Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
C) Změna optima při změně mzdové sazby
Advertisements

Struktura oddílu Tržní rovnováha a tržní selhání
Rozhodování firmy v postavení monopolu o výstupu a ceně
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
Mikroekonomie I Cvičení 18 – Všeobecná (celková) rovnováha
Poptávka na trhu zboží a služeb
Teorie rozdělování a její kontexty
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Teorie firmy II - Optimum výrobce - Mezní produkt, zákon klesajícího mezního produktu - Izokvanty produkční funkce - Další modely výrobce
D) Užitek a optimální rozhodnutí
Mikroekonomie II – Přednáška č. 12: Všeobecná rovnováha
POPTÁVKA PO VF TRPX – příjem z celkového produktu faktoru
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie II Všeobecná rovnováha Ing. Vojtěch Jindra
Příklady teorie všeobecné rovnováhy
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Všeobecná rovnováha.
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Teorie chování spotřebitele
Mikroekonomie I Nedokonalost konkurence
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
CHOVÁNÍ FIRMY V DOKONALÉ KONKURENCI
Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Odvození nabídkové křivky
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Dokonalá konkurence (DK)
Základní pojmy, principy a zákony
VŠEOBECNÁ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
Teorie rozdělování a její kontexty
Všeobecná rovnováha.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Nedokonalé konkurence
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
Teorie chování spotřebitele
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Základy ekonomie Seminář 4. Racionální chování spotřebitele a výrobce.
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Mikroekonomie II – Přednáška č. 12: Všeobecná rovnováha
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Podstata přebytku spotřebitele
Ekonomie 1 Magistři Devátá přednáška Čistý přebytek a tržní struktury
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
12. Všeobecná rovnováha.
Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Všeobecná rovnováha.
Teorie chování spotřebitele
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Seminář 3. Trh a tržní mechanismus
Teorie her, suboptimální řešení
Spotřebitelská volba a utváření poptávky
Dokonalá konkurence přednáška č. 8.
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz , www.median-os.cz, 2010 Téma 10 Všeobecná rovnováha

Obsah Podstata všeobecné rovnováhy Rovnováha ve výrobě Rovnováha ve spotřebě Všeobecná rovnováha a její nastolování Podmínky a význam všeobecné rovnováhy

Rovnováha ve spotřebě Řešíme otázku, jak vyprodukované statky rozdělit mezi spotřebitele tak, aby nešlo zvýšit užitek jednoho spotřebitele jinak než za cenu snížení užitku druhého spotřebitele.

Krabicový diagram Předpokládáme, že množství statků, které mají jednotliví spotřebitelé k dispozici, je omezené.

Indiferenční křivka je křivka stejného užitku, udává veškeré kombinace dvou spotřebních statků, jež vedou k stejnému uspokojení spotřebitele.

Krabicový diagram Do krabicového diagramu rovnováhy ve spotřebě můžeme nakreslit indiferenční křivky prvního i druhého spotřebitele.

Rovnováha ve spotřebě Při přesunu z X do E, si oba spotřebitelé zvýší svůj užitek – oba se vyšší indiferenční křivku; 1. z IC11 na IC12; 1. z IC21 na IC22

Smluvní křivka ve spotřebě V bodě dotyku indiferenčních křivek mají oba spotřebitelé stejnou míru substituce ve spotřebě MRSC. Graficky to lze vyjádřit tečny v bodě dotyku indiferenčních křivek mající stejný sklon

Smluvní křivka ve spotřebě Nutnou a dostatečnou podmínkou dosažení rovnováhy ve spotřebě je: mezní míra substituce ve spotřebě obou spotřebitelů se rovná. MRSC1 = MRSC2 MRSC1 … mezní míra substituce 1. spotřebitele, MRSC2 … mezní míra substituce 1. spotřebitele

Tečna k indiferentním křivkám v bodech jejich dotyku a průniku V bodě průniku indiferenčních křivek prvního a druhého spotřebitele platí, že mezní míra substituce prvního i druhého spotřebitele platí MRSC1N ≠ MRSC2N.

Rovnováha ve spotřebě Podmínkou rovnováhy ve spotřebě je, že mezní míry substituce ve spotřebě jednotlivých spotřebitelů MRSC jsou shodné. Je to paretovsky efektivní stav, neboť nelze zvýšit užitek jednoho spotřebitele jinak než za cenu snížení užitku jiného spotřebitele.

