Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_27. What colour is it? VY_32_INOVACE_27.
Advertisements

ICT 2- 3 – Melodie vzestupná, sestupná
ICT 2 – 3 – 14 Kánon Anotace: Prezentace slouží k realizaci písně a seznámení hudebním pojmem kánon. Prezentace obsahuje pracovní list,
ICT Realizace písně ve 2/4 taktu
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
ICT VL Evropa 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/40 Anotace Dávní Slované – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/47 Anotace Přemyslovské knížectví – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
ICT VL PRAVĚK II – 4.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Sámova říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/52 Anotace Za vlády Lucemburků – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.

Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/48 Anotace Přemyslovské království – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Lípa srdčitá Rozmanitost přírody. Lípa srdčitá Rozmanitost přírody.
Sloh - pohádky Hádej pohádku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní operace s úsečkami; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Stavba těla živočichů Savci
ANOTACE Šablona: ICT PRV ČAJZ Silnice Anotace: zásady bezpečného chování na silnici Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová Jazyk :Čeština Očekávaný výstup:
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ….
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
VY_32_INOVACE_09_Vyhledávání daných slabik v textu Autor:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Parní stroj VY_32_Inovace_09KR-3
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_23_USA v 50. a 60. letech 20. století.
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_32_ ZEMĚ.
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
Obvod obdélníku VY_32_Inovace_09KJ-1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_23_Poválečné uspořádání světa.
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn Prohlídka s popisem Hrad Helfštýn (zvaný také Helfštejn, německy Helfenstein) vznikl se vší pravděpodobností v poslední čtvrtině 13. století a jeho zakladatelem a prvním majitelem byl slezský šlechtic Friduš (Fridrich) z Linavy…

Další majitelé hradu Dalšími pány na Helfštýně byli Kravařové, Přemek Opavský, Kostkové z Postupic, Pernštejnové, Ludanicové, Bruntálští z Vrbna, Ditrichštejni. Nakonec se stal majitelem značně poničeného hradu stát. Zřícenina Helfštýna byla v 19. století hojně navštěvována a už krátce po polovině století byl podniknut první vážnější pokus o zpřístupnění hradu, avšak se soustavnějšími zajišťovacími pracemi se započalo až r.1911. Po druhé světové válce byl hrad zařazen jako významná památka do kategorie státních hradů. Byly provedeny poměrně rozsáhlé zajišťovací práce a v jejich rámci se uskutečnil systematičtější uměleckohistorický a archeologický průzkum objektu, který přispěl podstatným způsobem k objasnění jeho minulosti.

Ze spodu jsou vidět jen dvě věže.

Zde už máme vstup do hradu,…

…který tvoří mohutná brána.

Pohled ze vstupní brány

Strážní věž

Pohled na druhou věž

Vnitřní prostor hradeb

Velký vnitřní prostor nádvoří

Plánek hradu

V kterém uměleckém slohu byla vystavěna tato brána?

Chráněný vstup do dalšího nádvoří

Věž jako na rozhledně…

Mohutné ruiny novější části hradu

K čemu asi slouží tyhle komíny?

Každoročně slouží při setkání uměleckých kovářů Hefaiston

Co všechno je možné vykovat…

Mohutnost hradu je dodnes patrná

Hradby jsou místy silné až 8 metrů

Pohled na nejmladší palác

Z protějšího kopce prý při obléhání nepřátelé stříleli na hrad.

Použité zdroje Muzeum Komenského v Přerově: Hrad Helfštýn. [online]. [cit. 2011-01-11]. Dostupné z: http://www.helfstyn.cz/o-hradu-helfstyn/obecna-historie-helfstyna Archiv autora – fotografie pořízeny při návštěvě hradu 23. 7. 2010

Hrad Helfštýn Anotace : Prezentace, ktera může sloužit jako výkladové učivo o hradu Helfštýn Autor: Mgr. Jan Novotný Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: seznámení s podmínkami života ve středověku Speciální vzdělávací potřeby: interaktivní tabule Klíčová slova: středověké opevnění, Helfštýn Druh učebního materiálu: Prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 - 15 let