Měření odporu transportních cest a stupně embolizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Kapilární jevy.
VÝZNAM VODY PRO ROSTLINY
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Biologické aspekty vody
Pletiva vodivá.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Vztah mezi průtokem krve, odporem cévního řečiště a tlakem krve
Pevné látky a kapaliny.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Morfologická křivka kmene
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
VODIVÁ PLETIVA VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.02/Li VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.01/Li
Kapaliny.
Tepelné vlastnosti dřeva
Fugacitní modely 3. úrovně (Level III)
FMVD I - cvičení č.7 Propustnost dřeva pro kapaliny
STRUKTURA A VLASTNOSTI DŘEVA
Stacionární a nestacionární difuse.
Základy hydrauliky a hydrologie
ROSTLINNÁ PLETIVA Krytosemenné rostliny mají na povrchu těla KRYCÍ PLETIVA = ty chrání vnitřek rostliny před vysycháním U nadzemních částí rostliny krycí.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
9. Hydrodynamika.
VODIVÁ PLETIVA.
Ukázky borky.
Název Vodní režim rostlin 1 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Elektrický odpor a jeho měření
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Floémový transport.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
NázevVodní režim rostlin 2 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prezentace způsobů výdeje vody rostlinou, doplněná fotografiemi.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
Alokace asimilátů (Source-sink) Základy růstové analýzy
ORGÁNY SEMENNÝCH ROSTLIN
SEMENNÉ ROSTLINY STAVBA TĚLA KOŘEN.
Zpětnovazební řízení polohy plazmatu v tokamaku Ondřej Kudláček Mariánská 2010.
PLYNY.
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Hydraulika podzemních vod
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
VODA Vodní režim rostlin.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_14 Název materiáluVodní pára.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Trvalá pletiva. Rostlinná pletiva (dělení) Podle schopnosti dělení rozlišujeme: Meristematická (dělivá) – umožňují růst Trvalá – vznikají činností dělivých.
Stavba rostlinného těla KOŘEN.
Základní pojmy.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Přípravný kurz Jan Zeman
HYdroponie.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Základy patofyziologie dýchacích cest a plic
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Transkript prezentace:

Měření odporu transportních cest a stupně embolizace Vít Gloser Cvičení z fyziologie rostlin pro pokročilé

Základní principy xylémového transportu vody (1)  Tok vody v xylému je možný jen po spádu vodního potenciálu, který je řízen převážně změnami tlaku (jedná se o hmotnostní tok, u kterého je nezbytným předpokladem rozdíl v hydrostatickém tlaku!)  Rychlost toku závisí na rozdílu tlaku na začátku a na konci transportní dráhy, a dále na vodivosti transportních cest. Vodivost cév a cévic exponenciálně roste s jejich vnitřním průměrem.  Tlakového rozdílu v xylému se dosahuje převážně silným snížením tlaku v mikrokapilárách buněčných stěn při zakončení xylému v listech. V xylému je tudíž téměř stále podtlak (=tlak menší než atmosférický).

Maximální rychlost toku vody xylému exponenciálně roste s vnitřním průměrem cév J = (r4 / 8) (p / x) J = objemová rychlost toku v trubici [cm3 s-1 MPa-1] r = poloměr světlosti trubice  = viskosita transportované kapaliny (řec. éta), p / x = tlakový spád = rozdíl tlaku (p), vztažený na vzdálenost mezi začátkem a koncem transportní dráhy (x)

Praktické důsledky Hagen-Poiseuilleova vztahu Vodivost jedné cévy průměru 40 um může nahradit: 16 cév průměru 20 um nebo 256 cév průměru 10 um

Příklady maximálních rychlostí toku vody v xylému u různých skupin rostlin Jehličnaté stromy 1 - 2 m h-1 Listnaté stromy s úzkými cévami 2 - 6 m h-1 Listnaté stromy s širokými cévami 20 - 45 m h-1 Byliny 10 - 60 m h-1 Liány 150 m h-1

Pohyb vody v rostlině – hnací síly a regulační body Difůzní odpor průduchů Vzduch  ~ -95 MPa Hydraulický odpor xylému Rychlost pohybu vody v rostlině je závislá jednak na velikosti hnací síly – velikosti rozdílu vodního potenciálu atmosféry a půdy a také na velikosti odporu, který rostlina toku vody klade. Hlavními regulačními body tedy jsou ta místa na rostlině která mohou odpor měnit a to v poměrně krátkém čase. Průduchy na listech a změny jejich difúzního odporu jsou asi nejvýraznějším regulačním bodem na rostlině, ale i hydraulické odpory ve stonku a v kořenech mohou být významné. Hydraulický odpor radiálního transportu v kořeni Půda  ~ -0,1 MPa

Ukázka různé stavby vodivých elementů xylému

Transportní obchvat (bypass) poškozeného místa cévy

Co to jsou hydraulické metody pro měření odporů v rostlinách? Metody využívající měření toku kapaliny přes pletiva rostliny v podmínkách tlakového spádu známé velikosti k hodnocení funkčních vlastností pletiv nebo celých orgánů.

Hlavní oblasti použití hydraulických metod Hodnocení vodivosti/odporu xylému v orgánech na segmentech Hodnocení vodivosti celých neporušených kořenů nebo listů Hodnocení odporu, který klade rostlina transpiračnímu toku Hodnocení stupně integrace vodivých pletiv Srovnávání odolnosti xylému vůči narušení transportu vznikem kavitací

Měření hydraulické vodivosti stonkového segmentu Měření skutečné hydraulické vodivosti je založeno na sledování toku roztoku KCl ve vodě stonkovým segmentem o délce zhruba jednoho metru za stálého tlakového gradientu. Průtok je měřen pomocí přesné analytické váhy, tlak je sledován tlakovým čidlem a tyto údaje jsou v průběhu měření zaznamenávány do počítače.

Jak měříme hydraulický odpor kořenového systému a jeho změny ?

Jak měříme hydraulický odpor celé rostliny ? Root pressure chamber (Stirzacker and Passiura 1996) Based on pressure differential between roots and leaves and plant transpiration rate we can calculate root hydraulic resistance. Measurement is independent of stomatal regulation in leaves.

Měření stupně integrace vodivých pletiv ovlivňuje distribuci vody a živin závisí na anatomii cév a cévních svazků metody měření na různé rozlišovací úrovni cévy orgány celé rostliny

Xylem vessels Pit H2O H2O

I. II. III 5 cm 360o 360o 90o K360 = Axial K90 = Tangential Physiology: Conductivity = Flow rate*Pressure-1*Length*Area-1 (kg MPa-1 s-1 m-1) I. II. III Safranin-O in KCL 20 mM KCl 20 mM KCl 0.1 MPa 5 cm 360o 360o 90o To Balance To Balance K360 = Axial K90 = Tangential K90/K360 = Ratio

Betula papyrifera Acer saccharum Quercus rubra

Leaf-to-leaf Hydraulics Opposite-leaved species Acer saccharum, diffuse-porous Fraxinus americana, ring-porous Alternate-leaved species Betula papyrifera, diffuse-porous Castanea dentata, ring-porous, Liriodendron tulipifera, diffuse-porous Quercus rubra, ring-porous Method: Pushed 10 mMol KCl at known pressure (0.2MPa) using a nitrogen tank, and measured outflow (kg/s) from each petiole using an electronic balance (n=4 per species) Conductance = flow rate/pressure KCl N2 balance

Mechanismus změn odporu xylému podle koncentrace kationtů Membrána dvůrkaté tečky Cévy xylému Plně vyvinuté a funkční cévy xylému nejsou sice živé buňky, ale jak se ukazuje nejsou zadaleka jen pasivními kanálky pro transport tekutin jak jsme si mysleli. Mohou totiž měnit svoje hydraulické vlastnosti podle koncentrace transportovaných látek. Tento děj se odehrává na membránách dvůrkatých teček jejichž fibrily jsou obaleny pektinovými gely, které mění tloušťku podle hydratace. Když je iontů dostatek … Podle Zimmermann (2000) a Zwieniecki et al. (2001)

