Důsledky základních postulátů STR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Advertisements

Speciální teorie relativity (STR)
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Volný pád – Free fall - je pohyb tělesa o hmotnosti m v homogenním gravitačním poli, při kterém počáteční rychlost tělesa je nulová a kromě gravitační.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
POHYB TĚLES PROTI SOBĚ – STEJNÁ DOBA Slovní úloha o pohybu I.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Rovnice ve slovních úlohách II.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
POHYB.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Optický kabel (fiber optic cable)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
VZNIK SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Obecná teorie relativity
Podstata STR U3V Jan Obdržálek T14:00 FyM
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Grafické znázornění prostoru a času
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
(a s Coriolisovou silou)
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Speciální teorie relativity
Ústav částicové a jaderné fyziky
Relativita názorně mix Jan Obdržálek T14:00 FyM
8 – STR (graficky) FyM Jan Obdržálek T12:20:00,000
Mechanika a kontinuum NAFY001
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
ČAS NA ZEMI.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Světelné jevy -shrnutí
V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ
Fyzika elektronového obalu
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Relativistická dynamika
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
F-Pn-P071-Michelsonuv_pokus
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Obecná teorie relativity
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Speciální teorie relativity
Měření tíhového zrychlení
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Transkript prezentace:

Důsledky základních postulátů STR Alena Cahová upravil Mgr. Jaromír Osčádal

Teorie relativity Je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem: speciální teorie relativity (STR), obecné teorie relativity (OTR). Umožnila pochopit význam některých přírodních zákonitostí při rychlostech srovnatelných s rychlostí světla. Relativistická fyzika studuje jevy probíhající při vysokých rychlostech. Patří mezi nejzákladnější (a nejúspěšnější) teorie moderní fyziky.

Základní postuláty Einsteinův princip relativity Žádným pokusem nelze zjistit, zda se těleso pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem nebo je v klidu. (Ve všech inerciálních soustavách platí stejné fyzikální zákony.)‏ Einsteinův princip stálé rychlosti světla Ve všech inerciálních soustavách má rychlost světla ve vakuu stejnou velikost, nezávisí na vzájemném pohybu zdroje a pozorovatele a je ve všech směrech stejná.

Relativnost současnosti Pojem současnosti dvou událostí je dodnes v běžném životě chápán intuitivně, stejně jako v předrelativistické fyzice. Einsteinova definice současnosti dvou událostí: Dvě nesoumístné události ve dvou různých bodech A, B jsou současné, jestliže světelné paprsky vyslané z těchto bodů v okamžiku vzniku obou událostí dorazí do bodu P stejně vzdáleného od obou bodů A a B současně.

Současnost je relativní Světlo dorazilo do obou oken součastně. pozorovatel ve vagónu

Současnost je relativní pozorovatel mimo vagón Z pohledu tohoto pozorovatele nejprve dorazilo světlo do zadního okna (t1), a pak do předního okna (t2). t2>t1 t1 t1 t2>t1

Relativnost současnosti Pro dvě události A, B, které probíhají v jednou okamžiku v soustavě S platí: Časový rozdíl mezi oběma událostmi naměřený pozorovatelem v soustavě S’: Δt’ = 0, je-li Δx = 0 Dvě události současné v jedné vztažné soustavě, nemusí být současné při pohledu z jiné vztažné soustavy.

Soumístnost je také relativní!

Čas mezi dvěma událostmi v S’ Světelné hodiny = dvě rovnoběžná zrcadla umístěná ve vzdálenosti l0 mezi nimi kmitá světelný paprsek t0 - doba, za kterou světlo urazí dráhu od jednoho zrcadla k druhému a zpět l0

Čas mezi dvěma událostmi v S Světelné hodiny necháme pohybovat rychlostí v→c (soustava S’)‏ t - doba, za kterou světlo urazí dráhu od jednoho zrcadla k druhému a zpět pro pozorovatele vně soustavy l0 v

v l0

V soustavě se zrcadly (S’) trvá událost dobu t0 V soustavě S vůči které se pohybuje S’ rychlostí vc trvá událost dobu t l0 l0

Dilatace času V pohybující soustavě plyne čas pomaleji. Při seřízení hodinek na začátku pokusu hodinky v S’ukazují menší čas než v S. Dilatace času byla experimentálně ověřena např. detekcí mionů v atmosféře.

Kontrakce délky Položme nyní naše hodiny ve směru pohybu. Pro dobu kmitu v S’ platí: V S se hodiny pohybují a pro dobu kmitu platí: ∆t=t1+t2 (t1=doba prvního odrazu, t2= doba druhého odrazu)‏ l0 l

Kontrakce délky Dostáváme tyto rovnice: =>předměty se v pohybující soustavě zkracují

Hmotnost tělesa v STR V pohybující se soustavě mají předměty větší hmotnost než v soustavě v klidu

Paradox dvojčat

Závislost koeficientu  na rychlosti soustavy