Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 ČÍSLO MATERIÁLU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 ČÍSLO MATERIÁLU."— Transkript prezentace:

1 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 AUTOR Mgr. Amblerová Soňa TÉMATICKÝ CELEK větná skladba- infinitivní konstrukce ROČNÍK čtvrtý DATUM TVORBY únor 2013

2 Anotace: infinitiv prostý a závislý použití prostého infinitiivu infinitiv závislý na podstatném jménu, přídavném jménu a slovesu kolísavá slovesa Metodické pokyny: výklad frontální vyučování samostatná práce – procvičování a provedení kontroly

3 infinitiv má koncovku: -en -n stojí na konci věty Er muss viel lernen.

4 infinitiv může být: 1) prostý – bez částice zu Ich will zu Hause bleiben. 2) závislý – s částicí zu Es ist schön, hier zu bleiben.

5 infinitiv může být závislý: na podstatném jménu na přídavném jménu na slovese rozvinutá infinitivní konstrukce je oddělena čárkou užívá se s připojovací částicí ZU v praxi : zu + infinitiv

6 infinitiv závislý na podstatném jménu vždy s částicí zu se závislým infinitivem se pojí často tato podstatná jména: e Zeit, e Angst, e Möglichkeit, e Lust, s Interesse Mám strach tam jít. Ich habe Angst, dorthin zu gehen. Mám čas jít do kina. Ich habe Zeit, ins Kino zu gehen.

7 Infinitiv závislý na přídavném jménu vždy s částicí zu se závislým infinitivem se pojí často tato přídavná jména: nötig,wichtig,schwierig, angenehm, nett, notwendig Je obtížné s ním mluvit Es ist notwendig, mit ihm zu reden.

8 prostý infinitiv vždy bez částice zu prostý infinitiv vyžadují tato slovesa: 1) způsobová 2) pohybová (fahren, laufen,kommen, rennen..) 3) smyslová (sehen, hören,fühlen, spüren..) 4) lassen, bleiben, schicken 5) werden

9 kolísavá slovesa pokud je prostý infinitiv rozvinutý, používá se zu + infinitiv po těchto slovesech: lernen, lehren, helfen, heißen Er hilft mir kochen. Er hilft mir, heute das Mittagessen für die ganze Familie zu kochen.

10 infinitiv závislý na slovese ne vždy se používá částice zu- viz prostý infinitiv částice zu se dává těsně před infinitiv a píše se odděleně Es beginnt zu regnen. u sloves s odlučitelnou předponou se vkládá mezi předponu, sloveso a celý tvar se píše dohromady Er hat vor, mich anzurufen.

11 infinitiv závislý na slovese Je-li infinitiv rozvinutý, je vždy oddělen čárkou Er hat vergessen, das Fernseher auszuschalten.

12 infinitiv závislý na slovese Infinitiv s zu stojí až za výrazem, který uzavírá větný rámec (infinitiv, odlučitelná předpona,příčestí minulé) Ich muss endlich aufhören zu rauchen. Ich habe spät am Abend angefangen zu arbeiten.

13 infinitiv závislý na slovese u souřadně spojených infinitivů je třeba zu opakovat u každého infinitivu Ich vergesse sicher nicht, Zimmer aufzuräumen, Fenster zu putzen, Blumen zu gießen und Tiere zu füttern.

14 infinitiv závislý na slovese u zvratných sloves se v infinitivní konstrukci skloňuje i zvratné zájmeno tvar zvratného zájmena se řídí podmětem v hlavní větě Nemám čas si pořádně odpočinout. Ich habe keine Zeit, mich richtig auszuruhen.

15 Použitá literatura Dusilová, Doris a kol. Sprechen Sie Deutsch?.Praha:Polyglot,2001, ISBN 978- 80-86195-14-8 Raděvová, Zuzana.Odmaturuj z německého jazyka.Brno:Didaktis,2005,ISBN 80-7358- 021-7


Stáhnout ppt "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 ČÍSLO MATERIÁLU."

Podobné prezentace


Reklamy Google