Funkční analýza anatomie xylému Stoky jsou nejen dlouhé, ale na podélné ose se jejich struktura výrazně mění. Jak je patrné z anatomických řezů odebraných ve výšce 2, 4 a 6m nad povrchem půdy směrem k vrcholu rostliny se počet i velikost cév ve svazcích zmenšuje. To je přesně vidět na grafech znázorňující relativní zastoupení cév různých průměrů vlevo. U vrcholu rostliny jsou zastoupeny zejména cévy menšího průměru zatímco blíže bázi rostliny je zastoupení cév menšího a většího průměru více rovnoměrné.

Funkční analýza anatomie xylému: průměr cév a vodivost Hagen-Poiseuilleův vztah: K = r4 p / 8h K – vodivost kapiláry r – poloměr kapiláry h – dynamická viskozita kapaliny Pokud se podrobněji podíváme na zastoupení jednotlivých kategorií cév můžeme na základě vztahu pro popisující tok kapaliny v ideální kapiláře vypočítat maximální teoretickou vodivost zkoumaného vzorku. Éta=dynamická viskozita

Vztah mezi vypočtenou a skutečnou hydraulickou vodivostí xylému rostlin chmele Pokud srovnáme skutečně naměřené hodnoty hydraulické vodivosti stonku s hodnotami vypočtenými z anatomických řezů najdeme velmi dobrý korelační vztah, ikdyž v absolutních hodnotách jsou vždy hodnoty vypočtené vodivosti vyšší.

Proč je skutečná vodivost stonku menší než teoreticky vypočtená? Cévy nejsou ideální kapiláry (tření kapaliny o stěny, průřez není kulatý, vnitřní průměr může kolísat atd.) Významný odpor teček na koncových stěnách cév Všechny hodnocené cévy nejsou vodivé

Vztah mezi vodním potenciálem stonku a relativním poklesem hydraulické vodivosti xylému ve stonku rostlin chmele Odpověď na tyto otázky částečně poskytuje závislost mezi vodním poteniciálem stonku resp. Negativním tlakem v xylému a relativním poklesem vodivosti stonku v důsledku kavitace - přetrhání vodních sloupců v cévách. Ukazuje se, že chmel je v tomto ohledu dost odolný a za normálních podmínek (vodní potenciál okolo -1MPa) je narušeno jen asi 10% vodivé kapacity.

Závažnost poruch xylému pro fungování celé rostliny Jak velký je pokles vodivosti xylému ve stoncích za průměrné vlhkosti půdy ? Kolísá od 20 do 40% Kolik z narušených cév je opraveno v průběhu noci ? Přes 10% transportní kapacity stonku může zůstat neopraveno! Jak velká část vodivé kapacity stoku je využívána při transpiraci rostlin chmele? První odhady ukazují za běžných podmínek dostatku vody 10-30% Samozřejmě nejdůležitější otázky na které v našem výzkumu hledáme odpověď jsou zaměřené fungování celé rostliny. Týkají se především důsledků poruch xylému

Postup při měření odporu xylému stonku stupně embolizace odběr vzorku příprava vzorku postup měření vyhodnocení záznamu výpočty hodnocení výsledků

Výpočty hydraulické vodivosti nebo odporu kh = F / (dP/dx) (kg s-1 m MPa-1 ) F – rychlost toku vody (kg s-1) dP/dx – velikost tlakového gradientu (MPa m-1) Specifická hydraulická vodivost: ks = kh / A kh – hydraulická vodivost A – plocha příčného řezu segmentu

Cíle experimentu: Určit, jak se liší hydraulická vodivost spodní a vrchní části stonku rostlin slunečnice Zjistit, zda rozdílné množství vody v půdě může ovlivnit množství embolizovaných cév ve stonku rostlin slunečnice