Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text
Světelné jevy Zrcadla kulová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy a jejich využití
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Světlo.
Vypuklé kulové zrcadlo
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Vypuklé zrcadlo - popis
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zobrazení zrcadlem dutým.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 12/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.9.A_16_svetlo_odraz_svetla_kulova_zrcada Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují.

Podstata světla: světlo jsou elektromagnetické vlny o vlnových délkách 400 nm až 750 nm největší vlnovou délku má červené světlo, nejmenší fialové světlo světlo se ve vakuu šíří rychlostí 300 000 km/s ve stejnorodém prostředí se šíří přímočaře za neprůsvitnou překážkou se vytváří stín

Zdroje světla: zdrojem světla jsou rozžhavená tělesa (Slunce, oheň, plamen svíčky, rozžhavené vlákno žárovky atd.) existují i zdroje tzv. studeného světla (zářivka, laser)

Odraz světla na rovinné ploše: Paprsek se odráží pod stejně velkým úhlem, pod jakým dopadl a zůstává v rovině dopadu. Odražené paprsky jsou rovnoběžné.

Odraz světla na nerovinné ploše: Odražené paprsky se rozbíhají, jsou rozptýlené.

Obraz v rovinném zrcadle: zdánlivý, stejně velký jako zobrazovaný předmět, stranově převrácený

Zobrazení vypuklým zrcadlem: Ve vypuklém kulovém zrcadle vzniká ZDÁNLIVÝ, PŘÍMÝ ZMENŠENÝ OBRAZ předmětu.

Zobrazení dutým zrcadlem: Vlastnosti obrazu, který vzniká v dutém zrcadle, závisejí na vzdálenosti předmětu od zrcadla!!!

Zrcadla v praxi: Vědecké centrum v Paříži (La Villette)

Otázky a úkoly: 1) Uveď několik příkladů použití zrcadel.

Odpověď na otázku č. 1: Zpětná zrcátka v dopravních prostředcích, Reflektory automobilů, Část bezpečnostních systémů, Na kontrolu částí těla, u kterých je těžké nebo nemožné vidět je přímo, např. krk, ústa, oči atd. , Kontroluje fyzický vzhled nebo různé činnosti jako holení, stříhání vlasů atd., V mnoha optických přístrojích (dalekohled, fotoaparát , kamera atd.)

Odpověz na otázku: 2) Jaké body a jaké vzdálenosti jsou na optické ose u kulových zrcadel? Optickou osu narýsuj a popiš.

Odpověď na otázku č. 2: S: střed křivosti F: ohnisko V: vrchol zrcadla r: poloměr křivosti f: ohnisková vzdálenost

Vyber správnou odpověď: 3) Je měsíc zdrojem světla? Měsíc je pouze nočním zdrojem světla. Měsíc je zdrojem světla. Měsíc není zdrojem světla, pouze se na nich odráží část světla.

Odpověz na další otázky: 4) Uveď několik příkladů zdrojů včetně zdrojů „studeného světla“. 5) Navrhni pokus, kterým dokážeš, že světlo se ve stejnorodém prostředí šíří přímočaře.

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-193-2. galerie office www.office.microsoft.com http://www.3zscheb.unas.cz/e-learning/fyzika%20web/odraz%20svetla/odraz_2.jpg [cit. 2011-12-16] http://optika.kuratkoo.net/images/obr_025_m.jpg [cit. 2011-12-16] http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/04_zrcadla/04_zrcadla_soubory/image004.jpg [cit. 2011-12-16] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Mirror.jpg/220px-Mirror.jpg [cit. 2011- 12-16] http://fyzika.gbn.cz/phprs/image/fyzika/optika/vypukle_obraz.jpg [cit. 2011-12-16] http://www.sbirkaprikladu.cz/userfiles/8/image/e30_obr.jpg [cit. 2011-12-16] http://fyzika.jreichl.com/data_multimedia/%5B+%5DOPTIKA/zobrazeni_kulovym_zrcadlem/ruzna_zrcadla/ zrcadlo_130.jpg [cit. 2011-12-16] http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/04_zrcadla/04_zrcadla_soubory/image037.jpg [cit. 2011-12-16] http://img.geocaching.com/cache/284b15b2-eda1-4660-be8c-3596b2bf1d97.jpg [cit. 2011-12-16] http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_2405.gif [cit. 2011-12-16] http://www.3zscheb.unas.cz/e-learning/fyzika%20web/primocare%20sireni%20svetla/stin_1.gif [cit. 2011-12-16] http://polar-peza.euweb.cz/img/2_1.jpg [cit. 2011-12-16]

Metodika prezentace: Žáci navazují na učivo 7. ročníku. Žáci vysvětlují podstatu světla, vlastnosti světla. Žáci vyjmenují světelné zdroje. Žáci vědí proč vidíme i tělesa, která nejsou zdroji světla, např. Měsíc, vodní hladinu nebo sklenici. Žáci si zopakují zákon odrazu. Vysvětlení odrazu světla na rovinné ploše a nerovinném prostředí. Rovinné zrcadlo a obraz v rovinném zrcadle. Kulová zrcadla a odraz světelných paprsků. Žáci narýsují optickou osu, kterou popíšou a vysvětlí rozdíl v obrazu vzniklém v dutém a vypuklém zrcadle. Žáci dokážou vyjmenovat, kde se setkali s kulovými zrcadli v praktickém životě.