KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Advertisements

KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Molekulová fyzika a termika
Vedení elektrického proudu v látkách
povrchů a koloidních soustav
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Částicová stavba látek
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Difúze. Brownův pohyb. Vypracoval: Lukáš Karlík
„Svět se skládá z atomů“
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Molekulová fyzika 3. prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Elektrárny 1 Přednáška č.4 Pracovní látka TE (TO)
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Molekulová fyzika 2. prezentace „Teplota“.
Mechanika a kontinuum NAFY001
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Soustava částic a tuhé těleso
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vzájemné silové působení částic
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Fyzika 2.E 4. hodina.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Povrchová vrstva kapalin
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Molekulová fyzika Sytá pára.
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
Transkript prezentace:

KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK

Ačkoli látky navenek vypadají spojitě, mají svou vnitřní strukturu. Koncem 19. století vznikla kinetická teorie stavby látek. Molekulová fyzika studuje vlastnosti látek s použitím kinetické teorie stavby látek. Vychází z vnitřní struktury látek a jejich vlastnosti vysvětluje jako důsledek pohybu a vzájemného působení částic.

Tři poznatky kinetické teorie stavby látek 1. Látka jakéhokoli skupenství se skládá z částic (molekul, atomů nebo iontů). Důkaz: Křemík pod mikroskopem Prostor, již těleso z dané látky zabírá, není těmito částice- mi beze zbytku vyplněn. Látka má nespojitou (diskrétní) strukturu.

Tři poznatky kinetické teorie stavby látek 2. Částice v látce se neustále neuspořádaně pohybují. Pohyb molekul plynu při nižší teplotě Pohyb molekul plynu při vyšší teplotě Tepelný pohyb je pohyb částic rychlostmi různých směrů a velikostí.

Tři poznatky kinetické teorie stavby látek 2. Částice v látce se neustále neuspořádaně pohybují. Důkaz: Difuze - samovolné pronikání částic jedné látky mezi částice druhé látky.

Tři poznatky kinetické teorie stavby látek 2. Částice v látce se neustále neuspořádaně pohybují. Důkaz: Tlak plynu - srážky molekul plynu s molekulami vnitřních stěn nádoby.

Tři poznatky kinetické teorie stavby látek 2. Částice v látce se neustále neuspořádaně pohybují. Důkaz: t = 20 s 10 20 30 40 50 mm Nepravidelný neustálý pohyb Brownovy částice.

Tři poznatky kinetické teorie stavby látek 3. Částice na sebe navzájem působí současně přitažlivými a odpudivými silami. Důkaz: Kmitavý pohyb atomů v molekule.

Graf závislosti velikosti sil působících mezi částicemi na jejich vzdálenosti r k1 - závislost velikosti odpudivé síly na vzdálenosti. k2 - závislost velikosti přitažlivé síly na vzdálenosti.

Graf závislosti velikosti sil působících mezi částicemi na jejich vzdálenosti r k - závislost velikosti výsledné síly na vzájemné vzdálenosti.

Graf závislosti velikosti sil působících mezi částicemi na jejich vzdálenosti r Jsou-li částice ve vzdálenosti ro, jsou v rovnovážné poloze. Výsledná síla působící mezi částicemi je nulová.

Graf závislosti velikosti sil působících mezi částicemi na jejich vzdálenosti r Jsou-li částice ve vzdálenosti menší než ro, výsledná síla působící mezi částicemi je odpudivá.

Graf závislosti velikosti sil působících mezi částicemi na jejich vzdálenosti r Jsou-li částice ve vzdálenosti větší než ro, výsledná síla působící mezi částicemi je přitažlivá.

Graf závislosti velikosti sil působících mezi částicemi na jejich vzdálenosti r S rostoucím r se přitažlivá síla rychle zmenšuje. Na kaž- dou částici působí pouze silová pole sousedních částic.

