Infinitiv mit zu/B Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zeitangaben Střední průmyslová škola Otrokovice
Realtivsatz Střední odborná škola Otrokovice
Temporalsätze/A Střední odborná škola Otrokovice
Infinitiv mit zu/A Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Verneinung - zápor Nein - ne nicht/nichts mehr - ne/už nic nie - nikdy
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Negation Střední průmyslová škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné.
Konjunktiv I/A Střední odborná škola Otrokovice
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Gegenstände – Übungen Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Urlaub – Übungen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Skladba – věty podle modality
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuICT ve výuce Příjemce podpory - škola Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Transkript prezentace:

Infinitiv mit zu/B Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Mgr. Iva Vlčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-NJ/4-NJ-2/8 Název DUM Infinitiv mit zu/A Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Německý jazyk Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce. Slouží k nácviku gramatiky, doplňuje a fixuje znalosti dosavadních gramatických struktur. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Infinitiv s zu, přídavné jméno, podstatné jméno Datum 17. 2. 2013

Infinitiv mit zu/A Náplň učiva Závislý infinitiv se slovesy haben a sein Závislý infinitiv na přídavném jméně Závislý infinitiv na podstatném jméně Cvičení

Závislý infinitiv po haben Jak vyjadřujeme v němčině nutnost nebo možnost? Použitím sloves sollen, müssen a adjektiva möglich. Vyjádření nutnosti nebo povinnosti je v německém jazyce možné i za pomoci závislého infinitivu se slovesem „haben“ je-li znám činitel děje. Konstrukce se slovesem haben mají tedy aktivní význam. Tvar slovesa haben se řídí příslušným tvarem osoby. Máš tu práci ještě dnes dokončit. Du hast die Arbeit noch heute zu beenden. Máme to s nimi projednat. Wire haben es mit ihnen zu besprechen.

Závislý infinitiv po slovese sein Jestliže je ve větě infinitiv závislý ve spojení se slovesem sein v určitém slovesném tvaru, vyjadřujeme tím nutnost nebo povinnost, ale činitel děje není znám. Konstrukce mají tedy pasivní význam. Tu práci je třeba ještě dnes dokončit. Die Arbeit ist noch heute zu beenden. Je třeba to s nimi projednat. Es ist mit ihnen zu besprechen.

Závislý infinitiv po slovese brauchen Je-li sloveso brauchen užito v záporné větě ve významu nemuset, užíváme jej ve spojení s infinitivem s zu. Nemusíš mít strach. Du brauchst keine Angst zu haben. Nemusíš o tom mluvit. Du brauchst nicht darüber zu sprechen. Nemusíš s námi chodit. Du brauchst nicht mit uns zu gehen.

Postavení částice zu Částici zu vkládáme před infinitiv. Pokud se jedná o sloveso s odlučitelnou předponou, vkládáme zu mezi odlučitelnou předponu a slovesný kmen. Du hast ihn anzurufen. Das Formular ist richtig auszufüllen.

Závislý infinitiv na podstatných jménech Měl možnost je navštívit. Er hatte die Möglichkeit sie zu besuchen. Neměli jsme chuť na tom pracovat. Wir hatten keine Lust daran zu arbeiten. Byl to jen pokus se s nimi spojit. Es war nur der Versuch sich mit ihnen in Verbindung zu setzen. Podstatné jméno lze z důvodu lepší srozumitelnosti oddělit čárkou, je-li infinitiv rozvinutý.

Infinitiv závislý na přídavném jméně Bylo pěkné je znova vidět. Es war schön sie wieder zu sehen. Nebylo to příjemné čekat zde v noci. Es war unangenehm in der Nacht hier zu warten. Bylo nutné to vyzvednout. Es war nötig es abzuholen. Přídavné jméno lze z důvodu lepší srozumitelnosti oddělit čárkou, je-li infinitiv rozvinutý.

Ergänzt die Sätze Ich habe keine Zeit, ….. Du hast die Rechnung ………….. Es ist nötig ………. Er hat nur selten die Gelegenheit ………. Es ist doch kein Problem ………. Es ist noch ……… Wir haben oft ……….. Es ist mein groβer Wunsch …….. Hast du Lust ……….. Das Geschirr ist ………. Ich finde es sehr schwierig …………….. Es ist die beste Gelegenheit ………………………….

Kontrolní otázky Co znamená pojem závislý infinitiv? V jakých případech se s ním můžeme setkat? Jaká je pozice částice zu u závislého infinitivu? Po kterých slovesech závislý infinitiv vyjadřuje možnost nebo nutnost, popř. význam že někdo něco nemusí? Po jakých slovních druzích se ještě můžeme se závislým infinitivem setkat? Oddělujeme závislý infinitiv čárkou?

Seznam použité literatury:

Seznam obrázků: