Středověk – Jagellonci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
DOBA JAGELLONSKÁ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jagellonci na českém trůně
Český stát za vlády Jagellonců
ČESKÝ STÁT ZA JAGELLONCŮ
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA JIŘÍHO Z PODĚBRAD HODNĚ ŠTĚSTÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Doba jagellonská.
Jagellonci na českém trůně
Kultura na počátku novověku
Ludvík Jagellonský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Česká renesance Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jagellonci.
Jagellonci 7. ročník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
doba Jiřího z Poděbrad a vláda jagellonců
Neživá příroda – nerosty Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_05_NEŽIVÁ PŘÍRODA-NEROSTY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České království za Jagellonců Název sady: Pozdní středověk.
Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.
Základní společenstva – člověkem vytvořená místa Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_19_ZÁKLADNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Středověk – první státní útvary na našem území
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Druh učebního materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzájemné vztahy mezi organismy
Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
PODNEBÍ A POČASÍ ČESKÉ REPUBLIKY
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Novověk – průmyslová revoluce
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Světoví hudební skladatelé
Život po husitských válkách
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Rovnováha v přírodě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Středověk – počátky českého státu
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

Středověk – Jagellonci Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_09_STŘEDOVĚK- JAGELLONCI Téma: LIDÉ A ČAS Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 10. března 2012 Odpilotováno dne 27. března 2012 ve třídě V.A Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Vzdělávací obor Vlastivěda Tematický okruh Lidé a čas Téma Středověk – Jagellonci Klíčová slova gotika, renesance, navigace, zámořské objevy, antické vzory, Vladislav Jagellonský, Vladislavský sál, Ludvík Jagellonský

Středověk – Jagellonci Na konci 14. stol. – vznikla renesance (nový životní styl - z Itálie): růst vzdělanosti (poznatky v nových vědních oborech např. v astronomii - navigace – umožnilo rozvoj mořeplavectví zámořské objevy – vynikali Španělé) změna přístupu k životu (důraz už nejen na posmrtný život – lidé chtěli život pohodlnější) změna i v umění – inspirace antickými vzory ze starověku (v Čechách se mísila renesance s gotikou) Arkáda ve dvoře Melantrichova domu (zbořen v roce 1893)

Středověk – Jagellonci Po smrti Jiřího z Poděbrad – zvolen českým králem polský princ Vladislav Jagellonský (vládl napůl s Matyášem Korvínem -do r.1490) nerozhodný král (přezdívka král „Bene“) uklidnění v politice, stále však spory mezi katolíky a kališníky vracela se důvěra okolních zemí k českému království zlepšila se i hospodářská situace ( s koncem husitských válek) i do Čech ohlasy italské renesance (veselý a luxusní život) nechal postavit slavné stavby (palác na Křivoklátě, letohrádek Hvězda v Praze, Vladislavský sál na Pražském hradě) od roku 1490 sídlil jako uherský král v Budíně Syn Vladislava – Ludvík Jagellonský (zabit jako mladý v bitvě s Turky u Moháče - dnešní Maďarsko – vpád Turků do Evropy) Rok 1526 – konec středověku v českých zemích

Středověk – Jagellonci Vladislav Jagellonský Vladislavský sál – na Pražském hradě (1870)

Středověk – Jagellonci Odpovězte na otázky: Odkud se objevil na konci 14. století nový životní styl – renesance? Čím se renesance vyznačuje? Proč za vlády Jagellonců došlo k hospodářskému a kulturnímu vzestupu? Jaké významné stavby nechal postavit Vladislav II. Jagellonský? Čím skončila vláda Jagellonců v českých zemích? Jaká vojska vtrhla v 16. století do Evropy a ohrožovaly ji?

Mgr. Renáta Jehličková 10. března 2012 Určeno pro 4.- 5.ročník ANOTACE Výklad Seznámení s projevy renesance na našem území Popis průběhu vládnutí panovníků Jagellonského rodu v českých zemích (Vladislav II. Jagellonský, Ludvík Jagellonský) Popis okolností vpádu Turků do Evropy v 16. století Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

Použité zdroje Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace. Výukový materiál doplňující učebnici: Mikulenková, Linda, Mgr. Lidé a čas: Člověk a jeho svět. Učebnice pro 4.a 5. ročník základní školy. Prodos spol. s. r. o., pedagogické nakladatelství. Kollárovo nám. 7, 722 00 Olomouc, 2010. Modrá řada učebnic. ISBN 978-80-7230-225-3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Eckert10.jpg/220px-Eckert10.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Vladislaus_II_of_Bohemia_and_Hungary.jpg/220px-Vladislaus_II_of_Bohemia_and_Hungary.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/FFridrich%2C_Praha%2C_Vladislavsky_sal.jpg/300px-FFridrich%2C_Praha%2C_Vladislavsky_sal.jpg