Politická ekonomie mezinárodního obchodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Mezinárodní obchod a obchodní politika
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Firma a jejich cíle.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
NEDOKONALÁ KONKURENCE
Teorie hospodářského růstu
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
A) Determinanty nabídky
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
Konkurence Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marketingové prostředí
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Dokonalá konkurence (DK)
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Mezinárodní obchod.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 4. Světová ekonomikaOPF2 Transfery I, VTP Tendence: Růst nákladů na výskum Technolgická mezera Interdependence.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
OE III – Mezinárodní ekonomie
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
Vnější hospodářská politika
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Standardní obchodní model
NEDOKONALÁ KONKURENCE
7. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY
1 IV. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Volný obchod – úvod úplně volný obchod – pár zemí (Hongkong) není dokonalý, ale lepší než jiné politiky.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
Teorie firmy. Důvody vzniku firmy Úspory z rozsahu Zdroje pro výrobu Řízení a organizace výroby.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Dokonalé a nedokonalé trhy TNH 1 – 3. seminář
Politická ekonomie mezinárodní obchodní politiky
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
9. Obchodní politika rozvojových zemí
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
Politická ekonomie mezinárodní obchodní politiky
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Transkript prezentace:

Politická ekonomie mezinárodního obchodu Mezinárodní politická ekonomie 2008

Merkantilismus První buržoazní teorie - 1500-1750 (Německo, Rakousko 1900) Hlavní zásady bohatství země je určeno množstvím drahých kovů v zemi bohatství se vytváří v obchodních vztazích cílem obchodu je aktivní obchodní bilance využívá protekcionismus, státní subvence a ochraná cla nulová hra Průvodní jevy státní monopoly cechy a velkostatky – absence tržní konkurence války a imperialismus Představitelé: Thomas Mun (GB – 1620), Jean Baptiste Colbert (FRA – 17st), Thomas Jefferson, Alexander Hamilton (USA) Historický kontext národní státy pokrok v dopravě a urbanizace – mezinárodní obchod, účetnictví zámořské objevy – příliv oběživa, nárůst peněžní zásoby raison d´état, reálpolitik, Hobbes, Machiavelli

Klasická ekonomie Adam Smith - 1776 Prvky klasické ekonomie merkantilistický systém je konspirací výrobců a obchodníků proti spotřebitelům rent seeking society nulová hra znemožňuje vytvořit komplexní ekonomickou teorii – není možné doporučit nic co by vedlo ke common good. Merkantilismus je nástrojem racionalizace konkrétních praktik spíše než hledáním nejlepších politik Potřeba hospodářského útisku – maximalizace produkce bez ohledu na spotřebu (dobový common sense?) Merkantilismus zaměňuje bohatství a peníze – nárůst peněžní zásoby znamená, že jsou všichni bohatší Prvky klasické ekonomie absolutní a komparativní výhoda David Hume (1740 – Pojednání o lidské přirozenosti): nemožnost konstantní aktivní obchodní bilance Laissez – faire: během 18. a 19.st. odbourávání omezení obchodu (Britské impérium, Francouzská revoluce)

Teorie obchodu klasické ekonomie Ricardo – klasická teorie komparativní výhody komparativní výhoda v určité komoditě na základě relativně vyšší efektivitě práce Heckscher – Ohlin model vybavenosti výrobními faktory Výhoda ve výrobním faktoru na základě jeho vyšší vybavenosti Smyslem ekonomické aktivity je zvýšit užitek spotřebitele a maximalizovat světové bohatství Smyslem exportu je platit za importy – nikoli zvyšovat politickou moc státu Vedlejší produkt je přelévání technologií, hospodářský rozvoj a světový mír Podporovat svobodný obchod se vyplatí i tehdy, pokud všechny ostatní země chrání své trhy – unilaterální liberalizace

Vnitroodborový obchod, oligopoly a úspory z rozsahu Většina obchodu v rámci odvětví Mezi zeměmi v nichž jsou obdobné ekonomické podmínky Největší objem obchodu je realizován mezi RE – jen obchod RE-RoE lze vysvětlit komparativní výhodou Tendence k vytváření přirozených oligopolů, které jsou nuceny (překonávají omezení poptávky na domácích trzích)

Modifikace klasické teorie Leontief paradox: USA má komparativní výhodu v zemědělství lidský kapitál, investice, know-how, úspory z rozsahu obrovský nárůst produktivity – absolutní výhoda Nové teorie obchodu: změna komparativní na kompetitivní výhodu (high-tech sektor) mnohdy arbitrátní rozhodnutí co se bude produkovat zaměření na technologie a taktika výnosů z rozsahu Obrovskou roli hrají vnitřní faktory: kvalita průmyslových politik politika vzdělání Vláda, právo, instituce Fenomén superkompetetivních trhů: několik silných firem v sektoru klíčem přežití je zisk podílu na trhu, nikoliv maximalizace zisku snaha o inovaci, sofistikovanost produkčního procesu, důraz na kvalitu – méně cenová konkurence Kompetitivní výhoda je produktem korporátních a vládních politik více než darem shůry

