DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
Polární záře.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Barva těles (Učebnice strana 178 – 181)
Světelné jevy Optika II..
OPTIKA.
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Digitální učební materiál
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Paprsková optika hanah.
Digitální učební materiál
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
Aneta Trkalová Petra Košárková
FY_085_Světelné jevy_ Měření světla
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Mikroskopické techniky
SVĚTELNÉ JEVY ROZKLAD SVĚTLA VY_32_INOVACE_16 - ROZKLAD SVĚTLA.
Rozklad světla optickým hranolem, barvy
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Rozklad světla optickým hranolem
Barevné modely Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek. informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web16 Označení materiálu web16_barvy.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Rozklad světla optickým hranolem
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Barevné modely Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osnova 1 Úvodní snímek 2 Fotogalerie 3 Barvy 4 Délka 5 Kdy vychází
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_07_Disperze světla Autor Mgr. Zuzana Pavlasová Tematický okruh Světelné jevy Ročník sekunda (7. ročník ZŠ) Datum tvorby říjen 2012 Anotace Práce seznamuje studenty s rozkladem světla a barevným spektrem. Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny možnosti využití: promítání, práce studentů u PC

Disperze světla (rozklad) Disperzí světla označujeme jevy vznikající v důsledku závislosti rychlosti šíření světla v prostředí na jeho frekvenci. Disperze způsobuje, že světlo různých barev (různých frekvencí) se šíří různou rychlostí a láme se tak pod různými úhly.

Disperze světla (rozklad) KALKI. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Light_dispersion_conceptual_waves.gif

Disperze světla (rozklad) Bílé světlo přicházející k nám ze Slunce tak lze rozložit na jednotlivé barevné složky (tzv. monochromatické barvy). Takto vzniklé barevné spektrum označujeme jako hranolové spektrum. Nejvíce se láme světlo fialové barvy, nejméně světlo červené.

Disperze světla (rozklad) V barevném spektru jsou zastoupeny všechny barvy monochromatického světla v pořadí – fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená. GRINGER. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linear_visible_spectrum.svg

Duha Stejným způsobem vzniká duha. WING-CHI POON. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WhereRainbowRises.jpg

Duha Světlo se v tomto případě láme na kapkách vody ve vzduchu (při dešti, ve vodní tříšti vodopádů apod.). Stejně tak se může světlo lámat na drobných krystalcích ledu (halové jevy). Duhu vidíme pouze v případě, díváme-li se pod vhodným úhlem. Duha je tím výraznější, čím větší jsou kapky. Barevně je uspořádána tak, že vnitřní okraj je fialový, vnější červený. http://lluccinnkyy.blog.cz/0805/co-je-a-jak-vznika-duha

Duha Duha vzniká nejenom lomem světla, ale i vnitřním odrazem světla uvnitř jednotlivých kapek. Někdy proto můžeme vidět tzv. sekundární duhu. Je na obloze méně jasná, umístěná nad primární duhou a má obrácené pořadí barev.

Duha LEONARDOWEISS. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Double-Rainbow.jpg

Duha Někdy je možné vidět tzv. převrácenou duhu – vzniká nejčastěji v oblastech kolem pólů, v našich zeměpisných šířkách je tento úkaz poměrně vzácný. http://zpravy.idnes.cz/oblohu-v-alabame-ozdobila-obracena-duha-jev-se-objevuje-i-v-cesku-pwj-/zahranicni.aspx?c=A091201_133846_vedatech_taj

Skládání barev Jelikož lze bílé světlo rozložit na jednotlivé monochromatické složky, je možný i postup obrácený – složením základních barev (červené, modré a zelené) vznikne bílé světlo.

Skládání barev QUARK67. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AdditiveColorMixiing.svg

Skládání barev Tomuto způsobu skládání barev se říká aditivní – je běžné pro skládání světla – jednotlivé složky zvyšují intenzitu výsledné barvy. Opakem je subtraktivní skládání barev – složením všech tří základních barev (žlutá, azurová, tyrkysová) vzniká černá barva – je běžné při skládání pigmentových barev, nebo barevných filtrů – jednotlivé složky snižují intenzitu výsledné barvy.

Skládání barev QUARK67. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Synthese-.svg

Zdroje: KALKI. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Light_dispersion_conceptual_waves.gif GRINGER. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linear_visible_spectrum.svg WING-CHI POON. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WhereRainbowRises.jpg http://lluccinnkyy.blog.cz/0805/co-je-a-jak-vznika-duha LEONARDOWEISS. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Double-Rainbow.jpg http://zpravy.idnes.cz/oblohu-v-alabame-ozdobila-obracena-duha-jev-se-objevuje-i-v-cesku-pwj-/zahranicni.aspx?c=A091201_133846_vedatech_taj QUARK67. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AdditiveColorMixiing.svg QUARK67. wikimedia [online]. [cit. 23.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Synthese-.svg Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.