Renesance Dějepis 7.ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
RENESANCE a humanismus
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Renesance.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Románský sloh.
RENESANCE A HUMANISMUS
Gotická kultura.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gotická kultura.
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS
Kultura na počátku novověku
Renesance.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Renesance a humanismus
Česká renesance Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
RENESANCE.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
RENESANCE - pokračování
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Renesance Název sady: Pozdní středověk a počátky novověku.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
14. – 16. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona: III/2 Pořadové číslo : 1.3 Renesance a humanismus Autor : Mgr. Soňa Blažková Škola : Základní.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Šablona III/2 EVROPA NA PRAHU NOVOVĚKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Literatura období humanismu a renesance
Gotika Bolfíková Nikola.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_RENESANCE Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Marcela Kaderová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Italská renesance a humanismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Renesance a humanismus
Architektonické směry
Husitské osobnosti Dějepis – 7. ročník.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Druh učebního materiálu
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Renesance Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Transkript prezentace:

Renesance Dějepis 7.ročník

Renesance Renesance vznikla v Itálii ve 14. století. Inspirovala se v antice. Doplň na časovou přímku předchozí dva umělecké slohy a dobu jejich vzniku 11.stol. 2.pol. 12.stol. 14.stol. Románský sloh Gotika Renesance

Práce s mapou Vezmi si žlutou a modrou pastelku. Nakresli dvě cesty. První cesta (kresli žlutou pastelkou) začíná ve státě, ve kterém se renesance zrodila. Pokračuje do státu, jehož renesanční osobností je Francois Villon a končí ve státě, ve kterém žil autor dramat Romeo a Julie. Druhá cesta (kresli modrou pastelkou) začíná taktéž v zemi, kde se renesance zrodila, ale pokračuje do země na Pyrenejským poloostrově, zemi býčích zápasů a koridy. Za kolébku renesance je považován stát na jihu Evropy připomínající botu, který?

Práce s mapou 1. cesta 2. cesta Anglie Španělsko Francie Itálie Itálie

Renesance - znovuzrození Renesance obrací svůj zájem k člověku. Renesanční architektura přejímá z řecké i římské architektury sloupy, arkády a klenby. Objevují se tapiserie (tkané nástěnné koberce), táflování (obkládání stěn i stropů dřevěnými deskami s reliéfy) Českou renesanci poznáme podle sgrafit, arkád, výzdoby portálů.

Fresky Freska je nástěná malba zhotovená na vlhké omítce. Název freska pochází z italského al fresco („na čerstvo“)

Sgrafita Sgrafito je nástěnná technika, která vznikla a prodělala největší rozkvět v období renesance. Touto technikou byla dekorována vnější fasáda renesančních budov, ale používalo se jí i v interiéru.

Arkády Arkády = řada oblouků (minimálně dva) oddělených sloupy či pilíři.

Významné renesanční stavby v Čechách a na Moravě Zámek Litomyšl

Renesanční stavby Zámek Třeboň

Renesanční stavby Zámek Jindřichův Hradec

Fresky, sgrafita, arkády Doplň V předchozích snímcích jste viděli některé renesanční stavby na našem území. Dokázali byste přeložit a vysvětlit slovo renesance? Najdi charakteristické znaky renesanční architektury.   Znovuzrození Fresky, sgrafita, arkády

Renesanční malířství Leonardo da Vinci byl všestranná renesanční osobnost významný malíř,sochař, architekt, přírodovědec, hudebník, spisovatel, vynálezce a konstruktér. Dáma s hranostajem Autoportrét

Renesanční malířství Michelangelo Buonarroti byl umělec konce renesance, byl autorem fresek v Sixtinské kapli, kterou maloval nadvakrát a celkem 10 let. Na stěnách Sixtinské kaple jsou monumentální výjevy ze života Mojžíše a Ježíše.

Dějiny udatného českého národa http://www.ceskat elevize.cz/ivysilan i/10177109865- dejiny-udatneho- ceskeho- naroda/2085521162 30052-renesance/

Zdroje odkazů Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-01-01]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Palais_Clam-Gallas_(straircase_ceiling).JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Renaissance_house.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Breznice_PB_CZ_chateau_sgraffito_detail_605.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VeronaSanZenoMaggioreCloister.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eckert10.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Litomysl3.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jindřichův_Hradec-zámek.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tř_zámek_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leonardo_self.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lady_with_an_Ermine.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:God2-Sistine_Chapel.png Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)