Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."— Transkript prezentace:

1 Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní znalosti s novými poznatky Autor: Mgr. Michaela Suchardová

2 Jaroslav Seifert [cit. 2010-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

3 Ukázka z knihy (Maminka): Kytička fialek Kytička fialek Podruhé nesmíš utrácet, Podruhé nesmíš utrácet, prozraď mi, kolikpak stála? prozraď mi, kolikpak stála? A těch pár maminčiných vět A těch pár maminčiných vět znal jsem už téměř nazpaměť. znal jsem už téměř nazpaměť. Šetřila vždycky z mála. Šetřila vždycky z mála. - K holiči radši měl bys jít. - K holiči radši měl bys jít. To znám již, teď možná dodá: To znám již, teď možná dodá: Zítra budeš chtít na sešit, Zítra budeš chtít na sešit, a kde mám na to všechno vzít, a kde mám na to všechno vzít, krejcaru je dnes škoda. krejcaru je dnes škoda. Jen násilím ji vtiskl jsem Jen násilím ji vtiskl jsem ten modrý chomáček jara. ten modrý chomáček jara. Když splácela mi polibkem, Když splácela mi polibkem, zaševelilo jejím rtem: zaševelilo jejím rtem: - Synáčku, už jsem stará. - Synáčku, už jsem stará. Rok co rok se tak zlobila, později míň už sice. Když vázičku si rozbila, dávala kvítka spanilá do sklenky od hořčice. Hodiny bijí za stěnou, děsí mě němota zdiva. Maminka, tvář zastřenou, na lůžku leží; z kolenou nehybně sukně splývá. Zvedám jí ruku. Je v ní chlad, prsty jsou přitisklé k dlani. Kytičku chci ji do nich dát, už naposledy tentokrát. A ještě se mi brání.

4 Otázky a úkoly k textu:  Jde o epickou báseň nebo lyrickou? Proč?  Kolik slok má báseň?  Kolik má veršů?  Které verše se rýmují?  Je střídání rýmujících se veršů ve všech slokách stejné?  Vysvětli slova: zaševelilo – krejcar  Při jakých příležitostech se dostávají květiny?  Kdy kvete fialka? [cit. 2010-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

5 Pavučina Četl jsem verše Vrchlického, když náhle po knize když náhle po knize Pavouk mi leze beze všeho. - Maminko, zab ho, bojím se ho! - Proč? Nosí peníze. A pavoučka jsme nezabili. Kde však byl jaký kout, Kde však byl jaký kout, pavouci síť nám zavěsili. Musili jsme je každou chvíli smetákem odtrhnout. smetákem odtrhnout. Ač od těch dob je nevyháním, jsem věčně bez peněz. Co kdyby – vzdechnu s pousmáním a laskavě se dívám za ním, pavoučku, klidně lez. Až tuhle! Mezi dvěma klasy, když po dešti jsem šel, spatřil jsem síť. To bylo krásy! A tolik stříbra nikdy asi jsem už pak neviděl.

6 Otázky k textu:  Znáte jiné básně od Jaroslava Seiferta?  Kolik veršů má ukázka?  Které verše se rýmují?  Vytleskej si báseň a urči zda má/nemá rytmus.  Kdo si četl verše Vrchlického? (malý kluk - dospělý muž - stařec) (malý kluk - dospělý muž - stařec)  Podle čeho jsi to určil?  Kde se mezi klasy vzalo stříbro?  Přečti si báseň několikrát potichu.  Zkus ji zarecitovat.

7 Vyberte knihy, které napsal Jaroslav Seifert Čekání na Vánoce Šel malíř chudě do světa Poštovní holub Maminka Jaro sbohem Chlapec a hvězdy Karkulín je nejlepší Emil neplecha Luisa a Lottka Eldest Bratři Lví srdce Poslední Mohykán Robinson Crusoe Za trnkovým keřem

8 Použité zdroje:   SEIFERT,J. Maminka. 8.vyd. Praha: Albatros,2008.ISBN:13-824-008. s. 29,68


Stáhnout ppt "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."

Podobné prezentace


Reklamy Google