Moderní trendy v informačních technologiích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Poznejte jak je skvělé Mít to pod Kontrolou a máte svou infrastrukturu pod kontrolou Michal Hroch Produktový manažer Microsoft ČR.
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Virtualizace DATA-INTER Opava Vladimír Holub
Hosting informačního systému K2
Základy databázových systémů
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
| Copyright© 2010 Microsoft Corporation Markéta Douděrová Microsoft PŘEDSTAVENÍ:
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
1. 3 Business priorita Scénář Řešení Produkty Rozvoj a podpora Partneři.
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Řízené služby v praxi. CENA - NIŽŠÍ TCO - SNADNÁ KONTROLA NAD INVESTIČNÍMI A PROVOZNÍMI NÁKLADY Provozní náklady Porovnání nákladů při pořízení systému.
Obor informační technologie
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Cloud Computing - efektivní a transparentní provoz organizace pro každého (Jakub Fiala, Miroslav Čejka GORDIC ® )
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Školní informační systémy
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Martin Goldammer.  Model nasazení  veřejný (Public cloud computing)  soukromý (Private cloud computing)  hybridní (Hybrid cloud computing)  komunitní.
Telefónica O 2 Business Solutions Platform as a Service – Overview Praha, Ing. Jan Kepič, CISA –
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Vývoj výpočetního modelu
Kam kráčí telekomunikační sítě Morava a Slovensko Jiří Lešek (ředitel velkoobchodu datových národních služeb) Milan Petrásek (produktový.
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.
SOA = Architektura orientovaná na služby
Petr Šetka solutions architect Mainstream Technologies, s.r.o.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Virtualizace Zpracoval Martin Dvořák, ITV 22.Října 2009.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Virtualizace a cloudy v dnešním IT Milan Brych / Orgis IT.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Dotkněte se inovací OP VK 51 CZ.1.07/1.3.00/
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Miroslav Hübner listopad 2014 Jak sehnat peníze na IT ANEB zamyšlení jak si koupit, co potřebuji.
Cloud computing v praxi
Vybudování Technologického centra MěÚ Vyškov
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Transkript prezentace:

Moderní trendy v informačních technologiích BU006 – Informační technologie a systémová analýza Autor: Lucie Švábová, Ludmila Vondálová, Tereza Kratochvílová, Radomír Šemnický Datum: 18. 4. 2017

Obsah Virtualizace a příklady jejího využití Výhody a nevýhody virtualizace Cloud computing Výhody a nevýhody CC z ekonomického hlediska Výhody a nevýhody CC z technického hlediska Virtuální realita (virtual reality), rozšířená realita (augmented reality), příklady využití virtuální a rozšířené reality v praxi

1. Virtualizace a příklady jejího využití metoda nahrazování určitého prostředí, programu či aplikace vytvoření zdánlivého počítače ve skutečném, tedy reálném počítači používána hlavně k lepšímu využití hardwarového potenciálu a v datových centrech a sítích

1. Virtualizace a příklady jejího využití Software umožňující virtualizaci: VMware Workstation VMware Player Oracle VirtualBox Hyper-V ve Windows 8 (8.1) Windows VirtualPC

1. Virtualizace a příklady jejího využití Příklady použití virtualizace: Virtuální stroj -je obraz počítače, který existuje pouze jako model uvnitř jiného počítače RAID (Redundant Array of Independent Disks) Virtuální paměť

2. Výhody a nevýhody virtualizace vysoká spolehlivost a dostupnost snadná migrace rychlejší zálohovaní a obnova dat škálovatelnost bezpečnost dokonalé testovací prostředí šetření zdroji

2. Výhody a nevýhody virtualizace potřeba přenesení stávajících fyzických prostředí do virtuálních strojů exploze virtuálních serverů  správa, údržba a záplatování virtuálních OS  zvýšené licenční nároky a složitost 

3. Cloud computing

3. Cloud computing Charakteristika cloud computingu: Cloud computing je nový způsob využívání zdrojů (zejména hardware, software) v IT vycházející z možnosti jejich sdílení mezi aplikacemi a odstranění přímé vazby aplikační logiky na fyzické komponenty (virtualizace). Principem u služeb a produktů v cloud computingu je to, že uživateli propůjčují výpočetní výkon serverů. V mnoha případech se tak děje formou specializovaných aplikací, jejichž nabídka se pohybuje od kancelářských aplikací přes systémy pro distribuované výpočty, až po operační systémy provozované v prohlížečích, jakými jsou např. eyeOS, Cloud či iCloud.

