Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Advertisements

Úvod do sociální politiky LS 2008/2009
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Aktuální problémy EU.
Svět po 1. sv. válce.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
AGENDA 21. Cíle Agendy 21 Rehabilitace pozic ODS ve společnosti Přesvědčení voličské většiny o cílech, programu a osobnostech strany Volební úspěch a.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani Stát versus kraje, ministři versus hejtmani Ing. Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje a předseda Asociace.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Problémy poválečného světa
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Hospodářská politika.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Systémy politických stran – základní klasifikace a typologie
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Základní otázky demokracie
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Český Krumlov listopadu Českokrumlovská mediální konference Budoucnost veřejnoprávních médií Regulace obsahu v digitální éře krátká úvaha.
Stranický euroskepticismus v zemích EU
Cíle HP čeho chceme dosáhnout?. Cíle HP Konsensuální dohoda všech subjektů? Základy hospodářské politiky – cíle HP Maximalizace společenského blahobytu.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Revoluce
Politika Pavel Šuranský.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Euroskepticismus Skandinávský euroskepticismu. Historické souvislosti Absence u první vlny integračního procesu Absence u první vlny integračního procesu.
Euroskepticismus Britský euroskepticismus. Společensko-politická situace Absence u první vlny integračního procesu Absence u první vlny integračního procesu.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Regionální politika RP ČR.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
aktuální problémy současného světa
Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Politický systém Rakouska
České země v Rakousku-Uhersku
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Americký internacionalismus. 1. Definice liberálního internacionalismu + liberální internacionalismus W. Wilsona 2. Imperialismus versus anti-imperialismus.
Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka. Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit.
JAKÉ JSOU ŠANCE EUROSKEPTICKYCH STRAN DOSTAT SE DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU? EVROPSKÝ „STRACH Z EVROPY“
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Osudové „historické“ osmičky
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
Funkce a podoba politických stran
Český euroskepticismus
Úvod, základní principy a cíle
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Zapomenutý volič a skryté nerovnosti
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Škola základ občanského života
Politické systémy zemí Střední Asie
Transkript prezentace:

Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina? Michal Vít (mvit@europeum.org) Praha, 24. 10. 2013

Společné znaky populistických stran „jde o lid“ Snaha o navrácení národní identity a ekonomického rozvoje Charismatický představitel Kombinace konzervativních hodnot (národ) a liberálních ekonomických přístupů; tématizování oblastí, ve kterých tradiční strany selhávají Vhodná záminka v podobě hospodářské krize Kritika multikulturalismu

Multikulturalismus jako hlavní viník Tématizování společného soužití kultur Návrat k tradičním hodnotám Snaha o nastolení konfliktní linie domácí politiky i v prostředí tradičně konsensuální společnosti Heterogenita jako předzvěst konfliktů? Měnící se vnímání multikulturalismu v evropském kontextu nebo vznik konfliktní společnosti?

Zdroj: Die rechte Antwort (Goodwin 2011)

Nizozemí Úspěch PVV ve volbách 2006, 2010, 2012 Volební neúspěch v oblastech toleratních oblastech, úspěch v místech výrazně vymezených oblastí (imigranti vs. Nizozemci) Korelace mezi ekonomickými problémy a nezaměstnaností vyšší podpora populistů Profil PVV: spíše single issue strana než propracovaný program Ochrana svobody slova a demokracie jako volební strategie Úspěch PVV v liberální a konsensuální společnsti

Německo Sbližování všech hlavních stran v problematice integrace a imigrace Zapracování společenských výzev do programů politických stran versus problematické úspěchy na místní úrovni Proč nedošlo doposud k tématizování problematiky imigrace? S rostoucím podílem imigrantů dojde ke vzniku nového populistického uskupení? Paradox AfD Srovnání s UK a Rakouskem

Zdroj: Die rechte Antwort (Goodwin 2011)

Teze do diskuze Doutnající konflikt nebo pouze změna prostředí politické soutěže? Ignorovat tyto strany nebo se zaměřit na jich kultivaci? Proč se PVV a FPÖ odmítají účastnit vlády Hledání tradičních demokratických hodnot u představitelů, kteří je zosobňují pouze vzdáleně – zodpovědnost tradičních stran za rozpad tradičního stranického uspořádání Jaké implikace má evropská debata o multi-kulti na české populistické strany? Kopírování modelu nebo nová témata?