Model plynné látky - molekuly plynu se skládají z atomů, - střední vzdálenosti molekul za normálních podmínek v porovnání s rozměry molekul jsou velké, - molekuly se neustále chaoticky pohybují, - změna rychlosti nastává srážkami molekul s jinými molekulami, - mezi srážkami se molekuly pohybují přibližně rovnoměrně přímočaře,

Model plynné látky Pohyb víceatomových molekul posuvný rotační kmitavý Celkovou energii soustavy molekul tvoří energie kinetická posuvného, rotačního a kmitavého pohybu.

Model plynné látky Pohyb víceatomových molekul posuvný + rotační + kmitavý Celkovou energii soustavy molekul tvoří energie kinetická posuvného, rotačního a kmitavého pohybu.

Model pevné látky - většina látek má částice pravidelně uspořádané, - přitažlivé síly mezi částicemi způsobují stálý tvar a objem těles z pevné látky, - částice kmitají kolem rovnovážných poloh, - potenciální energie soustavy molekul je větší než celková kinetická energie částic.

Model kapalné látky - kapaliny se vyznačují jistou uspořádaností, ale pouze na krátkou vzdálenost, - poloha molekuly kapaliny se s časem mění; čím je teplota kapaliny vyšší, tím se mění častěji, - přeskoky molekul při působení vnější síly na kapalinu jsou převážně ve směru působící síly, Proto je kapalina tekutá a nezachovává si svůj tvar. - potenciální energie soustavy molekul je porovnatelná s jejich celkovou kinetickou energii.

Test 1 Podle kinetické teorie stavby látek a) látka jakéhokoli skupenství se skládá z částic - molekul, atomů nebo iontů, b) částice v látce se pohybují, jejich pohyb je neustálý a neuspořádaný (chaotický), c) částice na sebe navzájem působí přitažlivými nebo odpudivými silami, d) částice na sebe navzájem působí přitažlivými a současně odpudivými silami. 1

Test 2 Mezi důkazy neustálého pohybu částic v látce patří: a) tlak plynu, b) Brownův pohyb, c) teplota plynu, d) difuze. 2

Test 3 Jestliže jsou dvě částice navzájem v rovnovážné poloze: a) výsledná působící síla mezi částicemi je přitažlivá, b) výsledná působící síla mezi částicemi je odpudivá, c) výsledná působící síla mezi částicemi je nulová, d) přitažlivá a odpudivá síla působící mezi částicemi jsou stejně velké. 3

Test 4 Jestliže jsou dvě částice blíž než v rovnovážné poloze: a) výsledná působící síla mezi částicemi je přitažlivá, b) výsledná působící síla mezi částicemi je odpudivá, c) výsledná působící síla mezi částicemi je nulová, d) přitažlivá a odpudivá síla působící mezi částicemi jsou stejně velké. 4

Test 5 Jestliže jsou dvě částice ve vzdálenosti větší než v rovnovážné poloze: a) výsledná působící síla mezi částicemi je přitažlivá, b) výsledná působící síla mezi částicemi je odpudivá, c) výsledná působící síla mezi částicemi je nulová, d) přitažlivá a odpudivá síla působící mezi částicemi jsou stejně velké. 5

Test 6 Pro energii částic v plynné látce platí: a) potenciální energie soustavy molekul je vždy menší než jejich celková kinetická energie, b) potenciální energie soustavy molekul je vždy větší c) potenciální energie soustavy molekul je porovnatelná s celkovou kinetickou energii, d) celková energie soustavy molekul je zanedbatelná. 6

Test 7 Pro energii částic v kapalné látce platí: potenciální energie soustavy molekul je vždy menší než jejich celková kinetická energie, b) potenciální energie soustavy molekul je vždy větší c) potenciální energie soustavy molekul je srovnatelná s celkovou kinetickou energii, d) celková energie soustavy molekul je zanedbatelná. 7

Test 8 Pro energii částic v pevné látce platí: potenciální energie soustavy molekul je vždy menší než jejich celková kinetická energie, b) potenciální energie soustavy molekul je vždy větší c) potenciální energie soustavy molekul je srovnatelná s celkovou kinetickou energii, d) celková energie soustavy molekul je zanedbatelná. 8