Všeobecná rovnováha a její nastolování Hledáme takový stav, kdy je produkováno optimální množství statků, které je optimálně rozděleno (alokováno) mezi spotřebitele.

Výrobně spotřební rovnováha

Výrobně spotřební rovnováha Diagram vznikl vložením krabicového diagramu popisujícího optimum ve směně do schématu popisujícího hranici produkčních možností, ukazující optimum ve výrobě. Sklon tečny s, odpovídá mezní míře substituce ve spotřebě MRSC. Sklon tečny t odpovídá mezní míře transformace produkce MRTP.

Výrobně spotřební rovnováha MRTP = Q´1 : Q´2 = 2:1 Na trhu statků by vznikla nerovnováha! MRSC = Q´1 : Q´2 = 1:2

Výrobně spotřební rovnováha Podmínka všeobecné rovnováhy: mezní míra substituce u daných produktů musí být rovna mezní míře transformace těchto produktů MRSC = MRTP MRSC … mezní míra substituce, MRSC2 … mezní míra transformace

Výrobně spotřební rovnováha Rovnovážná cena vzniká jen v případě: MRSC = MRTP = ΔQ´2/ ΔQ´1 = PQ´1/ PQ´2

Výrobně spotřební rovnováha Aby nastal stav všeobecné rovnováhy, musí platit, že mezní míra substituce ve spotřebě se rovná mezní míře transformace produktu a obě tyto míry se rovnají cenovému poměru daných statků. Jen v této situaci nelze zvýšit produkci jednoho statku jinak než za cenu snížení produkce jiného statku a nelze zvýšit užitek jednoho spotřebitele jinak než za cenu snížení užitku jiného spotřebitele. Jen v této situaci nevzniká na žádném trhu statků přebytek, respektive nedostatek

Kroky k vyrovnání MRTP a MRSC Cena statku Q´1, producentů, je pro spotřebitele nízká, cena statku Q´2 producentů je pro spotřebitele vysoká. Spotřebitelé by za ceny, s nimiž by přišli výrobci, kupovali 1. statek a nekupovali 2. statek. Na trhu 1. statku by vznikl nedostatek, na trhu 2. statku přebytek. Výrobci by zjistili, že mohou zvyšovat cenu 1. statku, a že musí snižovat cenu 2. statku. Změnil by se tedy cenový poměr mezi statky. Výrobci vyrábějící 1. statek by dosahovali kladného ekonomického zisku, výrobci vyrábějící 2. statek by se dostali do ztráty. Do odvětví, ve kterém se vyrábí 1. statek, by začali vstupovat další výrobci, a z odvětví, ve kterém se vyrábí 2. statek, by začali výrobci vystupovat. Zvýšení výroby 1. statku a snížení výroby 2. statku povede k tomu, že se začnou měnit mezní míry transformace produktu u obou statků. Výše uvedené změny MRSC, cenových poměrů, a MRTP mezi 1. a 2. statkem by pokračovaly tak dlouho, dokud by nenastala rovnost MRSC = MRTP, přičemž obě míry budou rovny cenovému poměru obou statků.

Vznik nové výrobně spotřební rovnováhy smluvní křivka CC se posouvá z polohy CC1 do polohy CC0 (spotřebitelé poptávají více 1. a méně 2. statku), tečna s, vyjadřující mezní míru substituce, se posouvá z polohy s1 do polohy s0, tečna t vyjadřující mezní míru transformace se posouvá z polohy t1 do polohy t0 (výrobci zvyšují produkci 1. statku a snižují produkci 2. statku) .

Všeobecná ekonomická rovnováha syntéza Soulad mezi preferencemi spotřebitelů a strukturou produkce (graf výrobně spotřební efektivnosti). Vytváření rovnováhy v příslušném odvětví (graf rovnováhy firmy v odvětví). Soulad mezi množstvím nabízeného a poptávaného statku (graf tržní rovnováhy).

Pokud se rovnají MRTP = MRSC pak Při cenách vycházejících z podmínek výroby tj. MRTP vzniká na trhu 1. statku nedostatek, a na trhu 2. statku přebytek. Výrobci zjišťují, že u statku s nedostatkem na trhu Q´1 mohou zvýšit cenu, u statku s přebytkem na trhu Q´2 musí cenu snížit. Jakmile dojde v jednom odvětví ke zvýšení ceny, začnou do odvětví s vyšší cenou přicházet další firmy. Příchod firem do odvětví statku Q´1 posouvá na grafu tržní rovnováhy křivku S1 z polohy S12 do polohy S10. Odchod firem z odvětví statku Q´2 posouvá na grafu tržní rovnováhy křivku S2 z polohy S22 do polohy S20. Vzniká nová cena jednoho a druhého statku, a to na takové úrovni, kdy v obou odvětvích je právě tolik firem, aby jejich ekonomický zisk na jednotku byl nulový.

