Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.0697 Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice Téma Práce s básní Název materiálu VY_12_INOVACE_07_NA_MATĚJSKÉ_POUTI Sada 2 Předmět Český jazyk a literatura Ročník 3. a 5. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření Klíčová slova pouť, kolotoč, lochneska, rým, verš

2 Anotace Prezentace je určena pro čtení ve 3. a 5. ročníku. Cílem je práce s básní, hledání a vytleskání rytmu. Žák se snaží nalézt obtížně čitelná slova a fráze, s kterými dále pracuje a nachází společně s dalšími žáky jiná. Součástí prezentace je i přepis vyhledaného textu do sešitu.

3 Na matějské pouti Ať je hezky nebo leje,
sejdeme se u Matěje – sraz je zítra v pět. Jen se točte kolotoče, Ať se točí svět! Nebojte se bude hezky, Nasedneme do lochnesky – třikrát tam a zpět. Jen se točte, kolotoče, Ať se točí svět. Hej vy, tátové a mámy, Nemračte se, pojďte s námi – ubude vám let. Jen se točte, kolotoče, Ať se točí svět! Z knihy veršů Jiřího Žáčka Dvakrát dvě je někdy pět

4 Pokyny k práci s básní: Už jsi byl/a někdy na pouti?
Svezl/a ses už někdy na kolotoči, lochnesce nebo autodromu? Přečti si potichu celou báseň. Jaká slova nebo skupiny slov ti dělají potíže? Ta slova si pak přečti ještě jednou nahlas. Přečti nahlas tato slova a skupiny slov, dopiš další: sraz je zítra v pět, nasedneme do lochnesky, nemračte se, pojďte s námi, …………………………………………………………………………… Vytleskej rytmus básně.

5 Které verše se v každé sloce opakují?
Znáš některou takovou báseň nebo písničku? V jednom místě oslovuje básník i dospělé, pokus se toto místo najít. Nyní tento text opiš do sešitu na psaní. Jak rozumíš verši: „ubude vám let“? (vysvětli svými slovy) K přepsanému textu dokresli nějaký obrázek z pouti.

6 Zdroje: VYKOPAL, Zdeněk. Docvičujeme čtení: pro zábavu a poučení. 1. vyd. Praha: fi Blug, ISBN


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google