Rozhodčí smlouva a právo rozhodné v rozhodčím řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Štěpánka Hostovská
Advertisements

Spory o doménová jména v ccTLD .cz
Občanské právo hmotné I. Podmínky absolvování: Kontakty Mgr. Pavel Petr Konzultační hodiny St 14:00-15:00 Místnost 41 (budova B)
ADR a rozhodčí řízení Přednáška VŠFS 2014.
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
1.1. Mezinárodní obchodní právo přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: ÚT 14,00 – 15,00.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
APLIKAČNÍ VZORY ÚVOD. OBECNÉ KROKY 1. KONSTATOVÁNÍ PRAVOMOCI SOUDU STÁTU A 2. KVALIFIKACE SKUTKOVÉ OTÁZKY A KONSTATOVÁNÍ PRÁVNÍHO INSTITUTU ČI OTÁZKY.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Pojem práva a jeho klasifikace
Mezinárodní obchodní transakce
ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
Správní právo procesní - úvod-
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
Výkon rozhodnutí – obecná část
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Proces správy daní Michal Radvan.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Uzavírání obchodních smluv s mezinárodním prvkem.
Rozhodčí řízení Přednáška VŠFS Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem.
Rozhodčí řízení Přednáška VŠFS Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem.
Rozhodčí řízení – úvod, prameny, osoba rozhodce JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Rozhodčí doložky ve spotřebitelských smlouvách. 2 Rozhodčí doložky a spotřebitel Pojem spotřebitel, spotřebitelská smlouva ZRŘ ve vztahu.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Rozhodčí řízení Přednáška 6 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 5 VŠFS 2016.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Zpětný a další odkaz Simulace a obcházení zákona v MPS Kolizní problematika obecné části soukromého práva Přednáška pro kurs MPS I Zdeněk Kapitán Zápatí.
Úvod do studia civilního procesu
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
BI201K Úvod do práva ICT I.
PROBLEMATIKA INVESTIC
Struktura právních norem
PRÁVO ROZHODNÉ V MEZINÁRODNÍM ROZHODČÍM ŘÍZENÍ
Základní zásady civilního procesu
Rozhodčí řízení – průběh, pomocné a kontrolní funkce soudů
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Transkript prezentace:

Rozhodčí smlouva a právo rozhodné v rozhodčím řízení Sylabus pro cvičení v kursu MPS II

Možnosti řešení sporu

Dělení téhož 1. Pouze mezi stranami 2. S pomocí třetího subjektu 2.1. Neautoritativní – ADR 2.2. Autoritativní: 2.2.1. Soudní řízení 2.2.2. Rozhodčí řízení

Znaky alternativního řešení Cílem je dospět k dohodě stran Rychlost Zachování důvěry mezi partnery Možnost „mimoprávního“ řešení Není třeba hledat právo rozhodné Neveřejnost Neformálnost

Další okolnosti ADR Nejedná se o formu aprobovanou právem; úprava podmínek je zcela na stranách smlouvy Neběží žádné lhůty – ani procesní, ani hmotněprávní – možnost zneužití Poskytuje je celá řada institucí, často hrozí v představách smluvních stran záměna s rozhodčím řízením

Funkce rozhodčí smlouvy Přenos pravomoci ze soudů státních na soudy rozhodčí Je to prostředek, jak přejít na formu rozhodování sporů, která je autoritativní a současně garantovaná státem

Typy rozhodčích smluv lato sensu Smlouva o rozhodci – ujednání pro případ již vzniklého sporu Rozhodčí doložka – ujednání v konkrétní smlouvě Univerzální kompromis – ujednání o způsobech řešení sporu mezi stranami (pro neurčitý počet případů)

Typy rozhodčích řízení Vliv na formulaci rozhodčí smlouvy Rozhodčí řízení Institucionální – menší nároky ad hoc – větší nároky Kde je provedena úprava? Na je třeba se zabývat detaily

Arbitrabilita Přípustnost řešení sporu mezi stranami Podmínky 1. majetkový spor 2. lze uzavřít smír 3. byla by jinak dána pravomoc soudu 4. nejde o spor vyvolaný konkursem, vyrovnáním a exekucí

Procesní smlouva Procesní smlouva v širším slova smyslu je jakkékoliv ujednání způsobilé ovlivnit řešení sporu podle civilního procesu Procesní smlouva v užším slova smyslu je ujednání mezi stranami, které upravuje podmínky vedení rozhodčího procesu – zejména otázky práva rozhodného, podmínky jednání rozhodčího orgánu aj. Velmi často se neodlišuje od rozhodčí smlouvy!

Hmotné právo rozhodné (MRŘ) Určuje se v pořadí: 1. volba práva 2. kolizní kritérium a) legis fori b) jiné vhodné (diskuse k EÚMOA) 3. formy odpoutávající se od práva a) amiable composition b) podle zásad spravedlnosti c) ex aequo et bono

Procesní právo rozhodné Platí zásada lex fori, resp. lex loci arbitri Existují možnosti prosazení autonomie vůle stran, nelze však zvolit cizí procesní právo jako celek. Úprava vyplývá z § 19 a násl. ZRŘ, ovlivnit lze tedy jen pravidla průběhu řízení Je třeba dbát na to, v čem spočívají omezení při určování pravidel postupu