ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Ocel – složení, vlastnosti
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_02
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
1. Electrická oblouková pec 5 Hlavní kroky 1. Sázení 2. Tavení vsázky 3. Oxidační údobí 4. Redukční údobí a legování 5. Konečná deoxidace a odpich.
Železo Richard Horký.
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Základy chemických technologií 2009
CHEMIE ŽELEZO.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Tepelné zpracování v praxi
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Tato prezentace byla vytvořena
Výroba kovů.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Monika Šléglová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06B_20_Výroba oceli TEMA: Kovy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 17.2.2013

ANOTACE Materiál je určen pro studenty 2. ročníku 4letých a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, do předmětu Chemie, kapitola Kovy. Tento materiál slouží pro výklad učiva o výrobě oceli. První část prezentace je určena jako podpora výkladu učitele a je doplněna řadou ilustračních obrázků a internetovými odkazy na ně. Tato část může sloužit jako podklad zápisu do sešitu. Druhou část prezentace tvoří kontrolní otázky na prověření získaných znalostí. Řešení žáci doplňují do promítaného zadání na tabuli fixem, nebo pomocí světelného pera na interaktivní tabuli nebo písemně do sešitu. Otázky lze také použít ke zkoušení jednoho žáka, nebo jako kontrolní test pro celou třídu. Správné odpovědi se objevují postupně na kliknutí myši. Materiál je určen pro interaktivní výuku. Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.

VÝROBA OCELI

Co je to ocel? Ocel = slitina Fe + C (obsah C < 2,11% ) vyšší obsah C = litina surové Fe nemá vhodné fyzikální vlastnosti není kujné ani pružné → nutné zušlechťování Ocel = železo zušlechtěné zkujňováním princip: snižování obsahu uhlíku (Fe3C) a odstranění příměsí (Si, S, Mg, P)

Výroba oceli V konvertorech (od 19. st. dodnes) V siemens-martinských pecích (od 19. st do 60. let 20. st.) V elektrických pecích (od 20. st.)

1. Bessemerův konvertor Surové roztavené Fe + vhánění O2 zespodu → → oxidace C a nežádoucích příměsí (cca 15 min) FeC3 + O2 → 3Fe + CO2 původně - kyselá vyzdívka → nedokáže odstranit S a P zásaditá vyzdívka – Thomasův konvertor odstraní P a S dnes – kyslíkové konvertory - vhánění O2 seshora

1. Bessemerův konvertor [1]

2. siemens- martinská pec používá ohřev vzduchu → dosažení vyšších teplot pomalejší proces (24 hod) kvalitnější ocel vsádka až 500 tun

3. Elektrická oblouková pec požadované teploty je dosaženou elektrickým obloukem mezi C elektrodou a vsádkou potřebný O2 se dodává železným šrotem (Fe2O3, Fe(OH)3) šrot je hlavní částí vsádky, surové Fe je v menšině

3. Elektrická oblouková pec [2]

Vlastnosti oceli podle obsahu C do 1,4% C oceli měkké a tvárné nad 1,4% C oceli tvrdé a pružné ocel se odlévá do forem tzv. kokil odlitek = ingot [3]

Další zušlechťování ocelí Kalení - výrobek se zahřeje do žáru a prudce ochladí (ve vodě) - ocel tvrdá, ale křehká Popouštění - zakalená ocel se zahřeje (200-300°C) a pomalu se ochlazuje - odstraní se křehkost, ale ne tvrdost Legování - přísady dalších kovů (Ti, W, Cr, Ni, …) - zlepšují se mechanické vlastnosti oceli

Druhy ocelí dnes cca 2 500 druhů dělení podle složení nebo podle použití příklady podle použití: konstrukční oceli – nelegovaná, stavebnictví nástrojové oceli – středně až vysoce legované příměsi: Ni, Mo, W, Cr, V (podle použití) pružinové oceli – vyšší obsah C + Mn, Cr korozivzdorné oceli – běžné mají 18% Cr + 10% Ni

Zajímavost – damascénská ocel obsahuje dva druhy ocelí spojených překládáním a kovářským svařováním (něco jako listové těsto) výrobek spojuje vlastnosti obou, může být pružný i tvrdý obrázky: http://www.steelguru.com/uploads/reports/DS2-02-09-2008.jpg http://www.vikingsword.com/ethsword/shamshir/shamshii.jpg

Kontrolní otázky: Kdy mluvíme o oceli a kdy o litině? Ve kterém konvertoru je možné odstranit i fosfor a síru? Které legovací prvky znáte? Kterou vlastnost ocel získá zakalením? Ocel má < 2,1% C, litina více V Thomasově konvertoru se zásaditou vyzdívkou Kterou vlastnost ocel získá zakalením? Cr, Ni, Ti, W, V, (Mo, Si, …) tvrdost Kterou vlastnost ocel získá zakalením?

Kontrolní otázky: Co je popouštění oceli? Jakým způsobem se získává potřebný kyslík při zkujňování v obloukové peci? Co je podstatou výroby oceli? Odstranění křehkosti zakalené oceli zahřátím na nízkou teplotu a pomalým ochlazením. Přidáním železného šrotu. Snížení obsahu C pod 2% a odstranění příměsí kyslíkem.

citace Archiv autora http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/vyroba_zeleza.html Slide 7, obr. 1: NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit. 17.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bessemer_converter.jpg Slide 10, obr. 2: STOUGHTON, Dean Bradley. Wikipedia [online]. [cit. 17.2.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Heroult_refining_furnace_Transversal_view_Stoughton.PNG Slide 11, obr. 3: NOSKO, Eugen. Wikipedia [online]. [cit. 17.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fotothek_df_n-34_0000253_Metallurge_f%C3%BCr_H%C3%BCttentechnik.jpg