Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCísař Rudolf II. – Praha centrum Evropy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Nástup Habsburků na český trůn
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Rozklad mnohočlenů na součin
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Tim´s holiday in Prague práce s textem Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_094_Tim´s holiday - Práce s textem Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_099_Členy v názvech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Základní škola Čelákovice
NÁSTUP HABSBURKŮ NA ČESKÝ TRŮN
Svět v poslední třetině 19. století
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
SSSR mezi světovými válkami I
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Základní škola Čelákovice
Československo ve 20. letech
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Svět po první světové válce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SSSR mezi světovými válkami
Reformace v západoevropských monarchiích
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Základní škola Čelákovice
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_26
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
Stupňování nepravidelných přídavných jmen
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Výsledky husitské revoluce a její význam
Název učebního materiálu
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České země za 1. světové války II
Základní škola Čelákovice
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 2_67
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Třicetiletá válka 2.část
Transkript prezentace:

Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn VY_32_INOVACE_103_Nástup Habsburků Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn Základní škola Čelákovice

Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn Autor: Mgr.Eva Hronová Vytvořeno: 6.10.2011 Stupeň a typ vzdělávání: II. Stupeň – základní – 8.r. Vzdělávací oblast: Inovace Vzdělávací obor: Dějepis Téma: Nástup Habsburků na český trůn Anotace: náboženské rozpory Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: pochopení situace v českých zemích za vlády Habsburků

Český stát v habsburské monarchii Nástup Habsburků na český trůn

1526 – nástup – Ferdinand I. z rakouské větve Habsburků SNAHA O: 1)rekatolizaci, pronásleduje Jednotu bratrskou 2)absolutistickou moc

1547 – čeští stavové (šlechta + měšťané). nespokojeni s Ferdinandem I 1547 – čeští stavové (šlechta + měšťané) nespokojeni s Ferdinandem I., a proto vzniká odboj (neposkytli mu vojenskou pomoc) trest: Ferdinand I. – omezil samosprávu měst, zabral jim část majetku, zavedl nové daně – vede to k hospodářskému útlumu

1564 – Maxmilián II. –slíbil náboženský smír mezi katolíky, evangelíky a českými bratry – Česká konfese - neschváleno

1576 – Rudolf II. – hlavní město monarchie je Praha, - podporuje umění a vědy (alchymie)

1609 – vydal Majestát – náboženská svoboda pro nekatolíky

1612 – Matyáš – hlavní město opět Vídeň, v Praze ustanovil královské místodržící (katolíci)

Doplň jméno, letopočet nebo událost: 1. Ferdinand I. – 1547 - ……………………… 2. ………………. – 1564 – Česká konfese 3. …………….. – 1609 - …………………….. 4. …………… – 1612 – Vídeň opět hlavním městem

Použité zdroje Veškeré texty jsou dílem autora prezentace. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soubor:Hans Bocksberger der Aeltere 001. jpg Soubor:Hans Bocksberger der Aeltere 001.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hans_Bocksberger_der_Aeltere_001.jpg>. Soubor:Maximilian II HRR MATEO.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maximilian_II_HRR_MATEO.jpg>. Soubor:Hans von Aachen 003.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hans_von_Aachen_003.jpg>. Soubor:Lucas van Valckenborch 003.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lucas_van_Valckenborch_003.jpg>. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.