Politická relevance mezinárodního obchodu Proč vlády jednoduše neliberalizují obchod? Politika intervenuje politika nutí vlády obrátit logiku teorie obchodu – exporty jsou dobré a importy špatné zájmy domácích firem jsou intenzivně zastoupeny– zájmy spotřebitelů jsou přehlíženy ne celý průmysl získává z liberalizace, firmy s komparativní nevýhodou ztrácí Vlády se snaží otevírat cizí trhy aby jejich konkurenceschopné podniky zvýšily exporty zatímco chrání vlastní trhy aby chránili nekonkurenceschopné Liberalizace možná jen recipročně Schopnost dosáhnout dohody– problémem vynucení Vězňovo dilema – dominantní strategie: protekcionismus (WTO, opakovaná hra, tresty)

Cíle obchodní politiky Model výrobního faktoru Soupeření mezi výrobními faktory: práce a kapitál Změna OP: jeden faktor si polepší, druhý pohorší kapitál levný v US, práce drahá (vs Čína) - US budou vyvážet kapitálově náročné zboží a dovážet zboží náročné na práci jak klesá poptávka po US textilu, klesá výroba, omezení investic a výroby, propouštění ve stejné době výroba počítačů potřebuje lidi a kapitál– stahují ho z textilu nerovnováha mezi poměrem práce a kapitálu uvolněného z textilu a požadovaného počítači – cena kapitálu vzroste a cena práce klesne – (Čína naopak) hojný americký kapitál a hojná čínská práce si polepší - příjmy z výrobních faktorů v obou zemích se srovnají konvergence ceny výrobních faktorů – Stoper-Samuelson Theorem (1940s) Z toho vyplývají preference politik – vzácný faktor chce minimalizovat obchod, hojný faktor maximálně liberalizovat

Model (hospodářského) sektoru Obchodní politika je vedena konkurencí mezi odvětvími (d+k vs d+k) Problém je mobilita faktoru – nepřesouvají se snadno spjaty se sektorem v němž aktuálně jsou (specifické schopnosti, realokace, sociální faktory) Pokud jsou imobilní - obchod ovlivňuje příjmy obou faktorů v daném odvětví do US proudí čínský textil, dělníkům v US textilu klesají příjmy, ale klesají příjmy i vlastníkům kapitálu v textilu faktor užitý v textilu nemůže být převeden do počítačů - roste cena kapitálu i dělníků v počítačovém průmyslu počítače ale potřebují více faktorů - roste poptávka a cena Víme kdo tratí a kdo získává z obchodu práce a kapitál v kapitálově náročném a h-t průmyslu získávají z obchodu - „exportně-orinetované sektory“ textil, obuv – na pracovní sílu náročné sektory budou ztrácet – „sektory soupeřící s importy“ Problém kolektivní akce – reciproční liberalizace (EO + Cons vs IC) Omezení dané institucionálním uspořádáním (politické systémy)

Státocentrické přístupy Tvůrci politik intervenují do ekonomiky ve snaze sledovat cíle, které jsou nezávislé na domácích zájmových skupinách Taková intervence může zvýšit celkový společenský blahobyt Ochrana vznikajícícho průmyslu standardní ekonomický model: není problém pro výrobní faktory přesunout se jak velí CA (vláda pomáhá přesunu, ke kterému by stejně došlo) Protekcionismus odůvodněný: musí něco bránit přesunu za vyšší efektivitou nově vzniklé firmy nejsou od počátku efektivní -mohou být efektivní v dlouhém období economy of scale: firmy musí konkurovat okamžitě proti zavedeným konkurentům, kteří již dosáhly EOS –vláda může efektivně rezervovat domácí trh nové firmě –první drahé kusy prodá doma, pak EOS a může konkurovat Experience: efektivní produkce vyžaduje konkrétní schopnosti získatelné jen produkcí Síla státu Stupeň do jaké jsou tvůrci politik (volení i nevolení) nezávislí na tlaku zájmových skupin - centralizace, koordinace, omezené kanály Silné státy jednodušeji formulují dlouhodobé plány zahrnující národní zájem

Trendy a kontext Svobodný obchod historická výjimka Průmyslové politiky a infant industry: metoda pokus-omyl 21století Akceptace průmyslových politik a různého významu sektorů Ochrana citlivých odvětví – sociální faktor Růst vnitroodvětvového a vnitrofiremního obchodu Růst podílu služeb Srovnávání ekonomických struktur Obchodní systém Od 80 let pluralizace, regionalizace a bilateralizace Velmi silné politikum – zmenšuje se potenciál států vs zvyšuje se jejich aktivita