Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma: MS Excel – Nastavení formátu buňky. Ročník: 1. Datum vytvoření: leden 2014 Název: VY_32_INOVACE_ ICT Anotace: Formátování čísel, zarovnání obsahu, formátování písma, ohraničení buněk, uzamčení obsahu buněk. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule.

2 Formátování buněk Jednou z důležitých oblastí při práci s Excelem je formátování buněk. Formát se využívá ke zvýšení přehlednosti a srozumitelnosti tabulek. Formátování se týká aktivní buňky nebo označené skupiny buněk. Formátování jsou dostupná na kartě Domů, ve skupinách Písmo, Zarovnání a Číslo. Každá zmiňovaná skupina obsahuje v pravém dolním rohu Spouštěč dialogového okna, který vyvolá nabídku komplexního nastavení parametrů buňky.

3 Komplexní formát buňky

4 Formát čísla Tlačítka:
V této záložce se definuje, jak se bude hodnota v buňce zobrazovat. Můžeme nastavovat počet desetinných míst, vzhled data a času. Dále definujeme vzhled zlomků, procent, měny a semilogaritmický tvar čísel. Pro kombinaci čísel a textu je nejvhodnější použít možnost Vlastní Pro rychlé nastavení nejpotřebnějších číselných formátů je možné využít pět tlačítek ve skupině Číslo. Tlačítka: Účetnický formát Styl procent Styl čárky Přidat desetinné místo Odebrat desetinné místo

5 Záložka zarovnání Zde můžeme nastavovat zarovnání textu v buňce ve vodorovném a svislém směru. Orientaci textu pod určitým úhlem v rozsahu od -90 do +90° nebo svislý text. Odsazení – v závislosti na volbě v rozevíracím seznamu Vodorovně odsadíte obsah buněk od levého či pravého okraje buňky. Každá jednotka znamená odsazení o jeden znak. Dále zalamování textu, přizpůsobení velikosti textu velikosti buňky a slučování buněk. Je možné také nastavit psaní textu zprava doleva a opačně. Nejčastěji používané způsoby zarovnání textu najdeme pod tlačítky v sekci Zarovnání

6 Formátování písma Parametry písma můžete opět podrobně nastavovat v dialogovém okně Formát buněk v záložce Písmo (například nastavení horního či dolního indexu), ale většinou si vystačíte se skupinou Písmo na kartě Domů. Klasicky můžete volit typ písma, jeho velikost, případně řez písma (tučné, kurzíva, podtržené). Skupina obsahuje i rozbalovací tlačítka pro volbu barevné výplně buňky a barvy písma.

7 Ohraničení buněk Záložka Ohraničení buněk umožňuje orámovat jednu nebo více buněk zvoleným typem čáry a vytvořit tisknutelnou tabulku. K dispozici je výběr stylu a barvy ohraničovací čáry. Dále je možné zvolit, která část buňky (buněk) bude ohraničena nebo si vybrat z předvolených způsobů ohraničení. Narozdíl od aplikace Word není možné definovat přesně sílu čáry v bodech. Pro rychlé ohraničování buněk (vytváření tabulek) je možné využít tlačítko Ohraničení v sekci Písmo.

8 Výplň buněk Pro barevné zvýraznění buňky (buněk) slouží záložka Výplň v okně Formát buněk. Zde je možné použít předvolené barvy, definovat vlastní (další) barvy a použít barevné efekty. Pro další zvýraznění jsou k dispozici tzv. vzorky (šrafování), kterým je možné nastavit také obarvení. Pro výplň buněk je možné kombinovat barvy a vzorky. Pro rychlou aplikaci barevného pozadí buněk (nikoliv vzorků) slouží tlačítko Barva výplně v sekci Písmo na kartě Domů.

9 Dialogové okno s možnostmi uzamčení listu
Záložka zámek Záložka Zámek v okně Formát buněk umožňuje zamknout některé buňky a tím zabránit možnosti jejich editace. V tomto okně můžete dále navolit skrytí vzorců ve vybraných buňkách, tedy že se neobjeví v řádku vzorců při označení buňky. Nestačí ale volby nastavit v této záložce, volby budou aktivní až po zamknutí listu. Uzamčení listu se provádí na kartě Revize v sekci Změny, tlačítko Zamnout list. Uzamčení listu je možné zabezpečit heslem. Dialogové okno s možnostmi uzamčení listu

10 Procvičení učiva Pomocí nabídky Formát buněk vytvořte tabulku s formátováním dle vzoru.

11 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Excel 2010.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google