3. Cloud computing Použití cloud computingu: Vytváření nových aplikací a služeb Ukládání, zálohování a obnovování dat Hostování webů a blogů Streamování zvuku a videa Dodávání softwaru na vyžádání Analýza dat s hledáním vzorků a vytvářením předpovědí

3. Cloud computing Rozdělení cloud computingu: cloud computing rozdělujeme podle dvou kritérií Kritérium toho, jak jsou služby poskytovány Model nasazení Charakter služby, kterou cloud poskytuje Distribuční model

3. Cloud computing Model nasazení: Veřejný (public cloud computing) – Jedná se o schéma, v němž je poskytnuta a široké veřejnosti nabídnuta výpočetní služba, již napříč všemi klienty charakterizuje stejná nebo velmi podobná funkcionalita. (Skype, seznam.cz) Soukromý (private cloud computing) – cloud je provozován pouze pro organizaci, a to buď organizací samotnou, nebo třetí stranou. (hostovaný mailový server pro 50 – 500 zákazníků) Hybridní (hybrid cloud computing) – hybridní cloud je kombinací veřejného a soukromého cloudu. Komunitní (community cloud computing) – jedná se o model, kdy je infrastruktura cloudu sdílena mezi několika organizacemi, tedy skupinou lidí, kteří ji využívají.

3. Cloud computing Distribuční model: IaaS (Infrastructure as a Service) – infrastruktura jako služba – poskytovatel služeb se zavazuje poskytnout infrastrukturu. Typicky se jedná o virtualizace. Hlavní výhodou tohoto přístupu je, že o veškeré problémy s hardwarem se stará poskytovatel. IaaS je vhodné pro ty, kteří vlastní software (či jejich licence) a nechtějí se starat o hardware. PaaS (Platform as a Service) – platforma jako služba – poskytovatel garantuje kompletní prostředky pro podporu celého životního cyklu tvorby a poskytování webových aplikací a služeb; to plně na internetu, bez možnosti stažení softwaru. SaaS (Software as a Service)  – software jako služba – aplikace je licencována jako služba pronajímaná uživateli. Uživatelé si tedy kupují přístup k aplikaci, ne aplikaci samotnou. (Google Apps)

4. Výhody a nevýhody CC z ekonomického hlediska Žádné či malé investice – infrastrukturu není třeba pořizovat Žádné opakované investice do infrastruktury - není třeba instalovat nové servery a transformovat na ně data ze starých serverů Žádné skryté výdaje – u vlastní infrastruktury se objevuje celá řada výdajů Někdy nižší ceny, než za realizaci svépomocí – důležitým aspektem Cloud computingu je i cena. Ta je v některých případech dokonce nižší než při realizaci identické služby svépomocí Efektivní řízení a práce díky dostupnosti dat odkudkoliv – růst produktivity práce ve firmách

4. Výhody a nevýhody CC z ekonomického hlediska Žádné či malé úspory z rozsahu – pro větší firmy by se vyplatilo založení interní IT infrastruktury Někdy vyšší ceny než za realizaci svépomocí – zejména z dlouhodobého hlediska Migrační náklady - pro některé firmy přesun do cloudu znamená přeprogramovat firemní software, aby dobře spolupracoval s cloudovým řešením, vyškolit stávající zaměstnance, či si pronajmout nové, a změnit ve firmě pravidla

5. Výhody a nevýhody CC z technického hlediska Absence nutnosti znát principy funkčnosti SW a HW Jednoduchost uživatelské rozhraní Vyšší zabezpečení dat Rychlost nasazení Možnost dynamicky měnit kapacitu Není potřeba správa a údržba Upgrade zdarma SLA – Service Level Agreement neboli smluvně garantovaná dostupnost služby

5. Výhody a nevýhody CC z technického hlediska Zákazníkova data jsou uschována na cizí infrastruktuře Zákazníkova data putují internetem  Volba hardware a software je limitována nabídkou poskytovatelů Cloud Computingu  Někdy pomalejší reakční doba - může docházet k nepříjemným prodlevám, jelikož datová centra poskytovatele mohou být umístěna i jinde než v Evropě

6. Virtuální realita, rozšířená realita, příklady využití virtuální a rozšířené reality v praxi počítačová technologie vytvářející virtuální prostředí, např. iluzi skutečného světa nebo fiktivního světa počítačových her zobrazovací zařízení: počítače, speciální audiovizuální helmy, brýle, rukavice stimulující hmat

6. Virtuální realita, rozšířená realita, příklady využití virtuální a rozšířené reality v praxi Principy používání VR: pomocí tzv. shutter glasses pomocí filtrace barev VR brýle nepoužívající integrovaný LCD displej

6. Virtuální realita, rozšířená realita, příklady využití virtuální a rozšířené reality v praxi VYUŽITÍ VIRTUÁLNÍ REALITY V PRAXI: v lékařství v konstrukci v armádě zábavní průmysl sport

6. Virtuální realita, rozšířená realita, příklady využití virtuální a rozšířené reality v praxi reálný obraz světa doplněný o počítačem vytvořené objekty VYUŽITÍ ROZŠÍŘENÉ REALITY V PRAXI: vzdělávání reklama marketing a podpora prodeje E-shopy hry a zábava

Zdroje http://www.businessvize.cz https://publi.cz https://azure.microsoft.com http://www.cloud.cz https://cs.wikipedia.org https://www.systemonline.cz https://it-slovnik.cz http://www.virtualnipc.cz http://www.compcentrum.cz http://ictsecurity.cz http://www.fi.muni.cz http://www.spravapcsiti.cz www.svethardware.cz www.mobi.idnes.cz www.alza.cz www.vtm.e15.cz www.rreality.com/sk www.rozsirenarealita.cz

Děkujeme Vám za pozornost www.fce.vutbr.cz