autor: Che http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arrowhead.jpg http://www.salix.cz/rs/image/200512201133_mamut.jpg http://www.pohodar.com/fotecky/architektura1/01.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fragaria_Fruit_Close-up.jpg Autor: FoeNyx http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Malina.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:XN_oak_acorn_400.jpg Autor: Guido Gerding http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ocimum_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Smirolato.JPG Autor: Brianza2008 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Redwolf.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brown_Bear_us_fish.jpg