Filosofická antropologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Filozofie a věda, náboženství a umění
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: René Descartes Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Racionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Úvod do učiva občanské výchovy
Podstata filozofie Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Iracionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Filosofie úvod do problému....
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Atomisté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Filozofie renesance Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Epikureismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Paideia a řecká inspirace Jana Skácelová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Filozofie osvícenství v Německu
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci
Marxismus Mgr. Vladimír Velešík.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Pozitivismus Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Kultura Vladimír Velešík.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Psychické procesy - vnímání
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Filosofická antropologie Mgr. Vladimír Velešík

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_7.SV.16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Úvod do filosofie a religionistiky Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s problematikou filosofické antropologie. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Filosofická antropologie

dosavadní koncepce člověka nedokázaly najít tu správnou rovnováhu: buďto zdůrazněna iracionální stránka člověka (existencionalismus) nebo pudová stránka člověka (Schopenhauer, Nietzsche) nebo stránku rozumovou (Descartés, Hegel) fil. antropologie je disciplína, která se chce zabývat člověkem (uchopit ho vcelku – jednota duchovní a živočišné existence) chce respektovat mnohovrstevnatost lidství a porozumět člověku jako bytosti ptá se po podstatě a povaze člověka jako celku každé filosofické tázání se týká člověka, jeho podstaty a místa ve světě

Max Scheller (1874 – 1928) Dílo: Převrat hodnot Co je v člověku věčné Místo člověka v kosmu uplatňuje fenomenologickou metodu – v nauce o poznání, ve filosofii kultury a náboženství, v etice ve filosofické antropologii je považován za zakladatele oboru

člověk má tři navzájem neslučitelné ideové okruhy: židovsko-křesťanskou tradici – člověk jako tvor zatížený dědičným hříchem, ale i obraz Boží člověk, jako bytost nadaná rozumem – antika pojetí člověka podle moderní přírodovědy proto máme přírodovědeckou, filosofickou a teologickou antropologii → navzájem se o sebe nestarají → chybí jednotná idea člověka

pokusil se vymezit podstatu člověka člověk má odstupňované psychické síly (tj. duševní podstatu): síla, která žene člověka do výšin duchovní činnosti instinkt – vrozená a účelová reakce živé bytosti v člověku působí cosi, co převyšuje každé zvíře → osoba, osobnost

lidské usilování má vždy cíl, v každém cíli je určitá hodnota člověk vždy usiluje o hodnoty hodnoty jsou absolutní, soběstačné a neměnné podstaty jediné co se mění je naše poznání hodnot a náš vztah k nim fenomenologická metoda umožňuje uchopit hodnoty obsahově hodnoty existují pozitivní a negativní, vyšší a nižší

Arnold Gehlen (1904 – 1976) nejvýznamnější představitel filosofické antropologie chápe člověka jako jednající bytost; jednání pokládá za centrální problém člověka (jednání je činnost člověka zaměřená na přeměnu přírody) Dílo: Člověk – jeho přirozenost a místo ve světě

srovnává zvíře a člověka: zvíře – pevně sladěno s okolím (díky instinktům); okolí jsou přizpůsobeny jeho vjemy (zorné pole), chování a činnost pevně vymezený rámec, který nepřekračuje člověk – je nedostatková bytost; není v přirozeném okolí vůbec schopen života; tento nedostatek je kompenzován lidskou „otevřeností“ světu – schopnost vnímat a učit se

příroda se stává lidským výtvorem – kulturou člověk je bytostí, jež vytváří a musí vytvářet kulturu (je současně sám kulturou formován) člověk se snaží v každé společnosti vytvořit řád, zákony, nařízení, vzory chování → instituce člověka od počátku provází technika – je to náhrada orgánů

BEZ AUTORA. Soubor:Scheler max. jpg [online]. [cit. 27. 11. 2013] BEZ AUTORA. Soubor:Scheler max.jpg [online]. [cit. 27.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Scheler_max.jpg (Max Scheler) TRETERA, Ivo. Nástin dějin evropského myšlení. Praha - Litomyšl: Paseka, 2006, ISBN 80-7185-819-6 STORIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000, ISBN 80-7192-500-4 LIESSMANN, Konrad; ZENATY, Gerhard. O myšlení. Olomouc: Votobia, 1994, ISBN 80-85619-94-6