Prevence metabolického syndromu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Poruchy metabolismu lipoproteinů
stravovací režim školáků
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Žena a sport.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
METABOLICKÝ KARDIOVASKULÁRNÍ SYNDROM
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Perorální antidiabetika v roce 2006
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
OBEZITA.
Arteriální hypertenze
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Systémová arteriální hypertenze
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
TUKY (LIPIDY).
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Principy zdravé výživy
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Číslo v digitálním archivu školy
Zelenina, … Dodatky, ….
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Prevence metabolického syndromu Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií Katedra podpory zdraví

Metabolický syndrom (MetSy) Vyskytuje se až u 25% dospělé populace a během života jím onemocní téměř všichni Také syndrom Inzulínové rezistence Obezita, hypertenze, DM 2.typu, dyslipoprotienémie – smrtící čtveřice – hledají se vzájemné vazby Hlavním důsledkem těchto onemocnění je ateroskleróza Nelze přesně určit příčinu a následek Ale platí souvislosti – čím vyšší obezita, tím vyšší výskyt cukrovky Dle Svačiny – ve středním věku tloustne ten, kdo má genetické předpoklady pro DM 2.typu

Definice MetSy 3 z 5 faktorů Obvod pasu u žen více než 88cm, a u mužů více než 102cm Některá doporučení jsou přísnější – dělí se podle etnik TK více než 130/85 mmHg Glykémie více než 6,0 mmol/l TAG více než 1,7 mmol/l HDL cholesterol méně než 1,25 u žen a pod 1,0 u mužů

Zpochybňování MetSy Soubor rizikových faktorů KVO Cílem je asi zacílit na terapii obezity Metsy chápán jako vyjádření metabolické poruchy Nejsou genetické předpoklady pro MetSy Jsou genetické předpoklady pro jednotlivé faktory Vyplývá z toho – MetSy je reakcí na vlivy životního prostředí – absence pohybu, přejídání, stres, kouření

Patogeneze Metsy Teorií je několik, složky mají vzájemnou vazbu Syndrom inzulínové rezistence Syndrom zvýšené sympatikotonie – souvisí s naladěním CNS a stresem, provází esenciální hypertenzi Androidní obezita – spojeno s apotozou tukových buněk, systémovým zánětem a změnou spektra stresových hormonů tukové tkáně Syndrom nízké porodní hmotnosti Syndrom systémového zánětu – zdrojem je tuková tkáň Nutrigenetické a nutrigenomické vlivy – může přímo regulovat expresi genů - nutrigenomika

Metabolický syndrom a stáří Vyskytuje se častěji ve stáří, ale s jiným spektrem komplikací Výskyt složek MetSy výrazně predikuje vznik DM II.typu Studie neprokázaly žádné kardiovaskulární riziko u osob nad 70 let, zůstává pouze riziko diabetu 2.typu U starších osob je vhodnější posuzovat riziko dle jednotlivých složek MetSy, nikoliv celkově Souvislost s Alzheimerovou chorobou – kombinace DM 2.typu s lehčí hypertenzí má vliv na vznik Zřejmě predikují obezita a DM2.typu ve středním věku, také CMP Deprese a MetSy – ve stáří se vyskytují častěji

Dieta a riziko MetSy Mezi rizikové faktory související s dietou bylo zařazeno: dieta s nízkým zastoupením ořechů a semen, ovoce, n-3 mastných kyselin z mořských plodů, celozrnných potravin, zeleniny, polynenasycených mastných kyselin a dieta s vysokým zastoupením masa, sodíku, trans-mastných kyselin a slazených nápojů.

Léčba MetSy Při léčbě metabolického syndromu je kladen hlavní důraz na režimové změny životosprávy, zejména na snahu o snížení tělesné hmotnosti a zvýšení tělesné aktivity Nutriční intervence snižuje kardiometabolické riziko prostřednictvím redukce tělesné hmotnosti a snížením krevního tlaku. Současně dochází k významným metabolickým účinkům na lipidové spektrum a glykémii (Salinardi et al., 2013)

Prevence Met Sy Již před diagnozou MetSy se složky podílejí na zvýšení kardiovaskulární mortality Aterogenezi při mírném zvýšení vyvolávají diabetes a hypertenze Někteří pacienti s MetSy byli léčeni farmakoterapií, která vyvolává obezitu a IR – těchto forem ubývá Nové formy HA – nižší dávky gestagenů – dříve mělo vliv na vznik obezity Léčení neplodnosti metodami asistované reprodukce – dříve měly pacientky vysoké výkyvy hmotnosti Snižování dávek perorálních antidiabetik

Prevence MetSy Po prevenci je nutná časná detekce potenciálních nemocných Rodinná anamnéza diabetu Rodinná anamnéza esenciální hypertenze Záchyt hraničních či vyšších TAG Zvyšování obvodu pasu a náznak androidní obezity Záchyt nižšího cholesterolu HDL

Prevence Metsy V obecné rovině shrnuje nutriční doporučení Český institut metabolického syndromu: strava musí být pestrá a energetický příjem by měl vést k dosažení ideální tělesné hmotnosti; měla by být upřednostňována konzumace následujících druhů potravin: ovoce a zelenina, celozrnné obilniny a chléb, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, rybí maso a libové maso; je třeba se zaměřit na příjem omega-3 mastných kyselin; celkový příjem dietních tuků nesmí představovat více než 30 % celkového energetického příjmu, a příjem nasycených mastných kyselin nesmí přesahovat třetinu celkového příjmu tuků. Příjem cholesterolu nesmí být vyšší než 300 mg/den; v izokalorické stravě lze nasycené tuky částečně nahradit komplexními sacharidy a částečně mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami získanými z rostlinných zdrojů a mořských živočichů. http://www.cims-ops.cz/

Prevence MetSy Nejnovější sdružená doporučení evropských odborných společností jsou konkrétnější (Perk et al., 2012): nasycené mastné kyseliny by měly tvořit < 10 % celkového denního energetického příjmu příjem trans-mastných kyselin snížit na minimum; v případě konzumace trans- mastných kyselin (TFA) prostřednictvím upravených potravin je doporučováno příjem minimalizovat; v případě příjmu prostřednictvím přirozených potravinových zdrojů je akceptovatelný příjem TFA v množství < 1 % z celkového denního energetického příjmu příjem soli by měl být < 5 g příjem ovoce v množství 200 g/den (2-3 porce) a současně příjem zeleniny 200 g/den (2-3 porce) zařazení 1 porce ryb 2×týdně (z toho 1 porce ryby tučné) konzumace alkoholu u mužů < 20 g/den a u žen <10 g/den

Prevence MetSy Obecně shrnutí Pohybová aktivita 30 minut denně aerobního charakteru Nezvyšovat hmotnost o více než 5 kg v průběhu dospělého věku Nekouřit Dodržovat izokalorickou stravu Při pozitivní rodinné anamnéze pravidelné kontroly