Výrobně-spotřební rovnováha

Stav v odvětví Q´1 a Q´2 před změnou cen a následná změna cen Firmy proto, že v odvětví statku Q´1 dosahují kladného ekonomického zisku na jednotku EP/ Q´1 > 0, přicházejí do tohoto odvětví výroby. Firmy v odvětví statku Q´2 dosahují záporného ekonomického zisku na jednotku EP/Q´2 < 0, odcházejí z tohoto odvětví.

Příchod firem do odvětví a odchod firem z odvětví

Ve výsledné rovnováze platí: MRSC = MRTP Na trzích obou statků je při daných cenách nabízeno tolik statků, kolik je poptáváno. Firmy vytvářejí nulový ekonomický zisk na jednotku při novém rozsahu produkce Q´1 a Q´2 (EP/Q´1 = EP/Q´2 = 0). Rovnováha firmy je v každém odvětví a každé odvětví je v bodě nulového ekonomického zisku – v žádném odvětví není důvod k příchodu do, a odchodu z odvětví. Odvětví statku Q´1 i Q´2 jsou v rovnováze. Jak u statku Q´1, tak u statku Q´2 se tržní nabízené množství rovná tržnímu poptávanému množství. V obou odvětvích nastává tržní rovnováha.

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy Mezní míra technické substituce (každého) jednoho vstupu za druhý musí být stejná pro oba (všechny) výstupy. Mezní míra substituce ve spotřebě (každého) jednoho výstupu za druhý musí být stejná pro oba (všechny) spotřebitele. Společná míra substituce ve spotřebě se musí rovnat společné míře transformace produktu pro oba (všechny) výstupy.

Základní předpoklady všeobecné ekonomické rovnováhy Mezní výstup MQ´ všech firem je stejný. Mezní míra transformace produktu MRTP je u všech firem stejná. Mezní míra technické substituce MRTS všech výstupů je stejná. Mezní užitek ze spotřeby každého statku MU v případě každého spotřebitele je stejný. Mezní míra substituce ve spotřebě MRSC všech spotřebitelů je stejná. Mezní míra substituce každého ze spotřebitelů MRSC se rovná mezní míře transformace produktu každé z firem MRTP.

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy Za těchto podmínek současně platí, že poměrná cena výstupů (poměr ceny jednoho statku ke druhému) se rovná mezní míře substituce ve spotřebě a mezní míře transformace produktu při jejich výrobě. MRSC = MRTP = Q´2/Q´1 = PQ´1/PQ´2

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy Model všeobecné rovnováhy je nepochybně elegantním výsledkem ekonomického bádání. O jeho praktickém přínosu či praktické aplikovatelnosti se dodnes vedou spory.

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy Reálný ekonomický systém je ovšem dynamický. Nejdůležitější změnou je inovace ať už v podobě snížení nákladů, objevení nové technologie, nového statku apod.

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy Jakákoliv změna (zejména v případě inovací) má multiplikační efekt.

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy V každém okamžiku působí v reálném ekonomickém systému dva protichůdné vlivy: Adaptační chování ekonomických subjektů na základě informací zprostředkovaných tržním mechanismem a jím generovanou cenou statků, které usměrňuje ekonomický systém k rovnováze. Inovační chování ekonomických subjektů (také podněcované informacemi poskytovaných v cenách), které vyvádí ekonomický systém z rovnováhy (mění podmínky rovnováhy).

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy I v podmínkách nedokonalé konkurence dochází k nastolování ekonomické rovnováhy. Pokud bude nastolení všeobecné rovnováhy výhodné, bude k němu docházet.

Podmínky a význam všeobecné rovnováhy V reálném ekonomickém systému v podmínkách nedokonalé konkurence působí i vlivy, kterými se ekonomické subjekty snaží zlepšit svůj užitek blokování procesů vedoucích k rovnováze či blokování inovačního chování jiných subjektů. V reálném ekonomickém systému hraje určitou roli stát.

Děkuji za pozornost. Jiří Mihola jiri.mihola@quick.cz www.median-os.cz Teoretický seminář VŠFS Jiří Mihola jiri.mihola@quick.cz www.median-os.cz Děkuji za pozornost.