Formátování dokumentu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

Formátování dokumentu
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 – úvod do programu Co se všechno naučíme???
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Program Malování Vytvořila Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Zoner Callisto Text Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
RŮZNOST KANCELÁŘSKÝCH BALÍKŮ je řada za sebou následujících snímků (slidů) předváděných na PREZENTACE monitoru počítače plátně prostřednictvím dataprojektoru.
Tabulátory (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Snímek 1 PowerPoint2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft PowerPoint 2016 – 2. část.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD Kliparty Co se všechno naučíme??? Vkládání klipartů.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_18_16_plocha. Plocha Plocha slouží ve svém smyslu ke zrychlení a snadnějšímu spouštění různých programů, které chceme.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_9B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Tvorba prezentace Vložení snímku Vyberte si nejvhodnější typ snímku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Počet čísel Počet hodnot
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
Excel – tabulkový procesor
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Inf Tabulkový procesor - formátování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
Grafické seznamy a diagramy
Zásady kompozice stránky a dokumentu
Vytváření grafů, úpravy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Co se všechno naučíme??? MS WORD Obrazce Obdélníky Šipky Hvězdy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PREZENTACE II. MS OFFICE PowerPoint
Název: Pozvánka DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_17
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Informační a komunikační technologie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Název: VY_32_INOVACE_VDT_6B_5A Škola:
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
Informatická školení F1 Office Pro Plus
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Badminton zajímavé ukázky
PowerPointu Ing. Hana Vláčilová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Informatika – Základní operace s buňkami
Transkript prezentace:

Formátování dokumentu Co je formátování Formátovací panel Některé zásady pro formátování Formát písma Formát odstavce

Formátování Formátováním měníme vzhled textu. Chceme zvýraznit vše podstatné a důležité. Přidáváme obrázky, tabulky či grafy, aby se dokument stal názornějším, přehlednějším, přitažlivějším. Nesmí to ovšem být na úkor přehlednosti a srozumitelnosti.

Co můžeme formátovat Můžeme měnit vzhled celého dokumentu, odstavce, věty, slova nebo jen písmene.

Formátovací panel Pro formátování textu používáme formátovací panel, ve kterém měníme druh a tvar písma, jeho velikost, řez písma, barvu písma, zvýraznění či barvu pozadí. velikost písma formát odstavce barva pozadí barva písma řez písma (tučné, kurzíva, podtržené) druh a tvar písma zvýraznění

Některé zásady pro formátování Nepoužíváme příliš druhů písma různých velikostí a barev. S množstvím vkládaných obrázků to nepřeháníme. Každým textem chceme něco sdělit. Rozvážíme nejprve co a komu. Poté tomu přizpůsobíme styl. Máme-li text již napsaný, musíme při úpravě formátu nejprve vybrat a označit část dokumentu, který chceme upravit. Velmi záleží na správném pravopisu napsaného textu, to je důležitější než sebelepší formát.

Formát písma 1) Druh a tvar písma 2) Velikost písma 3) Řez písma 4) Barva písma

Formát odstavce Každému odstavci v textovém dokumentu zadáme určitý vzhled (vlastnost): 1) Zarovnání odstavce k levému okraji do bloku na střed stránky k pravému okraji

Formátujeme odstavce 2) Odrážky a číslování Číslování nebo odrážky (symboly) vkládáme do seznamů. Tvar odrážek si můžeme zvolit.

Formátujeme odstavce 3) Odsazení odstavce Pro větší přehlednost někdy použijeme odsazení. Odsazujeme pomocí zarážek na pravítku. Můžeme si je přesunout tažením myši. Kliknutím si vložíme další zarážky. Navíc můžeme v odstavci odsadit nebo předsadit první řádek.

Vyzkoušejte si samostatně Na počítači spusťte textový editor a seznamte se s formátovacím panelem. Využijte při tom nápovědy. Vyučujícího požádejte o pracovní list věnovaný formátování dokumentu. Podle pracovního listu plňte postupně všechny zadané úkoly. Hotovou práci předveďte ostatním spolužákům a poté vyučujícímu.