Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Sulfidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_51.
Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kovy Chemie 8. třída.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Systematická mineralogie Sulfidy
PaedDr. Ivana Töpferová
SULFIDY Ec.
nejdůležitější minerály
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Klára Hamšlágerová sexta A
Karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny - jsou deriváty uhlovodíku, které mají ve své molekule karboxylovou skupinu - COOH.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Minerály Sulfidy.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování kovy a nekovy Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace:Opakovací.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Sulfidy Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OXIDY – sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru
SULFIDY.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Stejskalová Hana
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření 15.11.2011 Datum ověření ve výuce 9.2.2012 Ročník 8. ročník Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Téma Anorganická chemie Název výukového materiálu Sulfidy Identifikátor VY_32_INOVACE_CH18 Klíčová slova sulfid, název, vzorec Anotace Prezentace je určena k procvičování sulfidů.

SULFIDY

Golfové míče bohů Vršanské nebo také bílinské koule lze najít v lomu Vršany u Mostu. Údajně je nelze rozbít ani rozříznout, samy se otáčejí a jsou z tajuplného zlatavého kovu. Objevily se názory, že jsou mimozemského původu a vyzařují jakousi záhadnou energii. Skutečnost je však prostá – jedná se o útvary zcela pozemské, které obsahují jeden důležitý sulfid.

Název „golfové míče bohů“ vymyslel pro bílinské koule Erich von Däniken. Víte, jakou tématikou se tento spisovatel a fantasta zabývá? Zdroj obrázků: Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006. str. 88

Názvy sulfidů sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, obvykle kovem či polokovem názvosloví sulfidů je velice podobné jako názvosloví oxidů síra má v sulfidech oxidační číslo –II, stejně jako kyslík v oxidech

všechna pravidla pro určení oxidačních čísel prvků, pro tvorbu chemických vzorců a chemických názvů u oxidů platí i pro sulfidy Zdroj obrázků: Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006. str. 88

Sulfidy v přírodě vytvářejí nerosty, které jsou velmi významnými surovinami pro výrobu různých kovů. a) sulfid olovnatý (galenit) je nápadně těžký šedý nerost s namodralým odstínem a kovovým leskem. Je hlavní rudou pro výrobu olova. Zdroj obrázku: Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006. str. 89 Uveďte, kde všude se můžete setkat s olovem. Kde se v praxi používá?

b) sulfid zinečnatý (sfalerit) je hnědý, žlutý, šedavě až modravě černý, vzácně i červený nerost s vysokým leskem. Je hlavní rudou pro výrobu zinku. Používá se k výrobě luminoforů. To jsou látky, které pohlcují určité druhy záření a jsou schopny ho postupně opět vydávat ve formě světla. Zdroj obrázku: Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006. str. 89 K jakým účelům se pozinkovaný plech používá?

c) tajemným nerostem, který tvoří součást bílinských koulí zmiňovaných v úvodu kapitoly, je pyrit. Je to křehký nerost zlatavé barvy s kovovým leskem. Pyrit se dříve používal k výrobě kyseliny sírové, dnes slouží jako jedna z železných rud pro výrobu železa. Zdroj obrázku: Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006. str. 89

Úkoly utvořte vzorce sulfidů, se kterými jsme se seznámili – sulfidu olovnatého a zinečnatého jak se využívá olova na pracovištích, kde jsou rentgenová či radioaktivní zařízení (např. ve zdravotnictví)? zjistěte, který kov tvoří spolu se zinkem slitinu mosaz v encyklopedii nebo na internetu vyhledejte starší názvy galenitu, sfaleritu a pyritu

Zdroje Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006.