ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Advertisements

Poezie.
Kytice Karel jaromír erben.
VY_32_INOVACE_07_Pohádka II
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola,
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
K AREL J AROMÍR E RBEN – VO DNÍK. Ú KOLY PRO SKUPINU : 1. Znáte celou báseň? Odhadněte, co v básni předchází a co následuje po naší ukázce. 2. Vyznívá.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jeMgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Figury I Marcela Jurková.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
POEZIE.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jarní rýmování.
VY_32_INOVACE_47_NE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Spisovatelé dětské literatury
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
VY_12_INOVACE_C7.12 Autor: Mgr. Nováková Jana
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Problematika rýmu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Spisovatelé dětské literatury
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Druhy rýmů.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník

Opakujeme základní pojmy
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 025 ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY CO JE BÁSEŇ ZÁKLADNÍ POJMY ING. JANA POLIAČÍKOVÁ

Co je to báseň? Báseň je literární dílo ve verších, může být dělena na sloky, pro její obsah je důležitá zvuková stránka- zvuk slov, melodie, rytmus, rým.

Co je to verš? Verš = základní jednotka poezie, v textu mu většinou odpovídá jeden řádek. Je to jeden řádek básně.

je zvuková shoda jedné nebo více slabik na konci veršů. Co je to rým? Rým je zvuková shoda jedné nebo více slabik na konci veršů. Hajej, dadej, můj synáčku s zelenými vlásky! Nevdala se tvá matička ve příbytek lásky. (Karel Jaromír Erben: Vodník)

najdi rýmy Zemřela matka a do hrobu dána, siroty po ní zůstaly, i přicházely každičkého rána a matičku svou hledaly. (Karel Jaromír Erben: Kytice) Šiju, šiju si botičky do sucha i do vodičky: sviť, měsíčku, sviť, ať mi šije niť.

Rozbor básně J. Žáčka Jak šli bratři pro kládu Jeden sedlák měl tři syny, nebáli se žádné dřiny. „Kubo, dojdi pro kládu!“ Kuba kývl: „Tak já jdu.“ Šlapal, šlapal, přišel k lesu: „Já tu kládu neunesu!“ Posadil se, vzdychl: „Ech, co mám dělat? Je to pech!“ Kuba nejde… Co se děje? Zavolali pro Matěje. „Matěji, běž pro kládu!“ Matěj kývl: „Tak já jdu.“ Šlapal, šlapal, přišel k lesu: „Já ji taky neunesu!“ Posadil se, vzdychl: „Ech…“ Kuba dodal: „Je to pech!“ Matěj nejde… To je doba – ztratili se v lese oba! „Honzo, dojdi pro kládu!“ Honza kývl: „Tak já jdu.“ Šlapal, šlapal, přišel k lesu: „Sám tu kládu neunesu. Na jednoho je to moc – pospěšte mi na pomoc! Chopte se té klády, bratři, ve třech máme sílu za tři!“ Už se kláda nakládá: „Hej rup! Šup s ní na záda!“ Už ji nesou svižným krokem polní cestou za potokem, nesou kládu z javora

Otázky k básni Z kolika slok se báseň skládá? Kolik veršů mají jednotlivé sloky? Najdi rýmy v jednotlivých slokách. Řešení: Báseň se skládá ze 4 slok. První 3 sloky mají 8 veršů, poslední má veršů sedm. Rýmují se vždy dva řádky pod sebou.

Použité zdroje: Snímek 2,3: Báseň. [online]. [cit. 19-02-2012]. Dostupné z URL: < http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1se%C5%88>  Snímek 4, 5: Rým [online]. [cit. 19-02-2012]. Dostupné z URL: <http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%BDm> Druhy rýmu - Moje čeština - čeština na internetu zdarma: [online]. [cit. 19-02-2012]. Dostupné z URL: <http://www.mojecestina.cz/literatura/c2011011002-druhy-rymu.html > [online]. [cit. 19-02-2012]. Dostupné z URL: < http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSivbFqANXejok1JwyoxXi_V7IzhjnRQh_gxHiGlMJZ85JKIDs9> [online]. [cit. 19-02-2012]. Dostupné z URL: < http://img.geocaching.com/cache/a6598b70-e8ec-4676-946f- 9fddf100f5ff.jpg> Snímek 6, 7: Ukázky z tvorby pro děti Jiřího Žáčka [online]. [cit. 19-02-2012]. Dostupné z URL: < http://www.jirizacek.cz/ukazky-tvorba-pro-deti.html > Lucie Dvořáková. [online]. [cit. 19-02-2012]. Dostupné z URL: < http://www.jirizacek.cz/img/img8b.jpg>