VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Advertisements

Pohybová soustava Soustava svalová
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Opěrná soustava Úvod.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Opakování opěrná soustava
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
Opěrná (kosterní) soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Svalová (pohybová) soustava
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Opěrná (kosterní) soustava
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Soustava pohybová - svalstvo
Stavba kosti.
Soustava pohybová – SVALOVÁ
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Lidské tělo - kostra.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Opěrná soustava.
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
SVALSTVO LIDSKÉHO TĚLA
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Kosterní soustava.
Klouby, kosti - opakování
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava

POPIS • č.4 - na tomto snímku je vysvětlen růst a vývoj kostí, vhodné pro výklad učitele • č.5 - na tomto snímku je vysvětleno složení a spojení kostí, vhodné pro výklad učitele • č.6 - podle nápovědy mají žáci za úkol najít odpověď, kterou napíší na řádky • č.7 - na tomto snímku je zobrazena lebka a názvy kostí, úkolem žáků je spojit název s kostí na obrázku • č.8 - na tomto snímku jsou vypsány rozdíly mezi horní a dolní končetinou, vhodné pro výklad učitele

č.9 - na tomto snímku je popsána stavba kosterniho svalu a poté vypsané doplňující věty k učivu, které žáci mají za úkol po výkladu učitele správně doplnit ● č.10 - na tomto snímku je popsána funkce kosterního svalu, vhodné pro výklad učitele ● č.11 - na tomto snímku jsou vypsány nejdůležitější kosterní svaly, vhodné pro výklad učitele ● č.12- na tomto snímku jsou vypsány nejdůležitější kosterní svaly, vhodné pro výklad učitele ● č.13 – na tomto snímku je úkol pro žáky přiřadit názvy svalů do skupin, kam patří ●

OPĚRNÁ SOUSTAVA STAVBA A VÝVOJ KOSTÍ Kosti Krátké např.: zápěstní Dlouhé např.: kosti končetin Ploché např.: kosti lebky Růst kostí: Vznik chrupavky (popř. vaziva) v prenatálním až kojeneckém období. Chrupavka se mění na kost, až zůstanou jen růstové chrupavky pod hlavicemi dlouhých kostí - díky nim roste kost do délky. Růstové chrupavky zkostnatí v +18 letech => ukončení růstu. Důležitý příjem vápníku a vitamínu D (při jeho nedostatku porucha kostnatění = křivice)

Spojení kostí: PEVNÁ POHYBLIVÁ Kloub Složení kostí: Látky organické: Pružná vlákna (bílkoviny) zajišťují pružnost a pevnost kosti Látky anorganické: Uhličitan vápenatý, fosfor zajišťují tvrdost kosti Ve stáří převládnou látky anorganické => kosti se snáze lámou -------------------------------------------------------------------------------- POHYBLIVÁ Kloub Spojení kostí: PEVNÁ Vazivem: Např.: Kosti na lebce Chrupavkou: Např.: Žebra s kostí hrudní, spona stydká na pánvi Srůstem: Např.: Kost křížová Kloubní pouzdro Kloubní chrupavka Kloubní tekutina Okostice

CO TO JE? Vazivová blána, která je hojně prokrvená a protkaná nervy. Rostou z ní kosti do šířky. --------------------- OKOSTNICE Červená: V mládí ve všech kostech, později jen v plochých a krátkých; tvorba krevních buněk Žlutá: Vzniká v dospělosti z červené ukládáním tuku (ztrácí schopnost krvetvorby) Šedá: Vzniká ve stáří vymizením tuku ze žluté. Schopnost krvetvorby se již neobnoví. --------------------- KOSTNÍ DŘEŇ --------------------- Roste z ní kost do délky RŮSTOVÁ CHRUPAVKA

SPOJ NÁZVY KOSTÍ S MÍSTEM NA LEBCE kost temenní kost týlní kosti spánkové kost lícní kosti čelní kosti nosní

Rozdíly mezi horní a dolní končetinou Funkce Uchopování –palec v opozici Pohyb, nosná funkce; palec v řadě s ostatními prsty Kosti Útlejší Silnější Pohyblivost Vyšší Nižší Čéška Nemá obdobu Ano Počet zápěstních/ zánártních kůstek 8 7

Stavba kosterního svalu Vlákno = jedna buňka Vlákna jsou spojena řídkým vazivem do snopců Snopce jsou vazivem spojeny ve sval Sval dělíme na bříško a úpony Úpony jsou z …….. a bříško je tvořeno ……………………. Bříško je kryto …………………….. blánou povázkou (fascií) bříško Úpon (hlava) Úpon (ocas)

Funkce kosterního svalu Vyšleme nervový signál vylití vápníku do svalových vláken Díky přítomnosti vápníku se začínají spojovat bílkoviny ve vláknech (aktin a myozin) Svalová vlákna se smršťují Spotřebovávají se cukry a kyslík Při nedostatku kyslíku vzniká kyselina mléčná – sval bolí

Nejdůležitější kosterní svaly lidského těla SVALY KRKU -Zdvihač hlavy SVALY HLAVY - Mimické Vytvářejí výraz obličeje - Žvýkací SVALY HRUDNÍKU A BŘICHA - Velký prsní sval Pohyb h. končetin Dýchání - Přímý sval břišní Břišní lis - Bránice Odděluje dutinu hrudní od dutiny břišní Smích = křeč bránice SVALY ZAD Trapézový Široký sval zádový

Nejdůležitější kosterní svaly lidského těla Svaly horní končetiny - Deltový Na rameni - Dvojhlavý sval pažní (biceps) - Trojhlavý sval pažní Svaly dolní končetiny - Velký sval hýžďový - Čtyřhlavý sval stehenní - Dvojhlavý sval stehenní - Krejčovský sval

Doplň kosterní svaly lidského těla Svaly dolní končetiny Svaly horní končetiny Krejčovský sval deltový dvouhlavý sval pažní velký sval hýžďový dvojhlavý sval stehenní trojhlavý sval pažní

ZDROJE 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6. DVOŘÁKOVÁ, E. Zdravověda pro odborná učiliště 1. ročník. 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6. ● KROULÍKOVÁ, J. a KROULÍK. Přírodopis pro 8. ročník zvláštní školy: (pracovní sešit). 3. vyd. Praha: Septima, 2001, 56 s. ISBN 80-7216-155-5. ● KROULÍKOVÁ, J, KROULÍK, J. Přírodopis 8. 3. vyd. Praha: Septima, 2004, 96 s. ISBN 80-7216-204-7. ● http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Gray188.png ● Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Kolstrunková.