Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
 Sklad zařízení  Zařízení  Závěr Sklad zařízení a pracovních pomůcek se nachází v místnosti mezi učebnami číslo 3 a 2. Všechny tři místnosti jsou.
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Atmosférický tlak a jeho měření
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Měření atmosférického tlaku
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Vytápění Atmosférický tlak. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby. Spojené nádoby Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace může sloužit.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby.
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Transkript prezentace:

Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název: VY_32_INOVACE_02_c_10_Tlak v kapalinách, spojené nádoby, tlak v plynech Sada: Fyzika VII. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Jan Havlík

Název: Tlak v kapalinách, spojené nádoby, tlak v plynech Autor: PaedDr. Jan Havlík Anotace: Prezentace slouží k výkladu učiva o významné fyzikální veličině - tlaku, který nás obklopuje a se kterým se denně setkáváme. Tato výkladová prezentace je ukončena písemnou prověrkou. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne 18.11.2013 v VII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.

Tlak v kapalinách Hydrostatický tlak

Tlak v kapalinách Tlak na nádobu působí všemi směry Kapalina uvnitř nádoby tlačí na stěnu láhve rovněž všemi směry, ale nejvíce na dno, kde je tlak největší Se snižujícím se tlakem zvenčí klesá i tlak uvnitř nádoby

Spojené nádoby

Spojené nádoby Tento jev se využívá například v sifonech umyvadel a WC, v konvicích, u hadicové vodováhy, ve zdymadlech… Spojené nádoby jsou dvě, případně více nádob, v nichž po naplnění kapalinou vystoupí hladina do stejné výšky. Výška hladin ve spojených nádobách je důsledkem hydrostatického tlaku. Proto i v širší nádobě s větším množstvím kapaliny má hladina stejnou výšku jako v úzké nádobě s menším množstvím kapaliny. Jestliže je ve spojených nádobách více kapalin (lišících se hustotou), pak hladiny v nádobách nebudou stejně vysoko. Nejvýš bude hladina kapaliny s nejmenší hustotou, nejníže hladina kapaliny s nejvyšší hustotou.

Tlak v plynech Tlak v plynech Je síla, která působí v daném místě všemi směry. Plyn je stlačitelný a rozpínavý. Zvláštním plynem je vzduch. Tlak vzduchu se měří v pascalech (Pa) nebo jejich násobcích, např. hektopascalech (1 hPa = 100 Pa). Na velikost atmosférického tlaku má vliv teplota vzduchu, nadmořská výška a zeměpisná šířka. Změna tlaku vzduchu s nadmořskou výškou se mění. S přibývající nadmořskou výškou se tlak zmenšuje.

Tlak v plynech Měření tlaku vzduchu Pro orientační měření tlaku vzduchu (není tak přesný) slouží aneroid. Ten měří atmosférický tlak na základě prohýbání pružného víka kovové krabičky (tzv.Vidieho dóza), z níž je vyčerpán vzduch.

Tlak v plynech ANEROID 1. Pružná zvlněná stěna 2. Pružina 3. Ručka aneroidu 4. Stupnice

Tlak v kapalinách, spojené nádoby, tlak v plynech Písemná práce : 1. Tlak na nádobu působí jakým směrem 2. Kapalina uvnitř nádoby tlačí na stěnu láhve: a) kde nejvíce b) kde je tlak největší 3. Kde klesá i tlak, když se snižuje tlak zvenčí /vně/ nádoby 4. Kde se udržuje hladina kapaliny ve spojených nádobách 5. Kde v praxi využíváme spojené nádoby 6. Kdo má vliv na velikost atmosférického tlaku

PowerPoint – Zdrojová banka Klipart-www.office.microsoft.com Použité zdroje: PowerPoint – Zdrojová banka Klipart-www.office.microsoft.com http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barometre_aneroide_01.jpg