Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karbonylové sloučeniny
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Karbonylové sloučeniny
Alkeny.
ALDEHYDY A KETONY.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků
Alkoholy a Fenoly.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
ARENY.
Aldehydy a ketony.
Alkoholy a fenoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nejdůležitější produkty organické chemie
Karbonylové sloučeniny
Alkany.
Karbonylové sloučeniny
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Karbonylové sloučeniny
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
VY_32_INOVACE_07.3/01 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Chemie 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Elektronická učebnice – II
Karbonylové sloučeniny
RZ ROZDÍLY: ALDEHYDY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na prvním nebo posledním uhlíku KETONY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na některém.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Aldehydy, ketony VY_32_INOVACE_24_478
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
DERIVÁTY 3. aldehydy, ketony
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
Areny.
Karbonylové sloučeniny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Areny – aromatické uhlovodíky
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor Mgr. Jiří Mejda Datum 23. 1. 2012 Název VY_32_INOVACE_12_CH9_ketony Téma Ketony

Ketony 9. třída Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

Obecná definice Ketony Názvosloví tvořeno koncovkou – on R ― C ― R´ ║ O Nemá kyselý vodík, což je rozdílem mezi aldehydy a ketony

Aceton – propanon Aceton je triviální pojmenování pro propan-2-on nebo též dimethylketon Aceton je bezbarvá těkavá kapalina specifického zápachu Hořlavá s vodou neomezeně mísitelná Směs par s kyslíkem je výbušná Používá se jako rozpouštědlo organických látek a při výrobě barev, léčiv, laků Základní suroviny při výrobě plexiskla   CH3 ― C ― CH3 ║ O vdechování výparů – škodlivé – zneužívá se

MEK Butanon, též známý jako methylethylketon (MEK) Organická sloučenina (keton) s funkčním vzorcem CH3C(O)CH2CH3 Tato bezbarvá kapalina má ostrou, sladkou vůni připomínající karamel a aceton Vyrábí se průmyslově ve velkých objemech, stopová množství se vyskytují v přírodě

Použití MEK Butanon rozpouští mnoho látek a používá se proto jako rozpouštědlo v procesech, jako je výroba gumy, pryskyřic, nátěrů z acetátu celulózy a z nitrocelulózy, též pro vinylové filmy Z tohoto důvodu nachází uplatnění při výrobě plastů, textilu, parafinového vosku a různých produktů pro domácnost, například laků, mořidel, odstraňovačů nátěrů Jako denaturační činidlo (pro denaturaci lihu) do lepidel a jako čisticí prostředek Používá se i jako rozpouštědlo barviv pro značkovače odstranitelné za sucha Butanon je prekurzor methylethylketonperoxidu, katalyzátoru pro některé polymerizační reakce

Citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Aceton http://cs.wikipedia.org/wiki/MEK Aceton: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:C3H6O.png MEK: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Butanone-3D-vdW.png