7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Deformační účinky síly
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Pascalův zákon a jeho užití
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydraulická zařízení – řešení úloh
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
Vlastnosti kapalných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
VY_32_INOVACE_F7-001 FYZIKA 7.ROČNÍK RYCHLOST Název školy
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pascalův zákon.
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Petrologie - úvod Název školy
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_06.43.10.54 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_06.43.10.54 Předmět 7.ROČNÍK Téma Tlak v kapalinách Autor Mgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Mechanické vlastnosti kapalin, tlak, tlak v kapalinách, Pascalův zákon

MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN TLAK V KAPALINÁCH

VLASTNOSTI KAPALIN Snadno mění svůj tvar (závisí na tvaru nádoby) Hladina kapalin je vždy ve vodorovné rovině Kapaliny nelze stlačit (ve skutečnosti nepatrně ano) PŮSOBENÍM VNĚJŠÍ TLAKOVÉ SÍLY NA POVRCH KAPALINY V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ VZNIKNE VE VŠECH MÍSTECH NÁDOBY STEJNÝ TLAK =˃TLAK SE V KAPALINÁCH ŠÍŘÍ ROVNOMĚRNĚ VŠEMI SMĚRY (PASCALŮV ZÁKON)

Pascalův zákon Blaise Pascal (19. června 1623 Clermont - 19. srpna 1662 Paříž) francouzský matematik, fyzik, spisovatel teolog a filozof.

Pascal Jeden pascal je tlak, který vyvolá síla o velikosti 1 N, jestliže působí kolmo na plochu 1 m2 1 Pa = 1 N /m2

Tlak v kapalinách Působíme-li na pevné těleso tlakovou silou F, přenáší se tato síla ve směru, kterým působí. Naproti tomu v kapalinách se přenáší tlaková síla do všech směrů a síla působí vždy kolmo na určitou plochu kapalného tělesa.

Pascalův zákon Popisuje chování kapaliny v uzavřené nádobě Působí-li na kapalinu v uzavřené nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech kapaliny stejně

Znáš z praxe Z hadice stříká voda, je-li v ní vytvořen dostatečný tlak. Je-li hadice poškozená, stříká voda i v poškozeném místě.

Tlak v kapalině Známe hydrostatický tlak .. ph = h . ρ . g, který je způsobený tíhou kapaliny Budeme-li kapalinu v nádobě stlačovat silou, vyvoláme tlak. Celkový tlak v kapalině = součet hydrostatického tlaku a tlaku vyvolaného vnější silou

Pascal Jeden pascal je tlak, který vyvolá síla o velikosti 1 N, jestliže působí kolmo na plochu 1 m2 1 Pa = 1 N /m2 Pomocný trojúhelník

Příklad Jaký tlak vyvoláme v nádobě, když na píst o průměru 5 cm2 působíme silou 2 N? F = 2N S = 5 cm2 = 0,000 5 m2 p = ? Pa p = F : S p = 2 : 0,0005 p = 4 000 Pa = 4 kPa

Použité zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Blaise_pascal.jpg/220px-Blaise_pascal.jpg http://nd01.jxs.cz/137/103/4ad8482f5d_9708857_o2.png http://www.puzzlehry.cz/imatjes/hasi%C4%8D-nebo-hasi%C4%8D-v-akci-s_4aeec4a02e4b9-p.jpg http://www.rain-fox.cz/pict/zavlazovani1.jpg