Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Ježíš v nedělních evangeliích
NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_03_Z9_Skála
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Bůh je moje jistota..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název vzdělávacího materiálu
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Základní jednorozměrné geometrické útvary
VESMÍR.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
¨-4-.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Citáty . Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poměr v základním tvaru.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Jakub Deml Život, dílo, citáty

Jakub Deml v r.1928

Základní faktografie 1878 Tasov – 1961 Třebíč. Část dětství strávil u příbuzných v Rakousku (znalost němčiny, až poněmčení, které ho však opustilo po smrti jeho matky). Vystudoval třebíčské gymnázium, po něm vstoupil do brněnského semináře a 1902 byl vysvěcen na kněze ( s církví však spory). Problémy i po r.1945 – obviňován z kolaborace v souvislosti s jeho antisemitskými výroky (odsouzen však nebyl).

Dílo – obecné rysy Básník a prozaik. Představitel katolického proudu, v lyrice navázal na tvorbu K.H.Máchy, K.J.Erbena, J.Nerudy a O.Březiny (kterého velmi obdivoval). Část jeho tvorby ovlivněna expresionismem, existencialismem a surrealismem. V tvorbě převládají pocity úzkosti, osamocení, strachu ze smrti, nejistoty, bloudění, ale zároveň i pokora, úcta, údiv nad člověkem i světem. Po r. 1948 prakticky nevydávaný a zakazovaný autor.

Dílo – básnické sbírky a prózy „Hrad smrti“, „Tanec smrti“ – lyrické prózy s motivy smrti a děsivými vizemi. „Moji přátelé“ – básně v próze, rozhovory s rostlinami, pokora, něha. „Mé svědectví o Otokaru Březinovi“ – eseje, které svou otevřeností šokovaly kritiku i čtenáře (mj.i zmiňovaný antisemitismus). „Zapomenuté světlo“ (1934) – próza s naturalistickými motivy, cenzurovaná už v době jejího vzniku. Motiv poutníka procházejícího rodným Tasovem.

Dílo – básnické sbírky a prózy - pokračování „Podzimní sen“ – próza z 50.let zpracovávající Demlovu návštěvu v internačním táboře katolických kněží (vyšla až 1992). „Cestou do Betléma“ – básně. „Ledové květy“ – cyklus básní. Demlovu životní etapu let 1917-41 zachycují jeho deníkové poznámky „Šlépěje“.

Vybrané citáty – „Mojí přátelé“, báseň „Vlčí mák“ „VLČÍ MÁKU, vidím město orientální, je obklíčeno vysokou zdí. Slunce v plném květu na nebi i na zemi. Podél městských hradeb – viď, kosti vybělené sluncem svaté jsou? – Jde dívka, ruce napřažené, obličej obrácený k nebi. Kam jdeš? Do Města. Ale tudy se nejde do Města. Pane, já nevidím. Bolí tě, že nevidíš? Pane, já nevím. Tedy jsi dosud nemilovala? Očima ne, pane. A jak se ti to stalo? Když jsem byla maličká, zírala jsem do ohně. A pamatuješ, jaké je nebe a jaká je země za krásného dne, anebo za jasné, čisté noci? Pane, já jsem byla maličká. Vidělas Smrt? Jen jsem ji slyšela. A nebojíš se jí? Neumru, když mě viděly Jeho oči. Čí oči? Třeba vaše, pane; já nevím, nevidím. V tom jsme si podobni. Tak? I vy, pane? Baže, dcero; vidím sice lilie polní, něhu dalekých obzorů, bílá města, širý úsměv moře, radostné strnutí palem, let orlů na horách, hluboký pohled blankytu, ale to vše, to vše se velmi podobá vidění tvému, a ve spaní jsme si zcela podobni…Nu, a jaký by tedy byl rozdíl podstatný? Já, doufám, věřím. Abyste více viděl? Abych mohl více milovati.“

Otázky k ukázce Koho autor oslovuje? Proč neosloví lidskou bytost? Jaký je myšlenkový podtext této básně v próze? Jak byste charakterizovali báseň v próze? Které básnické prostředky zde autor využívá? Proč J.Demla řadíme ke katolickým básníkům? Zdůvodněte.

Shrnutí Jakub Deml je kvůli jeho antisemitským výrokům básníkem poněkud kontroverzním, ale v komplexnosti jeho díla naopak básníkem jedinečným, s osobitým výrazem jeho básní v próze.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura a zdroje http://www.deml.cz/moji-pratele Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jakub_Deml_1928.jpg